Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Първоначална регистрация на АГУ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Първоначална регистрация на АГУ

Нещо голямо мазало стана с нормативната база за газовите уредби. Имат ли още паспорти изобщо? На други места чета че това е отпаднало и само бутилката има паспорт, т.е. сертификат.

Аз се каня да монтирам сам на една от колите газова. Изобщо не мога да разбера какво трябва да направя след това за да я "узаконя". На преглед ли трябва да я закарам някъде? Какъв документ ще получа от там? Или да ходя в кат да си сменям талона?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Всъщност това е нормално защото прегледът не е за целите на гаранцията, а по линия на държавния технически надзор. Този който монтира и този който преглежда са съвсем различни фирми, с различен предмет на дейност и не могат да са едни хора, защото ще са в конфликт на интереси. Като нищо има и нормативно установени цени на прегледа (не съм сигурен). Това че са в една сграда и неофициално работят заедно не променя нещата. На финала ще получиш и две касови бележки (или фактури).
      Ами не е нормално, понеже не са различни фирми Както казах офертата гласеше "понеже ни давате Х пари да ви монтираме газовата ви правим 50% отстъпка за прегледа който ще ви направим.
      Единствените които открих в София са BRC Bulgaria и именно те предлагат монтаж, подръжка и регистрация. Това за конфликта на интереси и аз си го помислих, но то в Б-я кой ли не е в конфликт на интереси. Иначе ботилката на гореспоменатия приятел я връщаха няколко пъти поради неправилно изграждане на цялата система, без значение, че същата е фукционирала няколко години и е сменена само и единствено ботилката, а останалата част си е имала цялата цялата необходима до този момент документация. Не знам де може и да са били прави, когато ходих за оферта, изключвайки това с таксата за регистрация, се държаха много любезно и компетентно отговаряха на всякакви тъпи въпроси, но случилото се на моя приятел ми звучи като елате при нас за монтаж иначе ще ви поразкарваме и ще ви лазим по нервите.

Самият факт, че за Габрово и Търново има само една фирма занимаваща се с регистрация (по данни на Asen Kushlev), в София открих също само една, а за Видин не намерих нищо, ме води към мисълта, че в цялата схема има нещо гнило и или е създадена да облагодетелства някого или е направена просто от глупост, като почти всичко в любимата татковина.
      Поне според мен предвид броя на газифицираните превозни средства в Б-я, най-логично ми се струва такива прегледи и регистрации да се извършват в КАТ, а не хората са си блъскат главите кое след кое да правят.

Коментар

Ако уредбата е слагана след 01.03.2014г. (ако не се лъжа) е задължително колата да мине Първоначален технически преглед за АГУ. Извършва се само в наколко пункта, за София 4-5. След това трябва задължително да се смени и талона на колата. Без такъв Първоначален преглед не може да се мине ГТП. За Първоначален преглед искат само Протокол за монтаж на АГУ. Ако бутилката е произведена преди 2015, т.е. 2014 и по стара, може да се мине ГТП, като приемат че уредбата е монтирана преди влизането в сила на наредбата и не е задължително да се сменя талона на колата.

Коментар

Хм а някъде има ли списък с пунктовете? А протокола какво представлява?

Коментар

Ето списъка с лицензираните пунктове http://www.rta.government.bg/images/...asPermits.html
            Протокола го има като Приложение към наредбата

Коментар

Мерси много.

За улеснение, протокола е тук на страница 35 - http://www.rta.government.bg/images/...n3-ikiopps.pdf

Коментар

Първоначално публикуван от momo76 Преглед на мнение
                Ето списъка с лицензираните пунктове http://www.rta.government.bg/images/...asPermits.html
                Протокола го има като Приложение към наредбата
                Първоначално публикуван от jja Преглед на мнение
                Мерси много.

За улеснение, протокола е тук на страница 35 - http://www.rta.government.bg/images/...n3-ikiopps.pdf

От мен голямо благодаря, а предполагам и на много друго хора ще им е от полза

Коментар

Такааа, най-после регистрирането и гаифицирането бяха завършени. И ето какви са стъпките на работа:
                  1. Регистрация на колата.
                  2. Монтиране на газова уредба.
                  3. Минаване на първоначален преглед на газовата уредба и издаване на съответен документ. На външен вид е подобен на листовете, които са сега за техническия, т.е. на специална (с разни орнаменти) хартия със 100 печата 1 един холограмен... абе голямата работа
                  4. Това е най-важното - в срок от 1 година (преди ГТП), подмяна на талона с такъв в който да пише "газ/бензин". Това последното ми го обясниха техниците в КАТ, като ги питах какво да правя, когато сложа газ.

Коментар

Първоначално публикуван от the_sandman Преглед на мнение
                    4. Това е най-важното - в срок от 1 година (преди ГТП), подмяна на талона с такъв в който да пише "газ/бензин". Това последното ми го обясниха техниците в КАТ, като ги питах какво да правя, когато сложа газ.
                    А казаха ли техниците, какво следва ако не се смени големия талон и в него си пише само "бензин", пък има и газова уредба?

Коментар

Първоначално публикуван от Stany Преглед на мнение
                      А казаха ли техниците, какво следва ако не се смени големия талон и в него си пише само "бензин", пък има и газова уредба?
                      Не са ама аз ще ти го кажа.
                      Отивайки на ГТП ще чуеш "А-а-а ама то тука гледам има монтирана газова, а в талона не пише, съжалявам, чао."
                      Не само мен (и доста приятели) много ме връткат заради газта на прегледите (това да друга кола де). Поне където съм ходил много ги е хванало шубето да не им вземат лиценза (предполагам) и мноооооого бавно и съвестно попълват данните за газовата.

Коментар

А как стои въпроса с газовите на дизелите, и те ли така?
                        Land Rover Discovery II, V8 4.0
                        VW Golf VI variant
                        Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение
                          А как стои въпроса с газовите на дизелите, и те ли така?
                          Идея си нямам, никога не съм имал досег с газова уредба на дизел.
                          Идеята е, че след промяна на кострукцията се вади нов талон и по последните изменения след монтиране на газова уредба се минава първоначален преглет. Никъде нищо не се казва за дизел, но нищо не се казва и за бензин, следователно се отнася за всякакви двигатели.
                          Това си е моя интерпретация де.

Коментар

От цялата газова уредба на технически надзор подлежи бутилката. И да, отнася се за всякакви двигатели.

Коментар

Февруари месец смених автомобила на жената. Още преди да го регистрирам сложих ГИ. Така си спестих повторното ходене в КАТ.
                              HONDA CR-V I, 2000г., B20Z1

Коментар

Първоначално публикуван от jja Преглед на мнение
                                Нещо голямо мазало стана с нормативната база за газовите уредби. Имат ли още паспорти изобщо? На други места чета че това е отпаднало и само бутилката има паспорт, т.е. сертификат.

Аз се каня да монтирам сам на една от колите газова. Изобщо не мога да разбера какво трябва да направя след това за да я "узаконя". На преглед ли трябва да я закарам някъде? Какъв документ ще получа от там? Или да ходя в кат да си сменям талона?
                                "Мазалото" е заради "административния вакуум". Теоретично, след като имаш писано в големия талон "газ" (най-общо казано) не ти трябват старите паспорти за преглед на "газова уредба". Поне такава е "идеята" на нормативните документи към 2013-та. Даже ги обявяваха за "невалидни".
                                Добре, ама като си вписал в големия талон "газ", като те спрат на пътя "органите" как да разберат това - не си длъжен да носиш големия талон, даже напротив. А в малкия нищо не пише по въпроса (имам две коли с метанови уредби вписани в големия талон, уредбите са монтирани доста преди "патакламата" и имам паспорти за прегледи на уредбите от доста години). И "умниците" там горе го "измислиха" и го "сведоха" до пунктовете за преглед - да си носим старите паспорти за преглед на газовите нищо, че са невалидни според нормативните документи. Който не е съгласен - да подава жалби (в тая държава жалбите са много уважавани). Та моят опит е следният:
                                При създалия се информационен натиск преди 2 г. - отидох и си вписах метановите уредби в големите талони на колите. Стана бързо и лесно и ми струваше по 25 лв май. Там ми искаха паспортите за преглед на уредбите и след като цирка приключи фирма бмв ги прибра, като каза, че нямало да ми трябват повече. Измина година - прекарах си колите на преглед - видяха големите талони - О.К. и прегледа приключи. Мина още една година - пак преглед ...... ами къде са ти паспортите ..... ами не знам. Ами без паспорти няма да стане. -Що? - Тъй ни казаха отгоре. - Къде го пише? - Никъде. Ами тогава? - Докато не покажеш паспорта на газовата уредба при нас няма да минеш. Ами миналата година как минах? - То било за миналата година. Сега имаме нови "указания". Дайте и аз да ги прочета тия указания. Ами - намери си ги. Изкарвай и следващия да влиза.
                                Та ходих до фирма БМВ и си намерих талоните и сега имам преглед. Тъй като работя на подобно място и получавам подобни "указания" да вадя душите на хората по подобен начин - не се съпротивлявах много. Знам, че преглед, няма да получа нищо че според нормативните документи всичко ми е наред. И тези, които правят прегледите не са виновни. Те просто следват указанията за да си запазят лиценза. Виновни са ..... виновни сме всички ние, че търпим "административния произвол" (така наричам аз указанията отгоре).
                                От време на време ни искат мнения и препоръки когато "подобряват" един закон. Аз не се скъсвам от такива но преди годии за гавра и проба написах - "да се допълни с параграф най-последен от най-последни преходни и заключителни разпоредби: този закон има препоръчителен характер за всички членове на управляващата партия, както и за нейните симпатизанти". Нямаше "последствия" - явно не си дават труд да прочетат исканите от тях препоръки.
                                Така, че слушайте Ясен - или е минал по моя път или е част от системата.
                                ОФБ ДБ X22SE
                                Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X