Здравейте, имам едно питане и ми се струва, че този раздел е най-подходящ за него, но ако не, моля да преместите темата. Как може да се извади метален шифт от скоростна кутия? Кутията е алуминиева, според сервиза, в който бях, а целта е след това да се свали датчика на скоростта. Пробвахме с пръскане с wd40, но единствено ламаринката на шифта излезе, самият шифт не помръдва. Възможно ли е да е “срастнал” с кутията от топлината и има ли начин за сваляне? Мога ли да се обърна към заварчик или някой, който работи с метали за съдействие, тъй като в сервизите около мен не са много наясно? Прикачвам снимка на шифта на кутията ми, както и как изглежда свален

Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Вадене на метален шифт от скоростна кутия
Свий
X
-
Пробвайте при други майстори. Стоманата и алуминия много се "обичат" и с времето сглобките стават проблемни ,особено ако има достъп на влага.
А начини за изваждане има (още повече че ще се сменя с нов комплект) и зависи от наличната база и опит.
Пр със заварка на гайка ,охлаждане ,със скоба или инерционен чук. Може да се нагрее индукционно , окиса пак ще освободи след охлаждането.
-
Това ми прилича на Форд Фокус 1. Голямо приключение е тоя малоумен щифт. С хубави клещи би трябвало да стане. Даже и “резачки”, които с натискане към кутията(като лост) да извадят щифта. А заварка там не си представям. Мястото е толкова оскъдно, че едва се работи.
И да те успокоя. Като извадиш щифта датчика няма да излезе с добро. Мисли как да го превържеш с нещо(тел или по-здраво), та да дърпаш юнашката. Руснаците тоя щифт го вадеха с патронник от бормашина, ама свален. Слагаш, стягаш с ключето и дърпаш. Като че е по-лесно. Не съм го пробвал, че нямам патронник под ръка, но 2часа се газорих в канала и после 1 седмица бях като пребит.
Дано съм помогнал.
Коментар
-
Това ако е от стомана-само със заварка. Или да се нагрее по някакъв начин, но доста. Трябва да изгорят окиси, ръжди, гнясове, и всичко което е срастнало с корпуса.
Ако беше при мен-щях да го извадя почти със сигурност.
Съвет:
Ако намериш читав заварчик(има ги, не са толкова редки) накарай го да започне да наварява капка по капка с телоподаващото върху това металното. Така ще се изгради "стълбче на което може да се завари болт, или шпилка. На нея се завива обратен чук, и с много търпение-слаби но много на брой удари трябва да излезе.
Важно е детайла да се нагрее хубавичко за да отпуснат окисите. Може да се чука и в обратна посока-все едно го набиваш още навътре. После пак навън, и така. За опитен монтьор не би трябвало да представлява трудност да се извади. Стига детайла да е от стомана, и да има сравнително дебели стени за да не се скъсат при опитите за вадене.Доколкото виждам-товамай е тръбичка, с поместени в нея разни електроники...Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Обикновен чоп е, никакви електроники няма в него.Най-добре да търси друг майстор колегата.Ако ще става с добро става с секачки или керпеден.Ако не става с добро една 8мм гайка отгоре, хубава заварка да почервенее, после малко развъртане с ключе наляво надясно и ще излезе без проблем.
Коментар
-
Това е интересен подхот, не бях се сетил. Ще ми е интересен инструмента.Първоначално публикуван от petkov_bb Преглед на мнениеМоже да се нагрее индукционно , окиса пак ще освободи след охлаждането.
ВЧовек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.
Коментар
-
Сменял съм такъв датчик. И при мен пластинката се откърти. После умишлено откъртих и опашката на датчика през която минава щифта. Така се осигури по-добър захват с клещи чираци. Последва дърпане, опити за въртене, споменаване на мамата и щифта излезе.
Коментар
-
След като в моето гаражче има уреди за индукционно ( и не са кой знае каква цена -малко над 500лв) и съпротивително нагряване (при мен е от три трансформатора от микровълнови) в градските условия не трябва да е проблем.Първоначално публикуван от disko04 Преглед на мнение
Това е интересен подхот, не бях се сетил. Ще ми е интересен инструмента.
В
А за Вашите досещания по технически проблеми вече имам представа...........
(Прилагам съвета ВИ, за следване на "писмената история"......)Последно редактирано от petkov_bb; 16-12-19, 20:49.
Коментар
-
Щифта е далече от 8мм. Върти ми се в главата нещо като 4мм, макс. 5мм и е плътен. Не е много твърд, защото с клещите успях доволно да го нараня.Първоначално публикуван от emilenev Преглед на мнениеАко щифта е 8мм.или по вече и мястото позволява разпробиване ,може да се разпробие и да се нареже 6мм.резба .След това с обратен чук трябва да излезе .
Коментар
-
Този ли е датчикаGalloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
Анатолий Пейчинов o8875о9815
https://dvrbg.com/
Коментар
-
Много благодаря на всички за идеите. Свързах се с един заварчик да му обясня какво е положението, видя го и каза, че може да го извади. На форд фокус 1 е датчика, но искаме да го свалим както е на кутията. Имаме всякакви клещи. Щифта и аз мисля че е доста по-малко от 8 мм и няма как да се разпробие, но варианта да се завари гайка е добър. Може би 2,5 - 3 см е влязъл в кутията. Има ли смисъл да се пръска щифта с някакъв спрей в случай че пробваме първо с клещи или само нагряване ще помогне?
Коментар
-
Пръскането ако не помогне-поне няма да навреди. Така, че пръскайте смело. Обаче ако има сериозни натрупвания от окиси или друга гняс която пречи на течността да проникне навътре-няма особен смисъл.
Чукането в различни посоки може да помогне, така, че пробвайте.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Ако човека се наема да свърши работа, най- добре му закарайте колата (без да пръскате със спрейчета ,че при заварка имат "склонност" да горят и първо трябва да се обдуха) и за десетина минути проблема ще е забравен!Първоначално публикуван от neumoren Преглед на мнениеМного благодаря на всички за идеите. Свързах се с един заварчик да му обясня какво е положението, видя го и каза, че може да го извади. . Има ли смисъл да се пръска щифта с някакъв спрей в случай че пробваме първо с клещи или само нагряване ще помогне?
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар