Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как и с какво се залепя счупена грамофонна плоча?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Как и с какво се залепя счупена грамофонна плоча?

Първоначално публикуван от velio Преглед на мнение
    Дори залепянето да се получи, практически е невъзможно да съвпаднат каналчетата по плочата. това ще рече, че не просто ще пука, а че ще отива в съвсем друго място на песента, когато дозата (игличката) мине през пуканката. Ако приемем, че в дозата има още живот, всяко просвирване ще го съкращава драстично. В резултат на това ще бъдат непоправимо увредени всички плочи, които врътнете на този грамофон преди да изхвърлите дозата. Освен това, плочите от соц държавите са от калпав материал и тънки - със сигурност преди да се счупи е била огъната и с вътрешни напрежения, някои от които са се освободили след счупването. Чудо ще е да ги възстановите със залепяне и да възвърнете "правилната" кривина. Гоблин го е написал същото.
    Пак да повторя, говорите за следващо поколение плочи и дози.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Пак да повторя, говорите за следващо поколение плочи и дози.
      Говоря за всички плочи на Балкантон, Мелодия, Хунгаротон, Супрафон, с които съм работил. А съм работил с доста плочи (и от времето на последните, издадени от Балкантон). И ги сравнявам с 2 на CBS (сравнително стари). Общото м/у соц плоча и плоча на CBS е само, че са кръгли и с дупка в средата, а около дупката - етикет. Нямат нищо общо нито като звук, нито като материал, нито като дълговечност, нито като дебелина, нито като деформация във времето. Ама нищо, нищо общо.
      И още нещо - материалът на соц плочите с времето остарява драстично и при просвирване дозата направо им разрушава каналите.
      Последно редактирано от velio; 20-05-10, 21:17. Причина: основателна

Коментар

Е, аз съм слушал само български и руски плочи. Само 33-оборотните дългосвирещи (45мин) от PVC. Е, руските бяха малко по-добре изработени. Все едно, щом е успяла да се счупи, не е от тези. PVC плоча не се чупи, докато не я сгънеш под прав ъгъл. Не, че после става за нещо, но да се счупи не е лесно.

За 78-оборотните от разни чупливи материали само съм чел, но включително съм чел, че се лепят. Реално не трябва да е катастрофално сложна задача, защото остават достатъчно неравности по излома, по които лепенето да пасне. Че ще пука - ще пука. Това, че веднага, след като се залепи плочата, трябва да се презапише на друг носител и да се прежали дозата, може би се е подразбирало, не знам.

Коментар

Вдигам мизата на 6 галона.

Коментар

Напълно подкрепям Ясен.
            Понеже пак опряхме до оцифряне, за да се спестят гимнастиките с улучването на каналите, най-лесно е да се свали готов файлна песента, да му се вкара ефект с пуканки и готово - от CD става LP, свирещо на CD плеър.

Коментар

Айде да турим чертата.
              1. Да се залепи - може - 18 лв.
              2. Да свири - не
              3. Да се купи нова - 8-9лв.

Всеки руснак тука би задал въпроса " Нах.й да я лепя?"
              подаръци за мъже от FACOM
              промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Румба точно с тая плоча се учех да хвърлям фризби ,ако ти трябва некоя друга казвай да проверя и да ти я изпратя, ако я имам.
                . LRE Bulgaria.
                RRC SE V8 91г.

Коментар

Благодаря на всички, които се включиха към темата и помогнаха. Ще съобщя, ако стане нещо.

Първоначално публикуван от bochopz Преглед на мнение
                  Румба точно с тая плоча се учех да хвърлям фризби ,ако ти трябва некоя друга казвай да проверя и да ти я изпратя, ако я имам.
                  Я направо кажи, какви имаш?

П.П. Пенчо, остави ги тия галони.

Коментар

Румба, не си играй да лепиш, както ти казаха останалите. Тука на битака плочите са между 50ст. и 1 лев - в зависимост от пазарлъка. Тези на Емил Димитров с лопата да ги ринеш - не са някакъв раритет. При вас нямаше ли някакъв подобен пазар?

Иначе и аз съм правил такова извращение - лепене на грамофонна плоча.
                    Само че не беше винилова, ами бакелитна, 78 оборота. Произведена е преди 44-та, взех я комплект с механичния ми грамофон. След щателно обезмасляване и подбиране на подходящ маховик от бивш "Респром" (за да може оста да пасва плътно на отвора на плочата - един вид дорник), я залепих с канаконлит, лупа и игла. Уцелих някак си браздите, но да не ти казвам за качеството на звука - на всеки оборот, две пуквания (плочата беше счупена горе-долу през средата). При 78 об./мин. смятай какво се чуваше от желязната фуния - не "Трънско хоро", ми "Бойно поле", примерно.
                    С "Фармахим" - непобедим
                    Дизел - само дънки!

Коментар

От: До: Как и с какво се залепя счупена грамофонна плоча?

Първоначално публикуван от Румбата Преглед на мнение

Я направо кажи, какви имаш?
                      Чак сега видях,сори за закъснението.Ще ги снимам или ще ги опиша и ще ги кача да ги видиш, А я кажи как да ти ги изпратя направо или като се запознаем някои ден.
                      . LRE Bulgaria.
                      RRC SE V8 91г.

Коментар

От: До: Как и с какво се залепя счупена грамофонна плоча?

Първоначално публикуван от bochopz Преглед на мнение
                        Чак сега видях,сори за закъснението.Ще ги снимам или ще ги опиша и ще ги кача да ги видиш, А я кажи как да ти ги изпратя направо или като се запознаем някои ден.
                        Съборът наближава! : -)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X