Обява

Свий
Няма добавени обяви.

климатик със елемент на пелтие

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• климатик със елемент на пелтие

здравейте идеята ми хрумна след като поразгледах в другите авто форуми и там се дискутира тая тема , даже един спомена че новите лади фабрично били с такъв тип охладители.Идеята ми е дали може да се сложи в малко камионче и да охлажда понеже ивекото ми е старо и ме самнява да намеря такъв климатик от друго подобно, а да преправям от нещо друго ме съмнява дали ще се справя .Понеже камиона го карам предимно градско и лятото ми се ебава майката.
    0 8 76 36 8 542

До: климатик със елемнт на пелтие

Виж това. Продава се в Конрад и струва 22,95 евро.
    http://www.conrad.com/
    Пиши в търсачката "Mini air conditioning system"
    Прикачени файлове
    Only after the last tree has been cut down,
    Only after the last river has been poisoned,
    Only after the last fish has been caught,
    Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Ъ? А 2-3-4-5 киловата ток откъде? А цял покрив покрит с пелтиета? Мини-климатикът от Конрад служи да ти охлади 1-2 пръста от ръката.

Коментар

Ще си позволя да цитирам един колега от рено форума''Здравейте, изчел съм доста теми относно авто климатици с пелтие, мога само да кажа, че може да се направи и да върши работа. от опит знам, на мойто Renault 19 съм си направил такова чудо. В момента го усъвършенствам. Пелтието ми действа без вода и много удобно съм го сложил на място където вземам студа от пелтието директно от ал. радиатор (който в момента преработвам) и го вкарвам през вентилатора за парното. Радиатора съм си го напражил, като на един голям ал. радиатор за CPU съм сложил алуминиеви пластини за да му увелича площа. Но в момента го правя изцяло от ал. пластини 0,3мм и ал. шина 30х100х0,2мм стегнато със 4 шпилки така, че да стане едно цяло и да отдавам добре студено от пелтието. Ще кача снимки за да погледнете. а колкото дали работи, вече съм шашнал колеги и познати - духа хладно но има и други фактори който, ще игнорирам за по - добро охлаждане. ще вдигна и мощността на пелтието в момента е 100W. Нека се смеят хората който твърдят че трябват KW за да духа хладно. '' а ето и той как го е направил
        Прикачени файлове
        0 8 76 36 8 542

Коментар

Първоначално публикуван от metalgiar Преглед на мнение
          Ще си позволя да цитирам един колега от рено форума''Здравейте, изчел съм доста теми относно авто климатици с пелтие, мога само да кажа, че може да се направи и да върши работа. от опит знам, на мойто Renault 19 съм си направил такова чудо. В момента го усъвършенствам. Пелтието ми действа без вода и много удобно съм го сложил на място където вземам студа от пелтието директно от ал. радиатор (който в момента преработвам) и го вкарвам през вентилатора за парното. Радиатора съм си го напражил, като на един голям ал. радиатор за CPU съм сложил алуминиеви пластини за да му увелича площа. Но в момента го правя изцяло от ал. пластини 0,3мм и ал. шина 30х100х0,2мм стегнато със 4 шпилки така, че да стане едно цяло и да отдавам добре студено от пелтието. Ще кача снимки за да погледнете. а колкото дали работи, вече съм шашнал колеги и познати - духа хладно но има и други фактори който, ще игнорирам за по - добро охлаждане. ще вдигна и мощността на пелтието в момента е 100W. Нека се смеят хората който твърдят че трябват KW за да духа хладно. '' а ето и той как го е направил
          Физиката е проста наука. Да духа хладно може, но да охлади кабината със 100 вата - не, не става, по никакъв начин и никъде, освен зимата.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

От: климатик със елемент на пелтие

И със това пелтие колко градуса си мислите че може да се охлади въздушен поток. Аз имам една хладилна чанта в която въздуха е малко и е затворен и пак едвам студи. Въпреки че като се пипне елемента си е студен.

Коментар

Здравейте,
              Големите проблеми на охладелите с елемент на Пелтие за момента са ниското КПД спрямо компресорните климатици и голямото влияние от околната температура/ топлата страна трябва да отдава някъде топлината, а при висока околна температура това си е проблем/.

Коментар

Ми, дай го тоя от реното, да разкаже и нас - балъците, от къде изгрява Слънцето. А то ни е сме слабо грамотни, мислим че сутрин го докарват от мола.
                Интернет културата, и агресивния дебилизъм, все повече ми се струват тъждествени понятия.

Коментар

Дали обикновен вентилатор не охлажда повече? Според мен е така.
                  Ако не свършва добре, значи не е свършило!
                  0888 315 794
                  LZ1UPI
                  A1 (Rh+)

Коментар

Еле па мокър парцал. Понеже топлоемкостта на водата ...
                    Пелтието е незаменимо, въпреки жалките си възможности, в съвсем конкретни, специални случаи. Но конкретни и специални. Върхови биологически и космически прибори, и общо взето - толкова. Другите му приложения май са само за охлаждане на кухия мозък на тия които вярват, че слагането на 11 спойлера на Гоуф дуве, го прави по-бърз от Ф-16.
                    Що ли не направим фирма за продаване на пелтиета на голфаджийчета ... 10 000 евро за квадратен метър дали е добре?
                    Последно редактирано от Plamen; 12-11-10, 00:10.

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                      Еле па мокър парцал. Понеже топлоемкостта на водата ...
                      Пелтието е незаменимо, въпреки жалките си възможности, в съвсем конкретни, специални случаи. Но конкретни и специални. Върхови биологически и космически прибори, и общо взето - толкова. Другите му приложения май са само за охлаждане на кухия мозък на тия които вярват, че слагането на 11 спойлера на Гоуф дуве, го прави по-бърз от Ф-16.
                      Що ли не направим фирма за продаване на пелтиета на голфаджийчета ... 10 000 евро за квадратен метър дали е добре?
                      Забелязал сам че все си тома неверни , ако поне малко си беше направил труда да разучиш въпроса за автомобилни климатици с елемент на пелтие щеше да видиш че дори лидера в отоплителната техника за автомобили вебасто предлага в гамата си такива климатични системи за каравани , автомобили и камиони.
                      0 8 76 36 8 542

Коментар

Първоначално публикуван от metalgiar Преглед на мнение
                        Забелязал сам че все си тома неверни , ако поне малко си беше направил труда да разучиш въпроса за автомобилни климатици с елемент на пелтие щеше да видиш че дори лидера в отоплителната техника за автомобили вебасто предлага в гамата си такива климатични системи за каравани , автомобили и камиони.
                        Еми лично имам хладилна чанта чанта с пелтие, уж пак на известна марка. След ден работа охлажда 2 по 2л шишета с течност от 30 до около 10 градуса, и повече не може, дори да работи 1 седмица. То не че не може да се набута примерно 2 киловата пелтие в климатика, ама откъде ще му намериш тока, дето ще харчи? И къде ще му набуташ вентилаторите, дето го охлаждат? Виж за отопление може и да става - хем топли от тока, хем смуче и малкото топлина навън. Един вид слабоефективен инверторен климатик. Това докато не замръзне де...

А щом твърдиш че някой предлага нещо, вършещо работа - дай линкче да разгледаме. Току виж нещо ново научим.
                        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да. Аз съм забелязъл, че в книжките по физика на твърдото тяло, пише по-умни неща, отколкото в панаирджийските реклами. Ефекта на Пелтие е известен отдавна, добре изучен, технологично отработен. Сам съм използвал такива нещо още в началото на 80-те, и не очаквам да науча нищо ново, от ничия реклама. И метър висок сандвич да направиш, пак няма да удариш в земята адиабатното разширение. Въпроса за ефективността, не може и да бъде поставен.
                          Пелтиета се слагат за малки градиенти, и когато в устройството не може да има движещи се части, за да няма вибрации. Например оптика с особено голямо увеличение.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X