Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Отстраняване на калай

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Отстраняване на калай

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
    Малко хора се интересуват от производството. Медта е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА при дестилация,защото катализира окислително-редукционен процес,чрез който се отделят серните окиси,по-точнодвуокиси,получени по време на ферментацията и технологичната обработка(влагане на серниста к-на,или газ-SO2)
    t.e. :Казана трябва да е 40% поне от мед. Имам предвид,ако казана е стоманен(или друг) се слагат вертикално перфорирани медни пластини,които вършат горното. Това е много по-ефективно,защото "киселата среда", "яде"казана и го амортизира за под 10 години,а ламелите могат да се подменят.
    Моля.
    Това,не го знаех.Голямо благодаря.
    0осем9осем7шест0осем7едно
    Миро

Коментар

Имам Приятел ,който е Майстор медникар и го питах как се отстранява калая,когато е необходимо и ми сподели следното:

Хума,сол,и вода в еднакви части се смесват /като гъста боза да заприлича разтвора/,след това се намазват обилно стените на котела и престоява 24 часа.Образува се кора,която пада с калая при нагряване на котела.

Дано съм помогнал,за добрите вкусови качества на ракийката.
      Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... )
      ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

Коментар

браво за метода с отстраняването на калая. ако някой се чуди защо е необходимо ще кажа че в състава му влиза и олово. имам предвид че не се калайдисва с чист калай а с калаено оловен припой. ако някой има струг и му се намират дълги медни стружки е хубаво да не ги изхвърля а да ги закрепи в капака на казана си.така увеличава контактната повърхност на медта с алкохолните пари. част от фракциите на алкохолас по-ниска темп.на изпарение кондензират и на практика излизат само тез които при определена t поддържана от казанджията са необходими и не са вредни. етиловият алкохол се изпарява при окло 78 - 82 градуса. ако някой се интересува ще дам точните температури на всички фракции при варенето на ракия.
        Honda CR-V I 2000 г.
        0 осем 96 осем три 3 сто и 10

Коментар

Не че е много по темата, но да споделя: Любителски и с малка трайност може да се помедни стомана като се натрие на влажно със син камък (меден сулфит). Желязото измества медта от сулфита и тя се отлага по повърността.
          OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Първоначално публикуван от spoko Преглед на мнение
            браво за метода с отстраняването на калая. ако някой се чуди защо е необходимо ще кажа че в състава му влиза и олово. имам предвид че не се калайдисва с чист калай а с калаено оловен припой. ако някой има струг и му се намират дълги медни стружки е хубаво да не ги изхвърля а да ги закрепи в капака на казана си.така увеличава контактната повърхност на медта с алкохолните пари. част от фракциите на алкохолас по-ниска темп.на изпарение кондензират и на практика излизат само тез които при определена t поддържана от казанджията са необходими и не са вредни. етиловият алкохол се изпарява при окло 78 - 82 градуса. ако някой се интересува ще дам точните температури на всички фракции при варенето на ракия.

При 45-62 градуса се изпаряват етерични масла
            При 62-70 градуса – метилов алкохол
            При 70-80 градуса – етилов алкохол
            Над 80 градуса – кетони и др. непотребни неща.
            На толкова години станах, а още не съм видял катафалка с ремарке!

Коментар

ето и при каква температура каква фракция се отделя;
              56,5 - ацетон
              64 - метанол
              78 - етанол
              82 - 2пропанол
              97 - 1пропанол
              100- вода
              116 - бутанол
              137,8 - амилалкохол
              ако си поставите термометър на капака ще може да следите какво варите и какво ще пиете. аз съм си сложил термометър за парно от камина. струва 10 лв и е необходимо само да се пробие отвор в който да се постави капсулата на термометъра и да се запои. и да почерпите като сварите елексира
              Honda CR-V I 2000 г.

Коментар

ми тои малко е отровен

Над 80 градуса – кетони и др. непотребни неща
                от тез непотребни неща пък боли глава. внимавайте какво пиете колеги. наздраве на тез които пият алкохол, а на тез които не пият - блазе ви
                Honda CR-V I 2000 г.

Коментар

От: До: Отстраняване на калай

Първоначално публикуван от Пламен Петров Преглед на мнение
                  При 45-62 градуса се изпаряват етерични масла
                  При 70-80 градуса – етилов алкохол
                  Над 80 градуса – кетони и др. непотребни неща.
                  Темата е старичка,но винаги ще е актуална.
                  Никак не съм съгласен с горното, не че температурите не са точни,а защото метанол от етанол НЕ МОЖЕ да се раздели фракционно чрез дестилация.Малко е сложно,но на практика това се прави,като се използва свойството на метанола да губи своята летливост в наситена етанолна среда,т.е. -вдига се градуса до над 95%,където метанола се отделя в течна фаза,което на практика оскъпява производството и не е достъпно в домашни условия. Практиката да се отделя 1,или 2 % от първака НЕ КАСАЕ метанола.Добре е да се знае,че изоамилов и изобутилов алкохол са стотици пъти по-отровни от метанола и трябва да се наблегне на тяхното отстраняване.
                  пп: Наздраве !

Коментар

От: До: Отстраняване на калай

Първоначално публикуван от ognqn Преглед на мнение
                    Имам Приятел ,който е Майстор медникар и го питах как се отстранява калая,когато е необходимо и ми сподели следното:

Хума,сол,и вода в еднакви части се смесват /като гъста боза да заприлича разтвора/,след това се намазват обилно стените на котела и престоява 24 часа.Образува се кора,която пада с калая при нагряване на котела.

Дано съм помогнал,за добрите вкусови качества на ракийката.
                    Това наистина действа!Ако преседи повече от 40-часа няма нужда и от нагряване,калая пада сам!Благодаря!
                    0осем9осем7шест0осем7едно
                    Миро

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X