Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Елементарно устройство за разгонване на дивеч от шосето

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Елементарно устройство за разгонване на дивеч от шосето

Поради проявен интерес от участници вув офф роуд ето малко информация. Елементарно за монтиране с цена 1$. Ако имате вдопълнителни въпроси моля

До: Елементарно устройство за разгонване на дивеч от шосето

Интересно ми е ако всички МПС-та се снабдят с такива пищялки, излъчващи на два километра, при гъстотата на нашата пътна мрежа какъв шок ще бъде за животните.

Коментар

По добре шок отколкото да виждам сгазени кучета и котки по пътищата.
      Това не е краят. Това дори не е началото на края. Но може би е краят на началото.
      0+ при нужда от кръв!

Коментар

Първоначално публикуван от kania Преглед на мнение
        По добре шок отколкото да виждам сгазени кучета и котки по пътищата.
        Да де ама я кажи ти кога за последно си спал до оркестър?
        Огради около пътищата и намалена скорост. Свирките на други места.
        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

За съжаление само оградите са решение на проблема.
          Ако всеки си монтира подобно чудо на колата и около пътищата не се седи от пишене , до известно време животните ще свикнат и няма да обръщат внимание. Третото поколение на тези животни ще се плаши от тишината на пътя.
          Не мисля, че звука ги спира. Ако беше така, то нямаше да има камион с виещ диф който да е блъснал животно при спускане, а такива има много.
          "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
            За съжаление само оградите са решение на проблема.
            Ако всеки си монтира подобно чудо на колата и около пътищата не се седи от пишене , до известно време животните ще свикнат и няма да обръщат внимание. Третото поколение на тези животни ще се плаши от тишината на пътя.
            Не мисля, че звука ги спира. Ако беше така, то нямаше да има камион с виещ диф който да е блъснал животно при спускане, а такива има много.
            То ако разсъждаваме така и в кащтите не трябва да има мишки,защото има работещи хладилници. От звук до звук си има разлика.Тези звуци са специфични,дразнещи животните.Както при хората има такива звуци които ни дразнят.
            0885719173-Красимир

Коментар

Аз го разбирам като високо-честотни звукови вълни , логично е да са извън спектъра на чуваемост на човешкото ухо , и то при скорост по голяма от 50 км/час.И ако правилно съм разбрал няма да има никакъв звук който да чуваме ние.Но за мен също си стои въпроса при две коли движещи се в противоположни посоки и излъчващи този сигнал дали е ефективно ,било то като частен случай или не.
              Оградите разбира се са най-добрия вариант , но и в по развитите страни не се прави навсякъде , така че пак сме в изходна позиция.
              Евала , че някъде има хора които мислят за това , но ме притеснява , че най-долу пише Чайна .Иначе % - тите при мен клонят към това , че може би ще помагат тези устройства.
              "Many men go fishing all of their lives without knowing that it is not the fish they are after."
              "Много мъже риболовят цял живот , без да осъзнават , че не рибата е това което преследват."

Коментар

Хитра свирка. Би трябвало да е особено ефективна на слабо натоварените пътища.
                А общия проблем е известен, но все едно е нерешим - магистралите прекъсват пътищата на миграцията на животните, нарязват местностите на малки парчета, и така все едно убиват природата. Въпреки че по света правят тунели под пътя специално за животните.

Коментар

Брей, току някой измисли пищялка против къртици, кучета или слонове. А то е безсмислено. Нещастните твари все едно чуват колата от километри. Тя просто идва твърде бързо.

Отделна тема, колко от животните чуват по-горни честоти от човека. Джокер - не всички. Отделно, какво налягане трябва, за да направиш ултразвук с такава свирка и може ли това да стане от вятъра.

А иначе е просто - карайте с под 100 и животните ще могат да избягат. Повечето.

Коментар

Мисля, че тази пищялка, а и никоя друга, не може да гони животните от шосетата по няколко причини: звукът се разпространява радиално от източника, а не само напред по пътя, а дори да се направи някакъв рефлектор - пътищата не са права линия; животните се учат от проба-грешка, но сгрешилите на пътя обикновено нямат втори шанс; дивите животни, поне младите, не свързват пътя с колите и опасността от тях; дори възрастните свине-майки, които са особено предпазливи, когато пресичат шосе, немогат да преценят, че след тях децата им се движат в колона дълга 5-10 метра, и т.н.
                    ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

.....така както сте тръгнали, ми дайте да ги изтребеме до крак и да не ни пречат на пътя!!!
                      Не забраваме ли че ние навлизаме в техния свят, не те в нашия..
                      ..свирки.. глупости!!!
                      Око за око и светът ще ослепее

Коментар

Някъде четох, че в последните 10 години са изчезнали повече животински видове, отколкото през предходното хилядолетие (цитирам по памет).
                        Според мен такива приоми трябва да се толерират точно толкова, колкото и бракониерството, и изхвърлянето на индустриални отпадъци в реките.
                        Не ме разбирайте погрешно, не съм вегетарианец или активист на грийнпийс, даже съм ловджия, но всичко си има граници.
                        Зима иде

Коментар

[QUOTE=Jamo;999205]Аз го разбирам като високо-честотни звукови вълни , логично е да са извън спектъра на чуваемост на човешкото ухо , и то при скорост по голяма от 50 км/час.

Да, точно така работи. Трябваше да добавя този детайл. Доста народ в провинциалните зони го ползва (на Канада) без да замърсява звуковата среда на хората. Друг е въпроса какъв натиск върху нервната система на животните упражнява. И без това доста жертви дават те от хората.

Коментар

Някой да измисли свирки против каруци, аз по-опасно животно,от впрегнатото магаре по пътя не съм виждал.

Коментар

За съжаление шумът въздейства по различен начин на отделни представители от един и същ вид. За сравнение кучегонът в повечето случаи гони кучетата, но има и редки случаи, в които някои от тях стават дори по-раздразнителни и нападат. Не се знае дали този звук ще успее наистина да отблъсне всички животни или ще има и такива, които ще бъдат привлечени.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X