Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За фаровете с "пластмасово" стъкло...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• За фаровете с "пластмасово" стъкло...

...или как си реших (почти) проблема с пожълтелите и захабени пластмасови фарове.
    Значи... може да се каже, че аз въобще нямах фарове! Дори и на дълги да карах, много рядко някой от насрещните се излъгваше да ми присвестне. Пак добре, че имам фарове за мъгла, та малко от малко ме спасяваха.
    Исках да си купя нови, но цените ме отказаха. Разбрах за китайските евтинджоси, но като ги видях... мерси!
    Та ето как почти напълно си реших проблема:

Това ми го пратиха от Щатите, но съм убеден, че съм го виждал и тук в БГ, ама пусто не се сещам в кой магазин.
    Тия трите неща отпред са в комплекта и всъщност представляват шкурки. Зеленото (1) е най-едрия размер - според мен на пипане е някъде към №800-1000. Кафявото (2) е по-ситно - със сигурност е над №1000. Лилавото (3) е още по-ситно - сигурно е №1500, че и отгоре. От обратната страна на лилавото е светло-синьо (4) - сигурно е №2000, ако не и повече, на пипане почти не се усещат зрънцата.
    Според упътването най-напред се пръска със спрея - Spray Lubricant - (естествено след старателно измиване и подсушаване!) и с №1 се търка интензивно 3-4мин. като от време на време се пръска (добавя) от спрея. Веднага се преминава към шлайфане с кафявото (2) и пак се пръска от време на време със спрея. Горе-долу пак толкова време търкане. Същото се повтаря и с лилавото (3) и със светло-синьото (4). Избърсва се с чист памучен парцал. След това се нанася от другата съставка - Lens Clarifying Compound - което всъщност е течна полир паста. Нанася се равномерно по цялата повърхност и с друг чист памучен (не вълнен!) парцал яко търкане до "задоволяващ резултат", според както е написано.
    Е, при мен се получи! Само на десния фар се наложи да повтарям процедурата, защото той беше отчайващо зле.
    А, и още нещо... всичко това го извърших върху външната страна на фаровете. Но се наложи да се свали пластмасата и да се почисти и отвътре. Свалянето е изключително трудно, но не и невъзможно, просто трябва втори човек да държи. Пластмасовия капак на фара е залепен към основата с някакво лепило, което е разтегливо като Хелметекс-а, (но е доста лепкаво!) но в същото време може да се формова като болкит. За отстраняването на "стъклото" са ви необходими 2 (поне) по-широки отвертки и едно ножче и както казах още един човек да ви помага. Може и сам, но си е мазохизъм.
    Отвътре съм полирал само с Lens Clarifying Compound, демек полир-пастата. Рефлекторите само ги избърсах с мек памучен парцал - това също много допринесе за възстановяване на блясъка, защото по тях имаше полепнал тънък слой прах.
    После слепихме "стъклото" с основата без допънително нанасяне на някакво друго лепило. Според мен не е и необходимо, както казах по-горе лепилото си седи лепкаво, а не втвърдено. Скобите достатъчно добре придържат. Все пак, за всеки случай, отгоре нанесох тънък слой силикон за предпазване от евентуално проникване на прах и вода.
    В упътването изрично пише че препаратите могат да повредят боята, затова ако не са свалени фаровете - както аз направих - облепете около фаровете с лепенки, да речем че с хартиено тиксо става.
    Ето и ефекта от цялата тази работа:

преди

след

Вероятно същия ефект би се постигнал и с обикновена водна шкурка, но задължително си трябва и полир-паста.
    Един колега, по съвет на някакъв пишман-майстор си изтърка същите фарове само с водна шкурка и сега... олеле!

П.С.
    Извинявам се за недоброто качество на снимките, нямах фотоапарат под ръка и съм снимал с GSM при лоши светлинни условия. Но все пак разликата е доволно различима.

До: За фаровете с "пластмасово" стъкло...

С паста за пастирване на автомобилна боя се получава същия ефект.
    GSM 0877 08 99 19
    Jeep Grand Cherokee 5.2 V8

Коментар

Проблема е, че след два месеца ще са същите. Фабрично горния слой е специално износоустойчиво покритие(което си премахнал) и фаровете много бързо ще се издерат и потъмнеят. Това (в България)се прави при продажба.

Коментар

Последното се лекува с едно фолио на Полароид. В щатите го продават, специално за фарове. Не знам дали се продава в България.
        Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от krumal Преглед на мнение
          Проблема е, че след два месеца ще са същите. Фабрично горния слой е специално износоустойчиво покритие(което си премахнал) и фаровете много бързо ще се издерат и потъмнеят. Това (в България)се прави при продажба.
          С това съм съгласен. Но все пак е закърпване на положението. А туй за специалното износоустойчиво покритие не съм помислил, представях си че е просто някаква по-здрава като цяло пластмаса, а не с някакво по-специално допълнително покритие или обработване, темпероване да речем.
          Китайските боклуци изкарват най-много до 1 година -виждал съм ги на какво приличат след 1 година), а оригинални...хмм, обичам си колата, но 600-700лв. не ми се дават. А втора употреба е трудно да се намерят читави и много обикаляне трябва... Търсих из форумите, намерих на 1-2 места, но не си заслужаваше. Затова преминах на този вариант.
          За фолиото знаех че има за предпазване на лаковото покритие, не знаех че се предлага и за фарове...

Коментар

http://www.xpel.com/products/headlight.asp

Едни от многото.
            Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
              http://www.xpel.com/products/headlight.asp

Едни от многото.
              Благодаря за информацията! Ще гледам да проуча по-подробно и каква е "хавата" в България.

Коментар

Същия ефект,даже мисля и по-добър се получава като след изтъркването с водна шкурка се пръсне с емайл лак/незнам точно как се казва,но това е лака с който се пръска боя металик,последната фаза от боядисването на кола/,метода е изпитан.Резултата е,че почти няма разлика с нов фар,да не кажа никаква.

Коментар

Ето как "рециклирахме" фарове на автомобил. Ефекта е абсолютно като нов!

Имайте предвид, че когато започнат да светят слабо фаровете, проблема е основно вътре.

https://htftp.offroad-bulgaria.com/Dani/farove.htm

https://htftp.offroad-bulgaria.com/Dani/farove_.docx
                  Последно редактирано от dani; 01-11-09, 09:36.
                  LZ1JJJ

Коментар

Темата е много интересна и ще следя развитието й определено, аз също страдам от синдрома на пластмасовите фарове, които при мен са матирани и дори вече напукани, въпреки, че автомобилът е на 6 години.

Коментар

Първоначално публикуван от Peter P Преглед на мнение
                      Темата е много интересна и ще следя развитието й определено, аз също страдам от синдрома на пластмасовите фарове, които при мен са матирани и дори вече напукани, въпреки, че автомобилът е на 6 години.
                      Не чакай :-) прави го, ако ти трябват пасти ще ти дам
                      LZ1JJJ

Коментар

Интересно ми е авторът на темата какви отзиви ще даде след като минат месец - два, дали отново се матира и дали се е смъкнал този прословут повърхностен слой? Тогава мисля да правя нещо по тях.

Коментар

Първоначално публикуван от dani Преглед на мнение
                          Ето как "рециклирахме" фарове на автомобил. Ефекта е абсолютно като нов!

Имайте предвид, че когато започнат да светят слабо фаровете, проблема е основно вътре.

https://htftp.offroad-bulgaria.com/Dani/farove.htm

https://htftp.offroad-bulgaria.com/Dani/farove_.docx
                          Спам: Колега , не така с отвертката, че и пада гаранцията , когато се ползва като щанга !
                          подаръци за мъже от FACOM
                          промоция на читави инструменти

и на хоби такива

тел. О879 Ч8Ч 2З5

Коментар

Първоначално публикуван от Peter P Преглед на мнение
                            Интересно ми е авторът на темата какви отзиви ще даде след като минат месец - два, дали отново се матира и дали се е смъкнал този прословут повърхностен слой? Тогава мисля да правя нещо по тях.
                            Засега няма промяна. Фаровете са си все такива каквито станаха след "рециклирането". Но месец и малко не е голям срок. Ще ги наблюдавам и ще обобщавам в тази тема. Любопитно ми е как ще изглеждат в края на зимата, след всичката тая кал, киша и луга дето ще изхвърлят колелата на предните автомобили. Тооо стъклените фарове си патят от това, та камо ли пластмасовите. Ще видим...

Коментар

Първоначално публикуван от maystor Преглед на мнение
                              Спам: Колега , не така с отвертката, че и пада гаранцията , когато се ползва като щанга !
                              Ползвам качествени инструменти за да не се налага да ползвам гаранцията им :-)

Малко реклама, но каквото съм си купил от теб, го ползвам с удоволствие
                              LZ1JJJ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X