Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да овладея корозия и последващ мухъл/плесенясване на автомобила в студените месеци???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Как да овладея корозия и последващ мухъл/плесенясване на автомобила в студените месеци???

Как да овладея корозия и последващ мухъл/плесенясване на автомобила в студените месеци???

На теория е лесно, слагаш влагоуловител - пасивен тип гранули например (обаче е много скъпо) или активен, но всички активни работят добре само в топло време, в студено спират да са ефективни, а под нулата не стават хич!

Ако бях олигарх щях да си имам отопляем и сух гараж но нямам, нито пък жената ще ми разреши да пускам отопление на джипа на двора.

Имам десет ФВ соларни панела, имам кабели, и инструменти, има ли варианти нещо на прав ток да подгрява, да е безопасно (да не ми подпали джипа), да върти въздуха или нещо друго с краен ефект овладяване на конденза и плесените?

Има възможност да отворя тапа на пода да изкарвам от там конденза, но отново не е финансово удачно да отоплявам и после да електро захранвам активен влагоуловител от мрежата освен ако не измисля нещо на прав ток и от соларите + ЛиЙо батерията...

И нещо много важно - в студените месеци тук, влажността на въздуха НЕ пада под 90-100%, тоест всякакви идеи за вкарване на въздух отвън в колата не са много вероятни да свършат работа, тук студените месеци почват Октомври и до към Април си е мизерия и влага с оскъдно слънце, но пък рядко повече от месец два оставаме без слънце.

Има ли правотокови печки на 12/24 волта? Примерно солари, печки, вентилатор всичко това на прав ток когато колкото има слънце у тоя мрачен остров.

Моля за идеи и насоки без супер скъпи решения, с пари всеки може
    Последно редактирано от BatGeorgeone; 03-12-25, 15:19.
    Бъдете живи и здрави!

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2025-12-03 12.45.46.jpg
Прегледи:191
Размер:481.2 КБ
ID:7017082
    Прикачени файлове
    Бъдете живи и здрави!

Коментар

Име:2025-12-03 12.45.42.jpg
Прегледи:187
Размер:326.5 КБ
ID:7017086
      Прикачени файлове
      Бъдете живи и здрави!

Коментар

А местните как лекуват това? Или не им дреме. Ама с толкова конденз трябва да си яко перде да не ти дреме.
        Ford Maverick II 2.3 XLT
        Ford Mondeo MK5

Коментар

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Не им дреме едно, второ редовно ако се кара колата всеки ден, то тя се суши и поражения няма, но всичко което не се кара редовно или остане за седмици без изсушаване и следват поражения.

Може и да е тъпо, но не може ли да оставиш леко отворени страничните стъкла на вратите на джипа!?! Имам една почти тридесет годишна кола, която още търкалям и вътре се получава ужасен конденз, особено след дъжд. Като не затварям стъклата на вратите догоре е по-добре... Вентилация си трябва.
        Only after the last tree has been cut down,
        Only after the last river has been poisoned,
        Only after the last fish has been caught,
        Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          И ти си прав, но не мисля, че това ще помогне в този климат, тук половин година влажноста не пада под 80-90% в родината 2/3 от зимата е слънце и влажност под 40%, ей тука е разликата.

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Имам тия пластмаси, които се слагат на прозорците, естествено не съм намерил време да ги монтирам но ето повод да приоритизирам.

• blackfirefly
          blackfirefly коментира
          Редактиране на коментар
          Това поне можеш да пробваш на мига! Аз съм слагал/карал такива пластмаси/въздухозаборници на страничните прозорци и бях много доволен. Вършат работа във всяко време - дъжд, пек и тн.

https://www.youtube.com/watch?v=8fwxNBR0vuU&t=1815s
        След 24 минута (ако ти е интересно го гледай цялото)
        Но като начало трябва да локализираш източника на влага ;-)
        Нула 8 Седем 8 500 225 Ogi Lazarov
        Nissan Terrano II 2.7TDi '01 (дълга база)
        Opel Campo 3,1 TD '99
        Надпис в каменоломна: "Повече камъни за народа"

Коментар

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Мерси, източника е конденз, не е теч.

Силикагел в България е 3-4лв./кг. при теб не знам колко ще е него можеш да го сушиш и използваш пак, бентонит (котешка тоалетна) също върши работа, но ще трябва да се сменя често и не поема толкова много като силикагела.
        Има печки сухи(духалка) на 24волта. може да се търси по някой по-ретро коли и камиони, ама топло не означава сухо.

Коментар

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Виж това е супер идея, не знаех, че може да се суши, сега ще видя за доставка на примерно 4-5 кила да мога да ги въртя примерно две порции, едната съхне на топло, другата поема в джипа.

Тоя конденз не ми се вярва да е само от влагата във въздуха . Дали по стъклата , отвътре , на всичките леки коли наоколо ти (или поне на тия , дето не се карат често) , пак са такива реки ?
        Според мен -търси теч отнейде .
        TLC: LJ70 2LT ; FJ80 3FE

Коментар

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Теч няма. Когато се кара колата редовно, примерно сутрин и вечер или през ден, няма грижи, от парното и климатика колата изсъхва, но тази ми джипка е обезглавена и чака за донор за двигател и не се кара и от там иде проблема.

Първоначално публикуван от didooo Преглед на мнение
        Според мен -търси теч отнейде .
        Той теча го енамерил- United Kingdom му казват
        Същият проблем го борят по лодките с активен влагоуловител ако имат достъп до ел контакти.
        Има и едни соларни вентилатори за парници ( Greenhouse) и кучешки колиби по 31.45 паунда парчето -виж в Ebay Uk: Solar Panel Fan for Greenhouse Pet House Cooling 40W Power
        Отвори дупката на пода за подобряване на циркулацията на въздуха и пробвай с тях като за начало, ако има къде да забодеш вентилатора.
        There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
        No wahalla.

Коментар

• BatGeorgeone
          BatGeorgeone коментира
          Редактиране на коментар
          Merci beaucoup

• Tramp
          Tramp коментира
          Редактиране на коментар
          Je vous en prie, monsieur.

Първоначално публикуван от drukman
        Баси, къде е тоя потоп?
        Това е в слънчево време БЕЗ дъжд, сети се когато няма слънце и вали, колко е влажноста

Име:Screenshot From 2025-12-03 15-57-10.png
Прегледи:167
Размер:88.3 КБ
ID:7017114
        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Здравей суха китайска печка на 12 волта пускаш я за 30 мин. на ден солара ти зарежда акумулатора 5 литра нафта на седмица. с дистанционо е махаш някоя тапа да не дупчиш за аспух. Дори и да нея закрепваш щом колата не се движи няма да е проблем. само една букса за захранване. Когато ползваш колата откачаш буксата и вадиш печката.

Коментар

Виж в темата китайски печки-копия на Вебасто и Ебершпаихер на 3та страница има снимка

Коментар

Аз си мисля, че проблема с конденза е от температурната разлика. Пробвай да изолираш с някаква термоизолация голите места. В ибея продават керамични нагреватели на 12в прав ток. Ще ти е нужен и някакъв вентилатор. Другия въпрос е тия фотоволтаици зимата в УК, колко ток ще произвеждат?

Коментар

Проблема с конденза е, че в условия на висока относителна влажност, точката на оросяване е много близо до моментната температура на въздуха (като в случая).
                Борбата е да се увеличи разликата между двете- или се стремиш да понижиш влажността или променяш/повишаваш температурата.
                В Good old England това е особено тежка, дълга и скъпа битка, дебатазтермодинамикаитозшибанклиматдеба!
                There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                No wahalla.

Коментар

На сегашната ми кола много и се запотяват стъклата(вечер на паркинга и в движение). Направо е отвратителна в това отношение. Тая година реших да направя един експеримент и той взе,че се оказа успешен. https://www.e-jumbo.bg/bg/organizats...-250-g._74212/
                  Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20251207_203253.jpg Прегледи:0 Размер:144.0 КБ ID:7017591 Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20251207_203323.jpg Прегледи:0 Размер:140.0 КБ ID:7017592
                  Риболовът е болест,която не се лекува,а само се задълбочава.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                  X