Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Идеи за снаждане на скъсан болт?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Идеи за снаждане на скъсан болт?

Чудех се как да озаглавя темата, ама това май е най-близко до първоначалната идея за която иде реч. Както и да е, да разкажа първо каква е драмата - при едно разглабяне на ГНП-то на колата ми, което е Roto-Diesel (Lucas CAV), и последващото сглобяване, явно или не съм си знаел силата или понятието "умора на метала" е доста по-реалистично с годините - скъсах болта на който се завива гайката придържаща лостчето за подаване на газта! Не съм я презорвал, смея да твърдя, че съвсем лекинко се опитах да я затегна и болта се скъса почти в основата - има около 1~1,5 навивки от резбата и то под ъгъл. Тъй като само с текст не става, ето малко разкази в картинки за да съм по-ясен:

Помпата представлява това, с червено съм оградил въпросната гайка която "предобрих" и скъса (снимката в случая не е на моята помпа, апропо):

Детайлът който се контролира от тази "ръчка" ако можем да я наречем така е следният (скъсаната част е най-отдясно горе, оградена в червено):

Представлява цяло парче метал свързано с цилиндъра чрез подвижна връзка, която е нитована и не може да се разглоби. Целия детайл може да се свали с развиването на малката гайка (намираща се най-отляво).

Тъй като лостчето за подаване на газта се връща в "нулево" положение от доста мощна пружина, гайката която се навива на тази ос по-скоро го крепи да не изскочи отколкото да извършва друга по-сериозна работа. Проблема е, че точно понеже има много малко навивки от резбата и тя не може да го удържи и то съответно изскача от мястото си. За момента съм притегнал с доста зор гайката на мястото и към оставащите 1-2 навивки от резбата, но е въпрос на време да изскочи и да изтърве лостчето - проблема е, че ако стане по време на изпреварване например, ще хм... абе ясно ви е.

Досега пробвах да го залепя с поксипол (тцъ!) и течния метал на Бизон, но резултата е еднозначен - "тцъ!"

Не стига това, ами и не мога да намеря друга Roto-Diesel помпа от която да взема въпросната част!

Та ако имате някаква идея как да възстановя потрошеното от мен, ще съм ви много благодарен, та може дори да си изразя благодарността в бири

Може би да се парне със заварка и да се навие резба през нея ли, що ли... Ама пък как да се запази съосността?
    What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one.

До: Идеи за снаждане на скъсан болт?

От какъв материал са тези чаркове? Би ли могло да се спои със сребърен припой( около 1000 градуса) При всеки хладилен техник.А иначе през заварка много е трудно да се нарязва резба.

Коментар

Мисля, че е от стомана, но не съм много сигурен. Това със запояването е идея Дали ще издържи на многократни цикли на загряване и изстиване, каквито има при работата на ДВГ-тата?

Довечера ще допълня с реални снимки на ситуацията както на откъснатото парче, така и на частта в ГНП-то.

Мислех си също за някакво разпробиване на двете части от болта, нагряването им (за разширяване) и набиване на парче метал в тях което да ги държи заедно.
      What Orwell feared were those who would ban books. What Huxley feared was that there would be no reason to ban a book, for there would be no one who wanted to read one.

Коментар

Сребърен припой няма да държи, все някога ще изпусне.Може да се завари с аргон, по прецизно е и става здраво.
        Ако искаш, пиши ми едно лс да се уговорим, мога да я парна с аргона, а може да пробваме да навием резба...абе все ще му намерим цаката
        Ferrum dum ignis candet cudendum est.

Коментар

Ами за съжаление съм още твърде "младши" и не мога да пращам ЛС или да разглеждам профили Ще бъде ли твърде нахално да те замоля за ICQ, мейл или скайп по който да те намеря? А, да, и каква бира пиеш

Коментар

Пиши ми на скайп blacksmith74Недоскивал съм, че си твърде младши

Коментар

Пиши от каква кола е помпата .Аз имам една помпа за части от Ситроен АХ1.4 дизел.Ако става ше ти го дам тоя чарк.И не пия много
              К мирной жизни не пригоден.
              Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
              ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

@ковача - благодаря много, утре ще ти драсна, че от този комп не мога

@stariat - става дума за Citroen BX, двигателя е 1,9 астматичен, опа, атмосферен дизел Не знам дали се използват еднакви помпи, но твърде вероятно ако и твоята е Lucas/Roto-Diesel частите да са еднакви. А и да пиеш много няма да е проблем

Ето снимка на "баш" чаркът от моята помпа - с червените стрелки съм отбелязал къде се е скъсал болта, вижда се и малко от "течният метал" на Бизон с който се опитах да го залепя онзи ден. Интересното е, че докато вкъщи беше супер здраво, след като го изнесох на студа на -5 само го чукнах леко с кутрето и залепената част просто си падна... Та с две думи - течният метал на Бизон не става за такива цели

Сега се сетих, че всъщност всякаква заварка би трябвало да стане, тъй като всъщност там няма нужда от резба - заварката просто ще се запили за да влезе в отвора на лоста, ще се наставят малко шайби за да се "прескочи" мястото без резба и тогава ще се навие гайката - на болта отгоре остава достатъчно резба за целта.

Коментар

Питай ако са еднакви тия джаджи ще ти я дам.И мойта е Лукас един път ремонт за 260 лева и след 3 години друга помпа за 100 лв.
                  К мирной жизни не пригоден.
                  Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                  ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от swartalf Преглед на мнение
                    Сега се сетих, че всъщност всякаква заварка би трябвало да стане, тъй като всъщност там няма нужда от резба - заварката просто ще се запили за да влезе в отвора на лоста, ще се наставят малко шайби за да се "прескочи" мястото без резба и тогава ще се навие гайката - на болта отгоре остава достатъчно резба за целта.
                    Именно!

Коментар

Виждам че си свалил частта . Най- добре да разнитиш оста (счупената ) от долната плоска част и .. при стругар !!! За 10 - 20 лв ще ти направи чисто нов чарк с всички спазени размери ! Естествено ще остави и "пета" която да влиза в плоския чарк за да се занити или завари !!! Успех !

Коментар

А какъв е проблема този детайл да се направи на струг и да не ти е акъла постоянно в заварката???
                        Don't hunt IF you can't kill
                        първо 0883 после 333 накрая 448

LZ1BGD

Коментар

Така е - на аргон ще се "капне" без проблем , естествено трябва да махнеш о-пръстените при заварката , освен ако нямаш нови.
                          Всичко това - при положение че не ти сработи варианта с колегата Старият
                          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Ами там няма някакви по-специални усилия, да не кажа всъщност, че няма почти никакви, така че спокойно ще може да се държи без проблем снадката от заварка. Откак скъсах болта навъртях около 6-7 хиляди километра на 1-2 врътки от резбата плюс стоманена тел прикрепяща оста за да не изскочи, но то с такива побългарявания не си е работа, така че реших сега да го поправя докато имам малко свободно време.

Идеята за направа на нов елемент на струг е страхотна - проблем с това няма, просто не ми беше хрумвала изобщо! Всъщност проблемите за направа на струг май ще са само два - не знам дали ще стане от друг детайл направен на струг - тая осичка е най-променливо мърдащият се елемент в помпата - представете си в задръстване какво се случва с нея например. О-пръстените са лесни, взимат се от всяка железария за 30 стотинки Проблема ще е ако новият детайл нещо не пасне на останалата част като материал - капака на помпата например е алуминиев и не знам как ще се разбира с нова втулка.
                            По-основният проблем е, че без тая част колата не върви (логично, хаха) а без кола няма как да стигна до стругар... а това е проблем

Коментар

Ами там няма някакви по-специални усилия, да не кажа всъщност, че няма почти никакви, така че спокойно ще може да се държи без проблем снадката от заварка. Откак скъсах болта навъртях около 6-7 хиляди километра на 1-2 врътки от резбата плюс стоманена тел прикрепяща оста за да не изскочи, но то с такива побългарявания не си е работа, така че реших сега да го поправя докато имам малко свободно време.

Идеята за направа на нов елемент на струг е страхотна - проблем с това няма, просто не ми беше хрумвала изобщо! Всъщност проблемите за направа на струг май ще са само два - не знам дали ще стане от друг детайл направен на струг - тая осичка е най-променливо мърдащият се елемент в помпата - представете си в задръстване какво се случва с нея например. О-пръстените са лесни, взимат се от всяка железария за 30 стотинки Проблема ще е ако новият детайл нещо не пасне на останалата част като материал - капака на помпата например е алуминиев и не знам как ще се разбира с нова втулка.
                              По-основният проблем е, че без тая част колата не върви (логично, хаха) а без кола няма как да стигна до стругар... а това е проблем
                              Всичко което е направено от човек МОЖЕ да бъде направено (ремонтирано ) и от друг Човек ! Закон на стругаря ( на 70 год. )
                              Всеки детайл се прави от определен материал . Добрия стругар като "Пипне " метала на струга и .... вече е на ясно от каква стомана е направен детайла !!! Довери се на стругар ! Или избери друг вариант ...? А детайла не е тежък .... така че и пеша (без кола , с автобус) може да стигнеш до стругар ! Успех !

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X