Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за дестилатор.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за дестилатор.

Не иде реч за казана за ракия, а за следното нещо (вижте прикаченото файлче):
    Едно време имаше такива, сега май от никъде не могат да се намерят... Малка джаджа, приличаща на стъклена колба, с размери горе-долу 40х20х20 см (приблизително, ако я гледаме като "цилиндър"). В сферичната кухина има спирално навита стъклена тръбица с реотанче в нея. То е вързано за контакт в долния край на нещото, 220 V, 500 W (тип "като на старите печки"). Идеята е водата в сферата да не бара металната жичка, която я нагрява до завиране. В горния край има отвор (3-5 см) за наливане на водата (и същевременно за отвеждане на парите). Както виждате, това си е много пинизчийско (и вече рядко) стъкларско изделие, главно заради спиралната стъклена тръбица, в която се помещава реотанчето.
    Въпросът ми е, има ли някой, някъде, някакси, такава джаджа, която му е останала Бог знае откъде и се чуди какво да я прави и не му трябва ? Че да ми я подари ? ))
    Прикачени файлове
    Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

До: Въпрос за дестилатор.

Ами аз нямам такава стъклена джаджа, но се сещам, че по зоомагазините продават нагреватели за аквариуми, които са в стъклени епруветки и са затворени херметично. Може евентуално да се ползва такъв нагревател заедно с друг стъклен съд .

Коментар

В мазето имам синхрофазотрон, но не знам дали може да дестилира
      Два изхода:
      -Отиваш във ВХТИ (не знам какъв Университет е сега?!),БАН, СУ и помолваш стъклодува да ти издуха такава джаджа.
      -В Русия продават битови дестилатори. Например този: http://www.strline.ru за 10 литра/час. Помолваш приятел да ти го донесе.
      Успех!

Коментар

В мазето имам синхрофазотрон, но не знам дали може да дестилира
        Два изхода:
        -Отиваш във ВХТИ (не знам какъв Университет е сега?!),БАН, СУ и помолваш стъклодува да ти издуха такава джаджа.
        -В Русия продават битови дестилатори. Например този:Д-5 - 5 л/час.с поръчка на: irimdkb@mccirk.ru за 5 литра/час. Помолваш приятел да ти го донесе.
        Успех!

Коментар

В магазините за реактиви и стъклария това се казва хладник. С печката вътре си е дестилатор, ще е много скъпо. Не съм виждал.
          Простия хладник можеш да грееш на котлона, на лампа, с квото си искаш. Особено ако е кварцов, само че това са много пари.

Коментар

Хм. Дестилатор със стъклен нагревател. За какво ти трябва двойно дестилирана?

Ако е за единично дестилирана, тръбичката с реотан се заменя с нагревател от бързоварче, хладникът се произвежда от стъклена тръба, парчета маркуч и старание.

Коментар

Подкрепям.
              Бях си правил за нещо дестилатор преди време. Един градински маркуч, навит на спирала в един леген, в който шурти студена вода от чешмата. ПАрата от единия край на маркуча, дестилата от другия.

Коментар

Мерси на всички за отговорите

За kksnick: Проблемът е, че кабелчето на това нещо ще бъде извън стъклената обвивка. Това създава 2 проблема:
                1. Ще трябва да минава през горния отвор, което прави по-трудно уплътняването там (стъкларията там се скача плътно, "на шлиф").
                2. Кабелчето ще кисне във вряща вода и нейните пари, което...

За Симеон: Ако смяташ, че знам кво е синхрофазотрон... )) Приятели в Русия нямам, пък и се надявах на по-лесен "тукашен" вариант. Мисля си, че такива работи вече не се правят нито в БАН, нито в СУ. Преди знам че е имало работилница за майсторене на такива и други стъкларии на място, по конкретна специфична поръчка. Ама вече... Затова питам за някой "забравен" дестилатор

За Стефан: В моите представи хладник е другата джаджа - която се използва за последващото кондензиране на парите. Точно тя стои "на изхода" на тази история, така да се каже. Там е работата, че "с печката вътре" и аз не съм виждал... Нали ви казвам, светът вече не е същият )) Понастоящем сме вързали гащите именно така, както предлагаш - обикновена колба и на котлона, и после парите отиват в хладника. Реално е същото, само дето капацитетът е по-малък, ужасно много топлина отива в нищото, а и губиш един котлон

За Ясен: Двойнодестилираната трябва, за да прилича повече на баш вода. За химия и други подобни. Еднодестилираната (с която де факто се зарежда този дестилатор) излиза от един стар меден дестилатор, дето няма да ти разправям как изглежда и кво прави. Сигурно "обогатява" чешмяната още повече )) Посварява я. За миене, иди-дойди. Ама иначе...

За solenoid: Това с легена и маркуча не вдянах как става. Ама те споменавам наред с останалите, да не речеш че те пренебрегвам нещо )) Това в рамките на шегата.

Отново благодаря на всички за мненията. Въпросът ми просто беше дали не се намира някое забравено и ненужно такова устройство. Ако е за самоделната му замяна - това вече е направено. Тук до мен седи един физик с 40 годишен опит. От две винтчета и три жички сглабя машина. Така че, намерили сме му цаката, ама аз исках да е "по-така", дет се вика ))

Коментар

Първоначално публикуван от Yordan Преглед на мнение
                  ...Двойнодестилираната трябва, за да прилича повече на баш вода. За химия и други подобни...
                  За двойно-дестилирана е необходимо нагревателя да е в кварцова тръба. А всъщност от доста време за баш вода се ползват системи за дейонизиране. Напоследък поевтиняха доста.

Коментар

хихи, знам ги тия медните. За да влезе тази вода в обхвата на атомно-абсорбционния анализ (по мед), трябва да се разреди 20-ина пъти.

Коментар

Мога да събера телефоните на разни кантори и да ти ги дам да ги тръскаш.
                      Ако не ти трябва постоянно и на място, мога да ти давам просто вода. Имам бидестилатор, има и дейонизатор, обаче колоните са празни. Ама не мога да ти го дам, щото ще ни видят. Макар че не е по-голям от 4 - 5 крилен гардероб.

Коментар

А всъщност от доста време за баш вода се ползват системи за дейонизиране. Напоследък поевтиняха доста.
                        От твоята уста - в Божиите уши.

Подхвърли ми едно такова и заключваме темата ))

Стефане, предложението ти е твърде щедро, но нямаме място за още гардероби Запазвам си правото да моля за бидестилирана и дейонизирана (ако го подкарате) вода в светлото бъдеще. Цени - по договаряне ))

Коментар

От твоята уста - в Божиите уши.
                          ...
                          Подхвърли ми едно такова и заключваме темата ))
                          Kaжи за какви цели точно ти трябва водата за да го мислим, а също и в какви количества.

Коментар

Водата е за лабораторни цели. Количествата не са особени, тоест не са в литри дневно, примерно. Но по-точно не мога да ти кажа, щото не е регламентирано толкоз точно хронологически. Понякога трябва, друг път - не... Няколко литра месечно, да речем.
                            Не че е свръхсъществено да е баш вода, ами по-скоро да не е помията от медния дестилатор + качествено уеднаквяване с водата, която използва целият останал свят за подобни цели (стандартизация, дет се вика). Тоест, една допълнителна опорна точка при сравнение с чуждите работи. Само че това всичкото би се отнасяло за тия филтърни дейонизатори, с които ти сега ме шашкаш... Аз нямам кинти, не е ли ясно вече ? Затуй и питах за семплата архаична колбичка с реотанче. Ако някои има и не я иска - моля. Не да правя проблеми на хората...

Коментар

Водата е за лабораторни цели. Количествата не са особени, тоест не са в литри дневно, примерно...Не че е свръхсъществено да е баш вода, ами по-скоро да не е помията от медния дестилатор + качествено уеднаквяване с водата, която използва целият останал свят за подобни цели (стандартизация, дет се вика)... Аз нямам кинти, не е ли ясно вече ?
                              Стандарта за дейонизирана вода или т.н Milli Q вода е проводимост под 10е-18 сименса. В повечето случаи от живота бидестилата е напълно удовлетворителен. Така както пишеш мога да кажа, че и медния дестилатор ти върши работа. Реотан като описания от теб изхвърлих в мазето преди повече от 10 години. Проблема е че нямам достъп до мазето. Интересуват ли те алтернативи които биха стрували малко пари, до 200-400 лв да речем?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X