Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мощен ел мотор на 12V ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Мощен ел мотор на 12V ?

Първоначално публикуван от muv Преглед на мнение
    Ми по сложното е, че оборотите на двигателите при завои трябва да се регулират спрямо пътя който трябва да измине съответното колело / вътрешното задвижващо колело изминава по- малък път от външното, движат се по дъги с различни радиуси/. За това обикновено се грижи диференциала. Ако и четирите колела са задвижващи и с отделни двигатели трябва да се регулират оборотите и на четирите. всичко това изисква обратни връзки за ъгловата скорост на двигателите както и управление по предварително зададен алгоритъм в зависимост от ъгъла на завиване. Две или съответно четири управления за двигателите / прави се с чопери, може и с резистори ама загубите.../.
    Един по-прост вариант е потенциометър със средна точка/ делител на напрежение/ вързан за кормилото да управлява задвижванията. Но както писах има и ATV вариант.
    И извинявам се, че пиша по вехти теми , но тук имам познания. А и доста хора напоследък говорят за електромобили.
    А колко по-просто може: двигателите захранени последователно. Ще се държат ТОЧНО като отворен диференциал. Познай как ще се имитира блокиран диференциал

Коментар

Това е доста съмнително. Не съм го мислил, но на първо хрумване...Например време за реакция?
      Абе, най-добре проба. Правил ли си или имаш ли сведения?
      Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Реакция какво? Еднакъв ток = еднакъв момент. По-просто е от механичния диференциал. И абсолютно тривиално за блокиране - свързваш в паралел. А смесената схема направо трепе рибата при 4х4

Коментар

Моторът има определено време за реакция и за това време колелото ще превърти.

Коментар

Не позна. Моторът има такова поведение, каквото му определя захранващият източник. Да си виждал буксуващ трамвай? Не че не може, просто управлението на един ел. мотор може да е много по-прецизно от какъвто и да било ДВГ.

Коментар

За момента си прав, но тук става въпрос за ъглова скорост, а тя зависи най-много от напрежението. Е при различни съпротивителни моменти има и различни скорости, но характеристиката е доста твърда така че разликата е малка. А при последователно свързани еднакви двигатели би трябвало и падовете на напрежение да са еднакви.
              За трамваите не мога да кажа каква е схемата. А и да си призная не съм заглеждал и колелетата за да направя паралел, но при локомотивите дали са с един двигател за двете колела или с два решението е елементарно. Наклон на релсовия път на вътрешната страна в завоите и конусни колела. Така имаме различни линейни скорости при еднакви ъглови.
              Електрокарите са с диференциал, а и не съм виждал трамвай да завива с голяма скорост.

Коментар

Колега,enter дай снимки и цена на мотора.
                Иначе най достъпни са тяговите мотори от електрокар,но не мисля ,че са 12волтови-24 или 36.Поне аз имам един нелош куплиран с хидравлична помпа и е 24волтов.
                По добре мисли за идеята за мотор от скутер с "скоростната" му кутия.Но да е нещо читаво,а не някоя измишльотина,лятото се возих на един боклук за 200лв. и времете за правене ,беше повече от возенето добре би било да е четиритактов с електростартер.

Коментар

За момента си прав, но тук става въпрос за ъглова скорост, а тя зависи най-много от напрежението. Е при различни съпротивителни моменти има и различни скорости, но характеристиката е доста твърда така че разликата е малка. А при последователно свързани еднакви двигатели би трябвало и падовете на напрежение да са еднакви.
                  За трамваите не мога да кажа каква е схемата. А и да си призная не съм заглеждал и колелетата за да направя паралел, но при локомотивите дали са с един двигател за двете колела или с два решението е елементарно. Наклон на релсовия път на вътрешната страна в завоите и конусни колела. Така имаме различни линейни скорости при еднакви ъглови.
                  Електрокарите са с диференциал, а и не съм виждал трамвай да завива с голяма скорост.
                  Напрежението пък е пропорционално на скоростта на въртене и при последователно свързване не е задължително еднакво. При влаковете осите обикновено са валове, така че не са добра илюстрация, защото наистина са с еднакви линейни скорости. Въпросът се решава повече с приплъзване и по-малко със наклона на релсовия път. При трамваите има режими "серия" и "паралел" и не случайно завоите се минават на "серия".

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Въпросът се решава повече с приплъзване
                    Е баш за това говорех...

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                      Напрежението пък е пропорционално на скоростта на въртене и при последователно свързване не е задължително еднакво. При влаковете осите обикновено са валове, така че не са добра илюстрация, защото наистина са с еднакви линейни скорости. Въпросът се решава повече с приплъзване и по-малко със наклона на релсовия път. При трамваите има режими "серия" и "паралел" и не случайно завоите се минават на "серия".
                      Добре, два еднакви постоянно токови двигателя се свързват последователно, до тук добре. Имаме еднакви токове значи и моменти, но как по дяволите според теб ще имаме различни напрежения без допълнително регулиране?
                      Нали еднакви двигатели означава еднакви параметри: индуктивност , съпротивление и т.н., тоест еднакъв пад на напрежение.
                      А колелетата на влаковете в завой са с еднакви ъглови скорости но изминават различен път, тоест с различни линейни. Постига се както казах с конусни колела. При пресечения конус /в случая/ в зависимост от това коя част е в контакт с пътя, имаме и различна обиколка на колелото. От там различни линейни скорости при една и съща ъглова.

Коментар

Забравих има два варианта за различни скорости при последователно свързване:
                        1 Паралелен резистор на двигателя, пада тока, момента скоростта. регулирането е слабо и с големи загуби.
                        2 Двигател с независимо възбуждане. Чрез възбудителната намотка. Намаляваме възбуждането от от там и момента при съответните обороти. за по-голям момент по-ниска скорост. Тока в котвата/ротора не го пипаме.
                        Другото е приплъзване, но при гумени колела и суха настилка...

Коментар

Добре, два еднакви постоянно токови двигателя се свързват последователно, до тук добре. Имаме еднакви токове значи и моменти, но как по дяволите според теб ще имаме различни напрежения без допълнително регулиране?
                          Нали еднакви двигатели означава еднакви параметри: индуктивност , съпротивление и т.н., тоест еднакъв пад на напрежение.
                          Е, засърбяха ме пръстите! Еднакви двигатели с еднакви параметри по табелка имат различни токове(а значи и съпротивление) при различни товари. В завой, този който е принуден да намалява оборотите си вдига тока(пада му съпротивлението) и оттук следва - различно напрежение върху серийно вързаните мотори.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                            Е, засърбяха ме пръстите! Еднакви двигатели с еднакви параметри по табелка имат различни токове(а значи и съпротивление) при различни товари. В завой, този който е принуден да намалява оборотите си вдига тока(пада му съпротивлението) и оттук следва - различно напрежение върху серийно вързаните мотори.
                            Доколкото си спомням имаше един Кирхов който измислил някакви закони...
                            При последователно свързване тока през котвите на двигателите ще е един и същ!!! Или при трамваите законите на физиката и електротехниката не важат?
                            И какво ще го принуди да си намали оборотите? Единственото което в случая влияе е съпротивителния момент, а той е пропорционален на тока. Тоест ако единия двигател се затормози дига тока и момента. Другия действа по-същия начин заради повишения във веригата ток. На това му се вика електрически вал.
                            Обяснението за свързването на двигателите последователно при завой е много просто - колкото двигатели свържеш последователно толкова пъти ти пада скоростта без загуби от допълнителни съпротивления.
                            W- ъглова скорост
                            Wo-ъглова скорост на идеален празен ход
                            Rasum-сумарно съпротивление на котвената верига /при последователно включване сума от котвените съпротивления на всички двигатели/
                            Ф-магнитен поток
                            Ia - ток в котвената верига /в нашия случай еднакъв за всички двигатели/
                            W=Wo-(Rasum/Ф).Ia
                            Та от тук се вижда и, че остана само предложението за регулиране с магнитния поток / възбудителната намотка/.
                            И моля ако имате схема на задвижване на трамвай пратете я за да я погледна, че ми писна да теоретизирам.
                            Извинявам се за по острия тон няма нищо лично, пиша всичко за да помогна ако някой се интересува.

Коментар

И понеже се сетих че не съм писал за U- напрежението:
                              Wo=U/k.Ф
                              K- конструктивен коефициент за двигателя
                              От тук се вижда, че с намаляване на напрежението намаляваме и скоростта на празен ход.

Коментар

Нищо не знам за трамваите, даже ги виждам рядко за щастие. Нали ставаше дума за самоделна машинка със задвижване на задните колела от един мотор с диф или от два отделни. За тока си прав разбира се, но напрежението ще е различно върху всеки мотор при движение в завой.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X