Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Точност на манометър?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Точност на манометър?

Реших днес да си купя едно китайче за 4 лева за по-удобно проверяване на гумите, но показва с 0.5 атмосфери повече от манометъра на помпата, който пък подозирам да показва с около 0.2 атм по-малко от реалното! Има ли вариант да проверя колко реално му е грешката? По всички бензиностанции и гумаджии манометрите показват различно и ми се иска най-сетне да знам колко е точно налягането!
    Honda XL600LM, 1987
    Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
    Opel Frontera B Sport, Y22DTH, 2003

От: Точност на манометър?

Ако искаш по-голяма точност,хвърляш китайчето и си купуваш качествен манометър-Мишелин,или оригинален немски-цени от 12 до 30 лв приблизително.Аз така направих,и сега си меря и помпам на ръка сам гумите.Е на бензиностанциите не са точни

Коментар

Имам оригинален немски VDO, но от 70те и му се скапа гумичката и не уплътнява добре. Китайчето е приятно за употреба - добре залепва, но точността явно е приблизителна!
      Honda XL600LM, 1987

Коментар

Немския се оказа Motometer и си беше комплект с Мерцедеса, който баща ми купи през 1972. Поразглобих го малко и се оказа в перфектно състояние, резнах му едно парче маркучле и взе да отчита! Китайчето даваше +0.4 от неговите показания и реших да му проверя стрелката, свалих я и просто отново я сложих на същото място и о чудо - взе да показва точно като немеца! Не ми е ясно какво стана, но се намести и вече става за работа. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC_0344.jpg
Прегледи:1
Размер:87.3 КБ
ID:5659164
        Honda XL600LM, 1987

Коментар

Имам същия китаец, но моя си показва вярно още откак го купих. Сравняван е с електронен такъв, уж по-марков, както и с още един китаец.

Ако от накъде можеш да намериш читав електронен - по-добре е отвсякъде. Практически всичките обикновни, с които съм работил, са зависели от скоростта на натискане върху винтила - колкото по-бързо, толкова повече показват. И това и за маркови, и за не-маркови, поне от тия, които са ми попадали в ръцете. Електронния си осреднява и не зависи от това.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Можеш да си направиш стенд със стъклена тръба и "У" коляно с шлаух, и ако цар Киро ти услужи с малко живак, ще имаш най точния манометър.

Коментар

Аз не съм го избрал случайно - баща ми има такъв и от там го харесах, неговия също показва вярно! Но съвсем очаквано, аз успях да намеря един дефектен - дано да се е оправил и да мога да си го ползвам занапред.
              Honda XL600LM, 1987

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
                Можеш да си направиш стенд със стъклена тръба и "У" коляно с шлаух, и ако цар Киро ти услужи с малко живак, ще имаш най точния манометър.
                Точно за нещо такова питах, но не се сещам как да предам налягането от течността на въздуха без загуби? Имам вентили на коловете на предницата на мотора, при ясен обем и ход на буталото как да сметна налягането?
                Honda XL600LM, 1987

Коментар

Сега намерих един калкулатор в нета който ми сметна, че за да получа налягане 1 атмосфера от помпа с диаметър 20мм трябва да я натисна с 3.14 килограма сила. Това вече мога да го пробвам!
                  Honda XL600LM, 1987

Коментар

Не напразно промишлените манометри се проверяват и тарират минимум един път годишно .
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Купуваш си тариран не-китайски манометър за въздух в нужния ти диапазон. Слагаш му маркуч и накрайник и мериш. Верен до първото изпускане, удряне или по-яко почукване.

Коментар

От лидъл си купих електронен мери еднакво с другите три китайски които имам,живак може да се набави от едни токови ключове ,представляват стъклени колби с дебели медни уши,предназначени за голям ток няколко стотин ампера,и точно положение на ампулата,във такав буркан има около килограм живак.Виждал съм изхвърлени на територията на бившето ззу
                        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                        Анатолий Пейчинов o8875о9815
                        https://dvrbg.com/

Коментар

Манометрите на помпите могат да дават големи нелинейни отклонения заради маркучите, които се деформират. На ръчна помпа за 5 лв. съм сложил маркуч за пневматични системи на световноизвестна марка (за доста повече от 5 лв.) и вече е много по-трудно помпането на велосипедна гума (около 2.5 - 3 бара). За по-състезателни автомобили и за шосейни велосипеди вече трябват 6-7 и повече бара, което ми се струва непосилно. С гумения маркуч няма проблеми. Но пък манометъра какво ще покаже и той самия не знае, дори и да е най-точния в света.

Ползвам едно китайско нещо като на снимката (но с червена скала в непрофесионалната единица bar). При второто мерене се оказа, че черната продълговата част е две части, нахлузени една върху друга. Стрелката се завърта на различен ъгъл, в зависимост от взаимното положение на частите. Намазах ги с лепило и ги събрах максимално, работи добре. Естествено не му вярвам (допускам грешка +/- 1 бар), но нямам с какво да го сравня и нищо не ме тревожи. Веднъж го ползвах да си изравня наляганията в четирите гуми на колата, нямаше как да не свърши работа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X