Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Запояване на медна пръскачка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Запояване на медна пръскачка

Искам да попитам за запояване на медна пръскачка. Знам че вече не се предпочитат от болшинството и се заменят с пластмасови, но аз предпочитам медната.
    Проблема е следния, вътре в пръскачката има един цилиндър в който се нагнетява разтвора. В горния край е запоен към горната част на пръскачката, но спойката е скъсана и цилиндъра го усещам как хлопа. 3 дена се мъча да го запоя без успех. Предполагам че от препаратите медта се е окислила и не иска да хване. Пробвах с флюс без успех, вчера пробвах със солна киселина да изчистя мястото, но стана още по-лошо. Калая се събира и става на черно топче даже. Промих обилно пръскачката и пак става така, все едно още има солна киселина. Усъмних се в калая ми че е много стар и днеска купих едно парче нов калай 60/40 и пак същото. Взех една чиста медна ламаринка за да пробвам и на чистата ламаринка веднага се разлива хубаво. Съмнявам се че е голяма площа на пръскачката и не мога да я нагрея достатъчно. Ползвам цигански поялник с газова горелка.
    Помогнете със съвети как да се справя с проблема.

От: Запояване на медна пръскачка

Намери някой, дето монтира климатици да ти я запои със сребърен припой и ще забравиш за случая. С поялника нищо не правиш. Ако държиш все пак ти да си я запоиш с калай, подсуши предварително мястото, почисти го с шкурка 600 или по-дребна и капни няколко капки преобразувател за ръжда непосредствено преди да запояваш. Пак ще стане, но няма да е особено здраво.
    "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
    Неизвестен мъдрец

Коментар

Сребърния припой отпада като вариант, понеже вътре всичко е правено с калай и ще се разпои. Имам малка горелка и с нея съм запоявал със сребърен припой, но като нагрея за да разстопя припоя и по-добре е да хвърля пръскачката.
      Миналата година правих улуци на къщата. Първата снадка ми взе здравето, но след това се научих и съм сменил почети 100м улуци. Спойките ги правих на земята, само две ъглови правих на покрива и те станаха добре. Това обаче ми взема здравето. Трябва две капки да хване и не иска да хване. Медта блести вече и пак не иска да хване.
      Пробвах и с една паста за кабели дето се потапят в нея, нищо не помага.

Коментар

Като флюс можеш да използваш и нишадър+глицерин. Капката е гъста, като допреш с поялника кипва и се разстила заедно с калая, като по този начин предава по-лесно температурата.
        Така е при дебели медни детайли, топлината не стига.

Коментар

С преобразувател (ортофосфорна к-на) няма начин да не хване, даже и при студен детайл.
          "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
          Неизвестен мъдрец

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
            ...
            Така е при дебели медни детайли, топлината не стига.
            Иска предварително подгряване на запояваните детайли, иначе отнемат топлината на самия калай. Не си ли гледал калайджиите навремето по селата? Винаги край тях гори огън, на който нагряват калайдисваните съдове.
            Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Хе, гледал съм внимателно един калайджия, имахме калайджийница на 50 метра от нас.
              А ти знаеш ли с какво търка калайджията нагретия казан, за да разнесе флюса и калая по него? Подсказка - расте между краката на едно голямо животно

Коментар

Нишадър?
                Nissan Terrano 2,7 TDI

Коментар

Първоначално публикуван от bullet_pk Преглед на мнение
                  Нишадър?
                  Да де, ама с какво разнася нишадъра и калая по съда? Прилича на парче кожа... и си е такова, но кожа от какво?
                  Каква кожа може да издържи температура, киселинност и постоянното търкане?

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                    Да де, ама с какво разнася нишадъра и калая по съда? Прилича на парче кожа... и си е такова, но кожа от какво?
                    Каква кожа може да издържи температура, киселинност и постоянното търкане?
                    От мадури!
                    Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

Коментар

Ако медта наистина е почистена и блести, значи не успяваш да нагрееш детайла достатъчно. Аз процедурам с електрическа духалка за горещ въздух от едната страна, и с поялника от другата. При положение че си почистил медта с шкурка, нищо повече от колофон не ти трябва. Нишадър = солна киселина (отделя я като го нагрееш). Ама няма сми.

и... 60/40 не е "калай". Олово + калай е. Важно е, ако запояваш например казани или водопроводни тръби. Там се процедира с чист калай или специален припой без олово вътре.

Не лош вариант е и да си вземеш припой като за запояване на електроника - има си колофон вътре. Като нагрееш детайла и го допреш до него, колофона почиства и припоя се хваща веднага, ако детайла предварително е почистен.

Може и от магазин за водопроводни части да си вземеш припой + паста за междни тръби. Даже според мен е най-добрия вариант.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Така като гледам проблема е че не мога да нагрея достатъчно добре мястото на спойка и от там се получава проблема. От толкова много киселини и флюсове медта свети. Ще взема с пистолет за горещ въздух да нагрея пръскачката около мястото и с поялника да работя.

Коментар

Можеш и с пропанова горелка да нагряваш директно мястото на спойката, с индиректно нагряване няма да стане, детайла е голям и трябва много топлина...
                          ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Днеска приключих работата. Проблема се оказа в поялника. По някакъв начин се получава нещо като нагар и не позволява да се отдаде температурата веднага. Вземах един флек и лекинко зачистих върховете на поялниците. Само докато ги допра и припоя се разлива и сплавява. Единия се наложи повторно зачистване с флекса и веднага се видя разликата.
                            Обикновенно като ги нагрея и с телената четка търкам да падне нагара, топвам в нишадъра и почвам да работя.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X