Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Помпа за преливане на масло

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Помпа за преливане на масло

Здравейте,

Напоследък ми се налага все по често да преливам двигателно масло, та се замислих за такава помпа. Нещо от сорта "направи си сам". Проверих за готово такова изделие и се оказа че масово се предлагат помпи за дизелово гориво като такива за масло. С други думи пластинкови помпи. Не че няма да стане ако маслото е затоплено до около 40 - 50 градуса, т.е. е с по малък вискозитет, но не винаги преливам топло масло. Не се предлага такова готово изделие което да е със зъбна помпа. Всъщност продават се но струват едни пари които за сега не смятам да инвестирам. Та въпроса ми е за помпа от автомобилна хидравлика дали ще стане? То че ще стане ще стане ама някой да каже какъв дебит има такава помпа от популярна марка автомобили /за да е леснодостъпна и евтина по моргите/ при 1500 оборота да речем. Ще реша с какъв мотор ще я въртя тепърва. На 12 или 220 волта имам предвид.
    Та някакви предложения някой да изкаже!
    Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

От: Помпа за преливане на масло

От години ползвам самоделка за прехвърляне на хидравлично масло, независимо от сезона.
    Зъбна помпа втора употреба, 10л/мин мисля че беше, и трифазен мотор 600 вата от калорифер.
    При трифазния двигател е плюс, че със смяна на 2 фази обръщаш посоката на движение.
    Помпата и двигателя трябва да са съосни, че зъбната не носи нито на радиални, нито на аксиални натоварвания (Радиални носи малко по-добре).
    Куплирани са с челен съединител с по три шпилки на двата фланежа и гумен демпфер между тях.
    Последно редактирано от dedoKoko; 23-01-14, 17:53.
    Ясен: ”в Наречен си лекувам нервите от форумното модериране...”

Коментар

А защо не се ползва ръчна такава?
      Павел Викторов - 0 осем 7817878 три

Коментар

Преди време ползвахме помпа от електрокар куплирана на фланцов двигател около 1.1kW.
        Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
        Из "Златния телец"

Коментар

Първоначално публикуван от Sasho74 Преглед на мнение
          Здравейте,

Проверих за готово такова изделие и се оказа че масово се предлагат помпи за дизелово гориво като такива за масло. С други думи пластинкови помпи. Не се предлага такова готово изделие което да е със зъбна помпа. Всъщност продават се но струват едни пари които за сега не смятам да инвестирам. Та въпроса ми е за помпа от автомобилна хидравлика дали ще стане? То че ще стане ще стане ама някой да каже какъв дебит има такава помпа от популярна марка автомобили /за да е леснодостъпна и евтина по моргите/ при 1500 оборота да речем. Ще реша с какъв мотор ще я въртя тепърва. На 12 или 220 волта имам предвид.
          Та някакви предложения някой да изкаже!
          Колега помпите за хидравликата на автомобилите също са с пластинки.Такива помпи работят на по-ниско налягане,но с по-голям дебит.Не мога да кажа точно какъв е дебита,но когато съм я пробвал дали работи хвърля доста голямо количество.Едно от изискванията да работи нормално такава помпа е да бъде под долното нивото на изпомпваната течност.При положение,че не затваряш изхода на маркуча може да работиш с какъвто си искаш ел.двигател,но преди всичко трябва да се съобразяваш с посоката на въртене на помпата.
          Колкото до зъбна помпа и ел.двигател това вече е хидравлична станция и ако я купуваш от магазин наистина те скъсват от цена.
          При домашни условия може да се направи както казва по-горе колегата такова нещо.По принцип не е сложно.
          Правил съм хидравлични станции като при куплирането използвах гуменото каре на "Жигула" което е м/у скоростната кутия и кардана.Шлиците от едната страна на карето пасват на НШ32 и НШ45,а другата се пригажда към ел.двигателя,но тук вече е препоръчително двигателя да е трифазен при станциите защото те работят под доста голямо натоварване.

Коментар

Общо взето и от мен +1 към повечето мнения. Зъбчата от някаква хидравлична система и ел мотор, коплирани по възможност с гумено каре /от Жигуле или от кормилен прът на кола или ......./
            Моята е от ЮМЗ и мотор -1000В/3фази.
            Ако имаш желание звънни и ще ти намеря из "съкровищата" някоя помпа и двигател да се занимаваш за домашно. Поздрави 0889 441 586 Крум

Коментар

Засега приспособих една ръчна помпа. Върши работа и засега ще е това. Не знаех че помпите за хидравликата на автомобила са пластинкови. Мисля че на такава помпа двигателно масло няма да и се отрази добре заради вискозитета. Как мислите?

Коментар

Нищо няма да и стане просто няма да има нормален дебит поради това,че маслото когато е по-гъсто няма да има възможност да захранва помпата/запълва/,но това ще е така само през студените месеци.

Коментар

Ясно! Разбрах и благодаря за мненията!

Коментар

Решението си е Ваше,но Ви предлагам да се огледате по "моргите", за помпа от падащ борд. Те са куплирана зъбна помпа към "стартер". "Слабото място" е, че повечето искат 24 волта. По "вторични" съм виждал и горивни (за дизелово гориво) помпи който са трисекционни(турбинни)- като водонапорните.Също ще Ви свършат работа.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X