Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Как да конструираме.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Как да конструираме.

"Солида", освен цялата шарения, има един съществен недостатък, няма пълна съвместимост между версиите му. Разбира се, фирмата заложи на агресивна стратегия, срещу най-големия си конкурент, Аутодеск. Тази програмка е част от цялостната политика на Солидуоркс. Знам как наложиха "Солид" в България, просто купиха за жълти стотинки, няколко университетски преподавателя. Едно обаче не разбирам, защо хора които не познават "Солид ейдж", или Инвентор, да не говорим за "Про Инженер", твърдят, при това безплатно, че "Солида" е върхът на сладоледа...
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Като един отявлен фен на "SolidWorks" смятам да отговоря на giorgio с няколко реплики

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
      .... цялата шарения, ....
      Да шарен е, и е ужасно интуитивен, и е (както се казва) "user friendly"

....един съществен недостатък, няма пълна съвместимост между версиите му....
      Уточнение - с по-нова версия може да се отваря по-стара, обратното не
      Недостатъка е за нелегалните потребители на програмата (или тези който са си спрели абонамента), защото в абонамента влиза и новата версия (ако е излязла такава през периода на абонамента)

.... Знам как наложиха "Солид" в България, просто купиха за жълти стотинки, няколко университетски преподавателя....
      Не съм съгласен с купуването на университетски преподаватели, просто дадоха на университетите лицензи на програмата (и то специални лицензи прдназначени за обучение в университети), нещо за което другите представители на CAD софтуер не счетоха за необходимо.

.... Едно обаче не разбирам, защо хора които не познават "Солид ейдж", или Инвентор, да не говорим за "Про Инженер", твърдят, при това безплатно, че "Солида" е върхът на сладоледа...
      Мога да кажа при мен защо е така.
      Защото през 98 година, когато си избирах CAD софтуер, съм работел (като студент по проекти и курсови работи) със всички общодостъпни тогава CAD, и "SolidWorks" ми се видя най-перспективна, въпреки че беше много малко разпространена (и на "Славейков" я нямаше)
      Защото и сега като ходя на семинари на останалите системи - ми те показват неща който в "SolidWorks" ги има от 2-3 предни версии че и по-стари
      Защото дори и в Google да напишеш всички CAD системи, най-много резултати дава за "SolidWorks"

Коментар

маркетинговите стратегии, монопола и картелните споразумунения да ги оставим на г-н Дянков и комисиите...
        който иска и може, нека конструира както му е удобно... наличните софтуерни продукти не заместват необходимите физико-химични и механични познания... софтуера е инструмент... математиката е точна наука... джорждо излага своето мнение на готово, нещо за което някъде другаде се плаща скъпо...

Коментар

Напълно подкрепям колегата Paladin, но наистина нека не разваляме темата с безмислени спорове - нека всеки работи с каквото му е удобно - линийка&молив, autocad, солиди, инвентори, проЕ-та и т.н. важното е нещата да се правят както трябва.
          мисълта ми беше, че днешните 3д кад програми улесняват живота, като ти дават въжможност да си провериш нещата много бързо и лесно дали ще ги бъде по-нататък /оразмеряване, кулизии, цпу програми и т.н./ - все неща които не че нестават, но изискват много време ако ползваш добре познатите моливи, рапидографи, и т.н. аутокади.
          Разбира се ако си нямаш и хабер от това що е машинен елемент и има ли той почва у нас - ако ще и чудеса от смелост да правиш е безмислено...

аз лично много уважавам Орлов - https://rapidshare.com/files/459326531/tom1.zip

Коментар

Ето ви и казус:

- До сега съм работил почти на 100% на чистия AutoCAD.
            - В момента човъркам SolidWorks 2011 и Inventor 2012, и общо взето на пръв погед се работи по подобна логика, но честно казано не знам коя ми е по-удобна. Нещото, което бие на очи е че в Inventor линиите са си постарому, а в SolidWorks са smooth-нати, което поне според мен е нещо добто. Лично аз го чакам от много време.

Та на въпроса:
            1. Зареждам STEP чарк.
            2. Опитвам се да променя цветовете на отделните му компоненти - състои се от няколко "Solid bodies", всяко от които искам да е с отделен цвят.
            3. Не става. Нещо замаскирва моите настройки и обекта в крайна сметка си остава с първоначалните цветове. Разбирайте - хем си помни моите настройки, хем не показва цвета, който съм задал.

КАК ПО ДЯВОЛИТЕ ДА ГИ СМЕНЯ ПРОКЛЕТИТЕ ЦВЕТОВЕ??? (Ше извинявате че викам, ама ми се рИве вече!). Проблема е един и същ и в инвентор, и в солидуоркс. Целта е да заредя STEP модела, да сменя цветовете, и отново да го запиша като STEP.

Прилагам и конкретния модел:
            CI31_5.rar
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              Ето ви и казус:

....КАК ПО ДЯВОЛИТЕ ДА ГИ СМЕНЯ ПРОКЛЕТИТЕ ЦВЕТОВЕ??? (Ше извинявате че викам, ама ми се рИве вече!). Проблема е един и същ и в инвентор, и в солидуоркс. Целта е да заредя STEP модела, да сменя цветовете, и отново да го запиша като STEP.

Прилагам и конкретния модел:
              [ATTACH]373746[/ATTACH]
              Ето моя отговор
              Файла който е в "рара" отворен през СолидУоркс изглежда по следния начин; "асембли" съставено от "партове" всеки от който с по две "солид-бодита". Отварям всеки "парт" по отделно от "асемблито" и го оцветявам - или отделните "фичарите", или отделните "бодита", или целия "парт". Важно: преди да задаваш цветове трябва първо да изтриеш съществуващия цвят на "парта" (иначе не става)
              Това за SolidWorks, за другите не знам
              vvvvCI31_3_1_1.rar

Коментар

Първоначално публикуван от Paladin Преглед на мнение
                Ето моя отговор
                Файла който е в "рара" отворен през СолидУоркс изглежда по следния начин; "асембли" съставено от "партове" всеки от който с по две "солид-бодита". Отварям всеки "парт" по отделно от "асемблито" и го оцветявам - или отделните "фичарите", или отделните "бодита", или целия "парт". Важно: преди да задаваш цветове трябва първо да изтриеш съществуващия цвят на "парта" (иначе не става)
                Това за SolidWorks, за другите не знам
                [ATTACH]373792[/ATTACH]
                Мда. Снощи към 4:30 се ориентирах кое-що.

А има ли начин да ги оцветя с прост цвят, без да трябва да си правя "appearance" файл, който да слагам в нарочно направена папка, която да добавя към appearance/material колекцията?

Иначе и аз стигнах до извода че има 3 нива на "appearance" - един за всяка повърхост, върху който един за всяко "solid body", върху който един за всеки "парт", и накрая един за цялото "асембли". Всичкото това трябва да се изтрие, и после да се слагат нови.

...обаче иде и другия проблем - като наслагам цветовете, парта изглежда по един начин, а след като го запиша като STEP и отново го заредя, парта изглежда доста по-светъл.

Има ли начин да селектна всички лица от дадено "solid body" на куп, и да приложа цвят само на ниво "лице"? Щото едно по едно се селектват, но интуицията ми явно не съвпада с интуицията на разработчиците, и не намирам такъв начин.

В инвентора ситуацията е аналогична, но там дори не успях да намеря ясен начин да изтрия всички цветове. Явно ще има още ровичкане.

Тъпото е че като си правя модел в самия инвентор, и после я запиша във файл, всичко се записва както трябва. Обаче ако съм копирал някой парт в асемблито няколко пъти, то не си наследява цветовете на ниво лице/повърхност, и после като ги кача в 3dcontentcentral.com или в програмата, в която ги ползвам (Altium designer), цветовете са ОК само на първоначалния парт, но копията му са "as body", а на бодито пък са "ас парт", и съответно цялото изглежда сиво, с изключения на частта която съм си изградил самостоятелно от нулата.
                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

....
                  А има ли начин да ги оцветя с прост цвят, без да трябва да си правя "appearance" файл, който да слагам в нарочно направена папка, която да добавя към appearance/material колекцията?
                  .....
                  Не
                  ...обаче иде и другия проблем - като наслагам цветовете, парта изглежда по един начин, а след като го запиша като STEP и отново го заредя, парта изглежда доста по-светъл. ....
                  За съжаление при всяка 3D CAD система се получава разминаване в цветовете (като тонове на един и същи цвят), което идва от различното разположение и различната сила на източниците на светлина които осветяват обекта (детайла)
                  .....Има ли начин да селектна всички лица от дадено "solid body" на куп, и да приложа цвят само на ниво "лице"? Щото едно по едно се селектват, но интуицията ми явно не съвпада с интуицията на разработчиците, и не намирам такъв начин. ....
                  Има доста начини за селектиране на лица и повърхнини - тангентни, допиращи, видими и др.
                  С "Filter Faces" можеш да селектираш повърхнини в асенбли като заградиш аземблито с правоъгълник с мишката, в "парт" десен бутон върху някоя от стените - Recent Commands - Selekt Connected Faces - след което избираш най-дясната от четрите иконки, с което селектираш всички лица от даденото "боди", задържаш Ctrl и така на всички "бодита" от "парта". Дано не пиша неща които си знаеш
                  .....В инвентора ситуацията е аналогична, но там дори не успях да намеря ясен начин да изтрия всички цветове. Явно ще има още ровичкане. .....
                  Нищо не мога да кажа за Инвентора, докато ходех по семинари (на Аутодеск) до преди година беше много зад Солида, вероятно вече не е така

Коментар

За съжаление при всяка 3D CAD система се получава разминаване в цветовете (като тонове на един и същи цвят), което идва от различното разположение и различната сила на източниците на светлина които осветяват обекта (детайла)
                    Говоря за една единствена система - Solidworks. Зареждам степ файла, трия всички цветове, слагам новите, и обекта изглежда както изглежда. Записвам отново като степ файл. След това зареждам току що записания степ файл отново в solidworks, и обекта вече изглежда очеизвадно по-светъл - все едно здраво преекспонирана снимка.

Има доста начини за селектиране на лица и повърхнини - тангентни, допиращи, видими и др.
                    С "Filter Faces" можеш да селектираш повърхнини в асенбли като заградиш аземблито с правоъгълник с мишката, в "парт" десен бутон върху някоя от стените - Recent Commands - Selekt Connected Faces - след което избираш най-дясната от четрите иконки, с което селектираш всички лица от даденото "боди", задържаш Ctrl и така на всички "бодита" от "парта". Дано не пиша неща които си знаеш
                    A, именно това ми трябваше! Имаш черпене! Просто ми беше неестествено лицата да могат да се селектират само едно по едно, но не се бях сетил къде да ровичкам, за да видя начина.

Нищо не мога да кажа за Инвентора, докато ходех по семинари (на Аутодеск) до преди година беше много зад Солида, вероятно вече не е така
                    Особено в 2012, поне като просто моделиране (още не съм стигнал до сложностите) изглеждат почти еднакво. Дори в инвентора се чувствам малко по-естествено като менюта, но това предполагам е въпрос на свикване.

ПП: И на инвентор и на солидуоркс работя от има-няма седмица. На мноооого ниско ниво съм все още. Просто това са основни неща, дето трябваше да схвана, или поне донякъде да разбера как работят.

Коментар

Говоря за една единствена система - Solidworks. Зареждам степ файла, трия всички цветове, слагам новите, и обекта изглежда както изглежда. Записвам отново като степ файл. След това зареждам току що записания степ файл отново в solidworks, и обекта вече изглежда очеизвадно по-светъл - все едно здраво преекспонирана снимка. ....
                      Е да де, като минава през step файла си взима от там настройките на осветеността която явно е много по силна, и след това отново в солида идва с настройката която си е придобила
                      Що се отнася до SolidWorks мисля че мога да помогна по (почти) всички въпроси, поздрави.

Коментар

Е да де, като минава през step файла си взима от там настройките на осветеността която явно е много по силна, и след това отново в солида идва с настройката която си е придобила
                        Що се отнася до SolidWorks мисля че мога да помогна по (почти) всички въпроси, поздрави.
                        Ще разчовъркам и тоя въпрос. Наистина може и това да е хавата. Ще видя какво ще се получи ако запиша изцяло правен на солидуоркс модел в step, и после го заредя. Така ще се види дали е от самия файлов формат, тоест дали солидуоркса влияе по някакъв начин на осветеността в step файла, или той си е твърдо зададен.

Коментар

ОЛЕ! Ей това стъкмих, хапвайки. Боже, що съм си губил времето с AutoCAD.
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:coil.png
Прегледи:1
Размер:494.5 КБ
ID:5312556

Коментар

Aутокада все още си е незаменим за 2D
                            На коя програма направи този детайл

Ето и от мен едно 3D

Име:00 5k R15.jpg
Размер:31.1 КБ
ID:5312572

и опит за анимациика
                            7000.rar

Само със Солидуркс

Коментар

Само със SolidWorks, и то без да се старая много. На начина за увъртане на жица около нещо си попаднах снощи, ровичкайки се из интернет.
                              Ето го и окончателно: Жицата наистина е увъртяна около сърцевината. Не е амалгама от пръстенчета, а си е баш като истинско.

Име:coil1.png
Размер:495.5 КБ
ID:5312574
                              Последно редактирано от sparkybg; 21-10-11, 15:12.

Коментар

В крайна сметка, с всичките му там подробности, по-близо до реаления обект:

Име:coil3.JPG
Размер:63.5 КБ
ID:5312638

Играх си неоправдано много време с подробностите, но поне схванах доста неща. Вече и STEP файла не е толкоз голям.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X