Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пистолет за боядисване Parkside

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Пистолет за боядисване Parkside

    С голямо желание се захванах с идеята за ревюта на инструменти, но напоследък съм разочарован А чистосърдечният ми ентусиазъм направо се изпари от последния инструмент, който дойде при мен

    Но да „върна лентата“... Представям си аз ревютата на инструменти като едно приятно изживяване. Пробване, тестване, снимки, прочее важни работи изобщо добър повод да ме оставят на мира вкъщи. Нещата обаче вземат странен обрат и не се развиват по моя сценарий, даже хич напоследък...
    Инструментът, който се появи в ръцете ми, се оказа…, бояджийски пистолет…! Ще речете добре де и що, боядисай нещо и давай да видим.
    Да, ама не! Изведнъж този бояджийски пистолет взе, че бе вписан в семейните планове. Ей така… и аз от тестер бях преквалифициран в най-обикновен "бачкатор"… Изведнъж се оказа, че е време да боядисват огради, врати и т.н., някакви грандиозни планове. От едното нищо, каква работа ми се отвори

    Както е тръгнало, щандът с инструменти в LIDL, като ходя със семейството, ще трябва някак внимателно да го заобикалям. Вече не знам какво може да им хрумне, да се свърши вкъщи.

    Използвам случая да отправя официално предупреждение: Внимавайте с разглеждането на инструменти в магазина!
    Ще се спрете за малко да погледате нещо, с най-доброто намерение нещо да правите по джипката и без въобще да подозирате ще ви се струпат домашни ремонти, които не сте сънували, че бихте се хванали…
    И дръжте жена си далеч, от този щанд… Да гледа промоциите на италианската кухня, не да прави планове как вие евтино можете да замените една строителна бригада… Такива ми ти работи…

    Да се върна на пистолета. Този път ревюто ще е по-различно. Инструментът е предназначен за боядисване и лакиране вкъщи, дребни поправки и въобще обновяване на всякакви покрития от бои и лакове. Понеже вкъщи работа, както споменах, очевидно се отвори ще разделя ревюто на две части. Моята част ще видите като се стопли, април – май. Чак такъв мазохист сега да боядисвам на двора не съм.

    Залагам на сигурно и се обръщам за мнение и проба към човек, който е професионалист и работният му инструмент всеки ден е бояджийски пистолет. Защо? Бояджийският пистолет е инструмент, който изисква определени навици. И ако резултатът не е добър, много вероятно е виновен да е „майсторът“.



    "Сухата“ информация от Lild:

    С пистолета за боядисване Parkside може да бъдат нанасяни равномерно върху гладки и структурирани повърхности бои, лакове и лазурни лакове с вискозитет до 70 DIN-sec.

    За повече удобство количеството на използвания материал може да се регулира, а двете сменяеми дюзи в комплекта (с диаметър 1,8 mm и 2,6 mm) осигуряват по-прецизна работа с инструмента. Благодарение на тях пистолетът разполага с 3 различни форми на разпръскване, които позволяват избор между боядисване с кръгла, хоризонтална или вертикална плоска струя.
    Устройството е с удобна мека дръжка с противоплъзгащо покритие, намаляващо вероятността за изплъзване на инструмента по време на работа.
    Съдът за боя е с вместимост 900 ml и може да се отделя от уреда.
    Електрическата мощност е 400 W.
    В комплекта са следните принадлежности: 2 дюзи (Ø 1,8 mm и 2,6 mm), 1 чаша за измерване на вискозитета, 1 четка за почистване, 1 игла за почистване и 1 филтър.

    ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ:
    Номинална консумация: 400 W
    Макс. дебит за вода: 800 ml/min
    Обем на резервоара: 900 ml
    Дължина на кабела: 3 m

    Как изглежда от магазина:

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9451.jpg Прегледи:0 Размер:492.8 КБ ID:6565266
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9453.jpg Прегледи:0 Размер:211.8 КБ ID:6565267
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9454.jpg Прегледи:0 Размер:181.4 КБ ID:6565268




    Колкото до тестовата „постановка“, от голям куп бракувани калници беше изваден един почистен и приготвен за боя. С идеята, че ако това стане добре, може да се очаква, че с всичко друго ще е „песен“.

    Впрочем само да спомена на същото място преди нашите тестове бе пребоядисано едно Ферари. Чисто ново, но черно. И собственикът решил, че класиката си е класика… и от черно става червено… И понеже изискванията на собственика са да стане поне толкова добре, колкото оригиналната боя във Ферари, мястото за пребоядисване и човекът са тук.

    Пиша да се знае защо съм се обърнал за мнение точно на това място. Майсторът надълго и подробно ми обясни защо има толкова пистолети, отделни за различни бои, други за лакове и т.н. Не запомних всички дребни подробности, но със сигурност ми стана ясно, че боядисването е сложна работа

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9525.jpg Прегледи:0 Размер:259.0 КБ ID:6565274

    А така изглежда "чекмеджето" с "колегите"..:

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9531.jpg Прегледи:0 Размер:328.3 КБ ID:6565275

    А някои от инструментите са по над 1000 евро броя


    И така, ясно е, че съм на правилното място за компетентно мнение, само дето почвам нещо да се притеснявам дали нашият скромен зелен "герой" ще се "разпише" някак на този фон.

    Боя минах и купих от магазина някаква, в интерес на истината я избрах, защото е на водна основа, мисля си ако нещо ще "овапцаме", поне да е безвредно, доколкото може. Сигурен съм, че не е правилният избор, но за тест е ОК.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9534.jpg Прегледи:0 Размер:308.6 КБ ID:6565323

    ​Чета инструкции как се избира дюза и се мери вискозитет... Нашият Майстор с усмивка "прибута" настрана чашката за мерене на вискозитета, бръкна с някаква ламаринка, гледа струйката, доля малко вода, провери и каза, че е ОК. Явно това с чашката ще остане за моите боядисвания вкъщи...

    Малко отклонение, използвах да питам дали може с този пистолет да се пръска „Боди“ отдолу по джипките, отговорът е „Да“, но ще трябва да се разреди…


    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9464.jpg Прегледи:0 Размер:238.2 КБ ID:6565290


    Една проба на някаква ламарина:

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9479.jpg Прегледи:0 Размер:257.0 КБ ID:6565324

    Нагласям се аз да снимам само, че то не било толкова бързо. Първо се издухва прахта, после се пръска с някакъв разтворител, обезмаслител, парцал, пак се издухва и тогава се боядисвало... Боядисването на калника ще е пред камерата за боядисване. По две причини - едно, че нямам желание да пробвам дали се чисти боята от оптиката, и второ там се пускат вентилатори, горелка загрява до определена температура и прочее бавни неща. За целите на теста и така е ОК. И отбелязвам, разбира се, че правим тест как работи пистолета Parkside. Не как се боядисва автомобил, там процедурата е друга... И боята и т.н.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9466.jpg Прегледи:0 Размер:200.7 КБ ID:6565286
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9469.jpg Прегледи:0 Размер:261.6 КБ ID:6565287
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9471.jpg Прегледи:0 Размер:292.2 КБ ID:6565288


    И накрая му дойде ред и на основното действащо "лице". Има видео по-долу как точно се получава, на фотографиите началото и края:

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9488.jpg Прегледи:0 Размер:283.8 КБ ID:6565315
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9504.jpg Прегледи:0 Размер:227.8 КБ ID:6565316


    Пръснато е на два паса, изчакваме малко и разглеждаме... За мое учудване резултатът е добър, сериозни забележки няма. Коментарите на Майстора са, че не може много фино да управлява струята, но и така става прилично, говорим за автомобилно боядисване. За домашни цели - никакъв проблем. Боята се разпръсква равномерно, няма натичания, не "плюе" пистолета, струята - ще видите на видеото, е ОК и е удобно за работа. Е, по-тежък е от пистолета на въздух, само че не бива да се забравя за вкъщи това е много работещо решение. Къде ще мъкна нагоре, надолу компресор, маркучи, обезмаслители и прочее. Резервоарът събира достатъчно да се работи върху достатъчно голяма площ, примерно голяма входна врата или нещо подобно.

    Като цяло нашият пистолет се справи над очакваното. С уговорката, че ако ще правите бояджийно за автомобили, е по-добре да се ориентирате към други решения на въздух. За всякакви къщни дела, врати, дограми, перила, стени и работа по джипките, особено отдолу по шасито, инструментът е перфектен, без преувеличение. Ще го видя как ще се справя на големи площи, както споменах имам за боядисване сигурно няколкостотин квадрата разни неща по двора. Ще докладвам своевременно.

    Нямам принципно никакви забележки по инструмента, с изключение на това, че трябва всеки път след работа добре да се почиства. Ако някак можеше сам да си го прави, щеше да е идеален...! А за почистването да отбележа, че въобще не е майтап, ако вземете да забравите, си оставате без инструмент. Най-добре е след работа, след като няма вече боя, да се пръска малко със съответния разтворител, изсипва се, после пак малко и така три пъти според това, което ми беше показано. И накрая внимателно измиване на всеки детайл поотделно.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9512.jpg Прегледи:0 Размер:230.3 КБ ID:6565317
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:_IMG9519.jpg Прегледи:0 Размер:211.0 КБ ID:6565318



    Видеото от теста: (има прекъсвания на местата където вятърът донася към камерата облак боя, скъпа е... камерата, не боята...)





    Препоръчвам ли инструмента ДА!
    Има ли някакви сериозни ограничения и проблеми НЕ!
    Ще го използвам ли ДА! (даже повече, отколкото бих желал)


    Това е и повод да предупредя - внимателно с покупката, дръжте го колкото се може в тайна... Иначе ще боядисвате... много... разни неща...












    ...
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от Венцислав Петров; 07-03-20, 14:12.
    VPetrov.photography

  • #2
    Благодаря!
    Много свежо и полезно.
    С коя дюза беше теста?

    Коментар


    • #3
      С "по-фината"... Още тогава ми хрумна та питах дали с голямата ще става директно за "боди", но ще иска разреждане все пак... Мисля Тойотата този път да не се мъча с четка, ще пробвам...
      VPetrov.photography

      Коментар


      • Жоро Байкушев
        Жоро Байкушев коментира
        Редактиране на коментар
        Снимките ми харесват,честно. И майсторът е искрен.

    • #4
      Венци, не се сещам да съм чел някъде толкова приятно и така интересно представено ревю

      Коментар


      • #5
        Имам го въпросния пистолет вече година. Взех го за боядисване с латекс но още не съм го пробвал с него. Ползвах го няколко пъти с тясната дюза, за грундиране на стени със синия грунд на Baumit, става много по-бързо, икономично и качествено отколкото с валяче или четка. Само където вискозитетът на въпросния грунд явно е по-нисък от предписаното и се появява един проблем. Когато прекъснеш боядисването, примерно да слезеш от стълбата, вентилаторчето продължава да се по инерция и явно сърба материал от резервоара,защото почва едно капене от дюзата, всичко се оплесква. Затова в другата ръка държа една кофичка,щом прекъсна пръскането, пистолета над кофата. Предполагам с латекс,който е по-гъст, няма да капе. Друго което ми направи неприятно впечатление е значителен луфт на мястото на сглобката двигател - дюза, даже от там излизат балончета. Та всеки път след чистене навивам по малко тефлонова лента да уплътня луфта.


        Коментар


        • #6
          Навремето (преди около 35г.) от мерак боядисвах с такова съветско "чудо" , врати,огради.... прилично се получаваше (отдавна "пенсиониран", но в готовност да вибрира по баката на пясъкоструйката)
          След толкова години вероятно техниката е станала доста по прецизна. Най хубавото в тези "играчки" е, че са си "самодостатъчни"-включваш в тока и си .............

          Коментар


          • #7
            Първоначално публикуван от mitko 53 Преглед на мнение
            Имам го въпросния пистолет вече година....

            С това дали ще мога да си безиросам дървената вила?

            Коментар


            • #8
              Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение

              С това дали ще мога да си безиросам дървената вила?
              Не съм сигурен доколко става за разтвори на неводна основа. В упътването пише да не се чисти с разтворители там бензин и прочие, а с вода.

              Коментар


              • #9
                Ясно, ще си маам с баданарката пак.
                Благодаря ти, направо се бях засилил в четвъртъка..

                Коментар


                • ИВАН НЕДОКЛАНОВ
                  ИВАН НЕДОКЛАНОВ коментира
                  Редактиране на коментар
                  Не знам колко ти е голяма вилата, но погледни на Вагнер , пистолетите.
                  Има това което ти трябва . Цената е друга, но си струва.
                  Има и бутални, но там цифрите стават 4 .
                  Последно редактирано от ИВАН НЕДОКЛАНОВ; 03-03-20, 21:04.

                • petkov_bb
                  petkov_bb коментира
                  Редактиране на коментар
                  Старите (съветско производство) нямаха проблем с разредителите и бензина. Тогава нямаше и други бои освен алкидни и "авто лакове" .Не вярвам , само за водни боички да са го направили.

              • #10
                Ето упътването https://www.lidl-service.com/static/.../324133_BG.pdf ,на стр.39 препоръчват как да се почиства.

                Коментар


                • #11
                  Благодаря ти.
                  Намерих го ръководството на английски, ама никъде не пише един терпентин, или АМВ, или МРТ, разтворители ли са спрямо материалите на устройството?
                  До четвъртък ще го реша някак си, ама ако има някаква помощ - ще ми е много от полза.

                  Коментар


                  • petkov_bb
                    petkov_bb коментира
                    Редактиране на коментар
                    Взимаш ,
                    няма начин да не може да свърши плануваната работа, а ако се "плаши" от разтворители- просто в кофата. Важното е че боядисването ще е приключило.

                • #12
                  И сега ,, воден пистолет,, ли е или не?

                  Коментар


                  • #13
                    Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                    Благодаря ти.
                    Намерих го ръководството на английски, ама никъде не пише един терпентин, или АМВ, или МРТ, разтворители ли са спрямо материалите на устройството?
                    ....
                    Добре де. В упътването пише "Никога не използвайте бензин, разтворители или почистващи препарати, които разяждат пластмаса".

                    При положение, че АМВ и коресилин се продават в пластмасови опаковки ...

                    Ние не сме неутрални!

                    Коментар


                    • #14
                      До момента го пробвах и с някаква боя, която се мие с кореселин... Измих го, нищо му няма. С други разредители не съм опитвал, ще взема да ида да купя още някакъв. Според мен в инструкцията всичко това е написано с оглед техника на безопасност, да не вземе някой да се запали. Не че се сещам защо трябва точно с бензин да се мие, с ацетон още по-малко...

                      Аз да си кажа, имайки предвид цената на пистолета, при малко повече боядисване може спокойно да не се мие То в болшинството случаи боята и разредителя ще са по-скъпи от пистолета...
                      VPetrov.photography

                      Коментар


                      • #15
                        По пластмасите на пистолета със сигурност има надпис от какво са. То не че е велика мистерия де - PP или HDPE пише най-вероятно. И двете не ги мори нито бензин, нито коресилин, нито толуол или от сорта.

                        Ако нещо може да е разтворимо или уязвимо по някакъв друиг начин към разтворители, това са най-вече уплътнения. Другото ще е недоразумение.

                        А защо да се мие с бензин/ацетон - просто защото мият най-добре, включително засъхнали остатъци.
                        Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X