Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ел. двигател за сонда/ моля за съвет от знаещи...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ел. двигател за сонда/ моля за съвет от знаещи...

Здравейте, с бащата ще майсториме сонда за домашно ползване...
    Ще има рамка долу и нагоре водачи за маторя, също и лебедка.
    Та.... питането ми е кОНкретно всеки един Ел двигател ли може да работи както хоризонтално така и Вертикално???
    Търся монофазен 2,2 кв с редуктор на 30 оборота/Мин..
    Той ще е Побит надолу на шейна и ще натиска винта/свредла.
    Сега се замислих точно за това че ще е във вертикално положение и не знам има ли значение....
    Shuanghuan S Ceo 2.4i/128Hp
    Краси
    "машината обича Ласка,грижливо гледане и Смазка"

Първо - монофазният е кекав за тази работа. Няма въртящ момент при старт. Ако заклини например. Второ, вертикално монтиран, центробежният му прекъсвач не работи коректно, защото е с пружини и тежести.

Коментар

На мой имот правиха с такава сонда. Развали им се самоходната сонда и ми домъкнаха нещо си такова електрическо. Мотора беше вертикален монофазен, който чрез ремъци върти редуктора. Имаше няква система на панти дето да опъва ремъците. Редуктора върху тръбата. Само че удариха някакви камънаци и им изчезваше водата въпреки многото бентонит който натикаха. Самоделната сонда пък беше с тръби без винт накрая ами с отвори с които се снаждаха тръбите с болтове и гайки. Така можеше да върти и наобратно. Заради това че потъваше всичката вода ,решиха да сондират на сухо ,като само мокрят някакси главата. И след безброй накъсани болтове накрая от средата на сондажа се откърти един камък и запуши наполовина дупката. Дърпаха нагоре и накрая заровиха глава за 3 бона в дупката и направиха нова.
      Ек двигателя беше 2.2 или 2.5 квт. Реално това нещо вършеше работа даже на сухо сондиране с корона в скала. Просто връзката с болт и гайка ,независимо от дебелината не е удачна, а за камъка беше малшанс. Сондьорите знаят там какво им е нужно за да не се случва това. Обсадни колони ли какво -не знам, не ми е и работа. Яд ме е че не го снимах
      Последно редактирано от //Радо//; 26-11-24, 09:02.
      Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Занимавате се с глупости!
        Но за да не ми е излишен поста - за да не е съвсем загубено времето - слагаш трифазен мотор, по възможност по-мощен. Ще работи във всяка посока до толкова, че няма да умре преди да разберете, че начинанието ви е обречено на неуспех

Коментар

За що да са глупости? Има си мерак да си направи сонда. Сега ако си мисли че с това ще може и пари да вади-няма да стане според мен. Макар че в горната случка тая елктрическа сонда я хвалиха че доста сондажи е изработила. Тя така и изглеждаше-убита от бой. Преди 6-7 години си направих ръчна -ей така да видя в моя двор дали ще излезе нещо. цялата схема беше не повече от 8-900лв . Помпата беше няква китайска 80куб/час-400лв. другото бяха тръби и маркучи. Още си ги имам. разпробих до 12 метър и ударих на камък буквално. За около два часа беше цялата история. После я пробвахме в една местност Ракитника ,защото е песъкливо и съседа имаше кладенец ,който на 6 метър имаше вода. Стигнахме до 10 метър и видяхме че има вода в сондажа. Докато се занимаваме с "глупости " мина един човечец, заприказвахме се, и след седмица парцела го продадохме.
          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

До тук благодаря на всички ви, на скептиците ще кажа че нямам пари за на Вятъра. Желание и идеи имам. Но кажете по Въпроса ми... има ли значение дали Ел двигатела ще е за вертикално или хоризонтално положение... това е Въпроса.
            Краси

Коментар

• I.Stoyanov
              I.Stoyanov коментира
              Редактиране на коментар
              Добре де искаш да имаш работещ сондаж или искаш да си направиш сонда, първо от там да започнем ?

• sek.1
              sek.1 коментира
              Редактиране на коментар
              Поне аз до сега на съм видял изрично изискване за променливо - токов асинхронен двигател за посоката в която трябва да работи . Най тривиалното е всяка колонна / настолна бормашина е с вертикално разположен електродвигател и от това драми няма . В общи линии в електромотор лагерите са под някакъв аксиален товар само в статично положение . В момента в който завърти магнитното поле държи ротора в абсолютния център на статора . За това лагерите на електромоторите са обикновени съчмени и живеят десетки години и много милиони оборота .
              Последно редактирано от sek.1; 29-11-24, 08:45.

Може да работи вертикално,има вертикални помпи и вертикални редуктори,редуктори на които мотора е надоли,под ъгъл и т.н.При здрави лагери не мисля,че би имало проблем стандартен мотор да работи вертикално ,поне от опита ми при разглобяване и смяна на лагери на подобно монтирани мотори.Аз лично бих монтирал вертикално още повече,че 2 киловата не е нещо огромно.

Коментар

• lakatnika
              lakatnika коментира
              Редактиране на коментар
              Благодаря

• gy6ter
              gy6ter коментира
              Редактиране на коментар
              Добавям,че е нужно да обезопасите електрически и механично цялото устройство! Успех в начинанието !

Благодаря
            Краси

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 3 потребители онлайн. 0 потребители и 3 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X