Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скалист сондаж на 90 метра без обсадни тръби. Как да го тестваме? Моля за помощ!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Скалист сондаж на 90 метра без обсадни тръби. Как да го тестваме? Моля за помощ!

    Здравейте,

    Имам запитване, бих била много благодарна, ако ми помогнете.

    Преди две седмици ни направиха сондаж, като преди това дойдоха да ни направят замерване. И ни казаха, че ще има вода на 56-ти метър. Дупчихме до 90 метър, скалист сондаж, но вода така и не излезе. При което решихме, че няма смисъл изобщо да слагаме обсаадни тръби. Но 4 дена по - късно пуснахме шише, пълно с вода и видяхме, че вода има до 32-ти метър от дъното на дупката нагоре. 2 седмици по - късно водата е до 70-ти метър. Нямаме представа какъв е дебита, явно първоначално сондажа беше запушен от пяната, която слагаха, докато го дупчат. И сега искаме да тестваме сондажа, като започнем да източваме водата с помпа и да проследим какъв е дебита. Но предвид колко пари дадохме досега, сме наплашени да не се окаже, че няма да излезе изобщо достатъчно дебит и допълнителната инвестиция изобщо не си струва. Нашите желания са да има поне 2 кубика, толкова биха ни били необходими за поливане на райграса на нашият 500кв.м. двор. А допълнителната ни инвестиция би била в тръби, бидони, в които да пълним водата, хидрофлор. И всичко това не би си заслужавало, ако се окаже, че дебита е нищожен.
    Сондьорът ни нищо не разбира от помпи, свърза ни с човек, който да ни настрои помпата и да помогне в избора и. Той ни съветва да пуснем винтова помпа в сондажа, без да слагаме тръби, предвид, че е сондажът е от твърда скала. Но с риска, че тя може да се загнезди вътре и да не можем да я извадим, предвид факта, че дори еърлифт нямаме на сондажа. Други консултанти за помпи ни съветват директно да пуснем турбинна помпа, тъй като винтовата не би изкарала никаква вода на метри по - дъбоки от 50-60м, но чувам, че турбинната помпа не е подходяща за нов непочистен сондаж. Трети пък казват първо да си сложим обсадни тръби и тогава да тестваме, че риска е голям помпата да се заклещи долу.

    Моля ви дайте ми съвет! Някой пробвал ли е да пуска помпа в скалист сондаж? Бихме поели риска, но с коя помпа рискът тя да се заклещи би бил по - малък? И с коя помпа бихме изкарали вода на тази дълбочина? Имате ли опит с добра винтова или друг вид помпа, подходяща за непочистен сондаж, без обсадни тръби?

    Благодаря ви много, наистина се чувстваме в безизходна позиция как да постъпим!

  • #2
    Помпата лесно, има всякакви сондажни помпи, но бъди готова при тези толкова обстоятелства да я жертваш. Относно каква помпа, с по-малък диаметър от сондажа. Ако водата е мръсна може да не изкара и два часа, ваденето на помпа от 90 метра е трудно без лебедка поне или яки хора. Освен помпата трябва тръба и въже, ако има достатъчно вода после ще се слагат тръби и автоматика.

    Коментар

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

    Зареждам...
    X