Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Газов хъб

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Газов хъб

    Малко позакъсня тази тема, трябваше да я отворя още когато ББ предложи създаването на газов хъб "Балкан". . Причината е, че бях скептичен за бъдещето му. Не че съм против създаването на газов хъб в България, обратното, прекрасно ще е да го има и ние да сме в ролята на балкански газоразпределителен център.

    Проблемът е, че газов хъб по същество е газоразпределителен център, идва газ от различни трасета и източници и се разпределя към различни потребители. Така се диверсифицират доставките и потреблението, създава се конкуренция между доставчиците което е изгодно за потребителите. Само че за съжаление засега около нас се вижда само и единствено руски газ. Правим си устата за румънски газ но се съмнявам че ще стане, по-вероятно румънците сами да поискат да си го продават. Евентуалният газ от Черно море продължава да бъде една огромна неизвестна, първият сондаж се оказа неуспешен.

    Това си личеше и в проекта за газов хъб "Балкан" представен подробно на една конференция. Огромен и на практика единствен източник на газ беше тръбопровод за руски газ през Черно воре. Т.е. зад името "Газов хъб Балкан" по същество се криеше продължаването на "Южен поток" с доста съмнителната му икономическа ефективност. И прозрачните насочени срещу ЕС геополитически цели. Отгоре на това и въпреки горещите и многократни настоявания на Бойко Борисов пред Путин той зае рязко отрицателна позиция и също така многократно заяви, че ще прокара тръбите през морето само при /цитирам/ "Гаранции от страна на ЕС". Които очевидно не последваха а този хъб беше насочен именно към продажби в ЕС.

    Така че тази идея засега е повече пропаганда и един доста скромен виртуален пазар/хъб. Както гледам географията на газовите потоци май че така и ще си останем. А като начало една обща информация за газовите хъбове.

    https://velimar.blogspot.com/2015/01...st_23.html?m=1
    Енергетика: Що е то газов хъб и има ли почва у нас?

  • #2
    По-миналата година един евреин ми разказваше за огромни газови находища, открити до Израел в последните десетина години. Слушах го все едно разказва приказки от 1001 нощ...какъв газ в Израел....глупости. И да са намерили, ще е нещо за вътрешно потребление. Да,ама East Med го подписаха оня ден, Капацитет 10 милиарда кубика и това е стартово. Тепърва ще се разширява, защото има 4 находища, които не се експлоатират поради липса на инфраструктура. Бая големички. Връзката ни там е точно гръцкият интерконектор.

    Тук обче стигаме до грешните нашенски политики. Проект за масова битова газификация не съществува даже и на хартия. За добавената стойност, която привнася природният газ в икономиката ни говори достатъчно факта, че най-големият потребител в държавата е Топлофикация-София, намираща се вече десетилетие в предфалитно състояние и държана жива с административни средства, единство защото е безобразна политическа хранилка.
    Което отваря въпроса...какво ще го правим тоя газ...само ще го транзитираме ли? Ами някаква полза за реалната икономика от тия държавни инвестиции? Дума не се отваря по тия въпроси. Утре ще тръгне транзита, ще се подпишат договорите, околните държави ще се заявят капацитет и ще се окаже, че за нашата икономика пак няма да има евтини горива, щото ние сме най-големите траикати и само пренасяме.
    Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

    Коментар


    • #3
      Хъбчето на ББ... мечтите и какво се получи.

      https://www.24chasa.bg/novini/article/6915944
      Хъб “Балкан” - между 25 и 60 млрд. куб. м газ и до 2,6 млрд. евро инвестиции
      Натиснете снимката за да я уголемите  Име:газов-хъб-графика-650x465.jpg Прегледи:0 Размер:82.0 КБ ID:6543631



      Обърнете внимание, основен източник на газ Русия, 63 млрд куб.м. Основни потребители, Централна Европа - 42.6 млрд.куб.м. и Турция!! - 20 млрд.куб.м. изходящ транзит. Това с Турция си е направо уникално при положение, че вече е известно че тя има газ от "Син поток" и вече се строи "Турски поток". Но нали трябва да се прелапат едни около 5-6 милиарда лева, ще нагласяме. Путин отказва да дава газ, договори с потребителите от Централна Европа няма и кандидати не се обаждат, трасето повтаря на 100% проваленията "Южен поток"...

      За такива неща народът ни е казал "Прави си сметката без кръчмаря". Само че защо на такива хора се поверяват държавните пари?
      Последно редактирано от Фред; 05-01-20, 01:46.

      Коментар

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X