Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Набита тръба-кое,как?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Набита тръба-кое,как?

    Ами и ние и комшиите наоколо сме били точно с такива кладенци по 4-5 метра и така са си живели векове. И с външни нужници, естествено и преди 40-50 години като почват да правят от дворовете градини /преди това са били хармани, обори и кошари/ и да се полива, повечето кладенци са засипани и всеки си е набил тръбата дето му трябва. А, и от преди четирийсе и кусур години имаме и "мръсна" канализация.
    santaclash, човече, чета те с интерес и понякога ме караш да се смея на глас. Като наследство имам Вида 3, четирийсегодишна, само една година не е била в експлоатация и както казах е извадила хиляди кубици, продължава да вади. Имам и трийсе и кусур годишна Вида 4, с нея десетина години лятото дърпахме вода направо от Осъма и сега е в студен резерв - почти в заводски вид. По твойте класификации се падам нещастен човечец на квадрат, ама за мойте нужди тия машинки са си перфе и не ги заменям за нищо. С лоени набивки са, да, и тунинг не се предвижда.

    Коментар


    • #32
      От: Набита тръба-кое,как?

      И аз не знам какво толкова не се харесва тази помпа,само знам че вече поне 25 години работи всяка година и с нея поливаме целия двор.Естествено има съвренни помпи,в пъти по добри,но така и така тази върши още работа,ще я ползвам.Като се скапе,друга.ще видя какви ще ги измисля,дали с тази тръба,или с кладенеца.
      Yamaha Yz450F
      Suzuki Vitara V6 ''леко'' повдигната
      Всичко с ''рошави''гуми!

      Коментар


      • #33
        От: Набита тръба-кое,как?

        Изхвърляйте ги тези види.Заявявам го категорично, недоразумение голямо,преди нямало други,но днес да ползваш вида е все едно да ползваш Москвич дванайсетак на бензин като евридейка.
        Две такива крепях няколко години ,за 50 лв.райдер надминава по всички критерии вида 4. Дори видата да я извадиш нова от кашона,препоръчвам утилизация моментална.

        Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
        Анатолий Пейчинов o8875о9815
        https://dvrbg.com/

        Коментар


        • #34
          От: Набита тръба-кое,как?

          А...че какво да и е на Видата-нищо и нямаше. Двора ни е 50-60 метра, с денивелация към 8 метра между най-ниската и най-високата част. Видата до високата част вода не смогваше да качи. Реве като мечка и нищо не качва.
          Иначе е здрава помпа...за 30 години работа веднъж и беше сменяна набивка. По-стара е от мен и вероятно още работи, но е метната някъде из бараката. Откак си взех Райдер, разбрах какво значи да имаш помпа. Превъзхожда Видата по всичко няколко пъти. Дори работи по-тихо.
          Махайте ги тия соц антики недомислени-това е техника проектирана преди войната още.
          Съботата ми вървеше добре докато не осъзнах, че е понеделник.

          Коментар


          • #35
            От: Набита тръба-кое,как?

            В цол и половина тръба, трудно ще вкараш или направо невъзможно всмукателя с клапана.При 2 цола всмукателя влиза безпроблемно.Той ти е задължителен при хидрофора.Търси такъв, който да е с по-малък диаметър или питай стругар да ти го остърже до размера.Последното е само спасителна маневра!
            Впрочем такъв клапан може да се сложи и горе, но ще мръзне зимата.Питах за моя вариант мой приятел, който прави хидрофорни уредби по блоковете.
            За да изчистиш тръбата от калта и пясъка, трябва да правиш следното /това вече от мой опит и от опита на сондьора/:
            Ако имаш течаща вода, намушкваш един маркуч в сондата до долу и пускаш водата.Калта и пясъка излизат бързо.И така на няколко пъти до достигане на максималната дълбочина.
            Поставяш отгоре ръчна помпа /тип "Гарга"/, защото е по-агресивно дърпаща от електрическата и помпиш по няколко пъти на ден до излизането на бистрата вода.
            От време на време завърташ помпата с тръбата да речем 1/4 оборот надясно и пак помпиш.Надясно е, защото да не развиеш муфите под помпата, а завърташ, за да освободиш пясъка около тръбата и да го вкараш вътре, където ще го изпомпиш.В крайна сметка около тръбата трябва да остане не пясък, а баластра.
            Когато водата стане бистра, може да сложиш електрическа помпа, за препоръчване стара, че пясъка да не я повреди.Помпиш и с нея непрекъснато, за образуване на "водна круша" около най-долната част на тръбата-там където са отворите.
            Копаеш и иззиждаш шахта с капак.Решеш тръбата до най-ниската част на шахтата и пускаш в нея новата тръба с клапан-всмукателя до дъното.На нея връзваш хидрофора с препоръчителен филтър за твърди частици.
            Те т'ва е!

            Коментар


            • #36
              От: Набита тръба-кое,как?

              С една скоба, и два крика изваждаш тръбата, след това набиваш нова поцинкована тръба 2 цола на която в единият край има конус и дупки на около 50см

              Коментар


              • #37
                От: Набита тръба-кое,как?

                Толкова няма дъжд, че на съседите им пресъхнаха кладенците и не им работят хидрофорите.При мен за сега на 4,5 метра има вода, ама до кога?

                Коментар


                • #38
                  От: Набита тръба-кое,как?

                  Здравейте,
                  аз имам подобен казус като колегата пуснал темата. При мен има нещо между "кладенец" и сонда. Ще го обясна по следния начин... Някой едно време е набивал на ръка тръба, която в края си има смукател горе долу на 3-4 метра дълбочина. Въпросния кладенец в който е набита тръбата, представлява бетонен пръстен с ф500, но не е ползван никога, интересното е, че вода се вижда, но е затлачена. Реших да извадя набитата тръба и видях, че смукателя е ръждясал и затлачен с тиня. Въпросът ми е как да процедирам от тук нататък, с какво да прочистя кладенеца и дали може въобще да бъде прочистен, тъй като е тесен да влезне човек ? Да набивам ли надолу нова тръба със смукател ?
                  Последно редактирано от Mortos; 02-07-19, 09:34.
                  Touareg 2.5 R5 TDI 7L 2005

                  Коментар


                  • #39
                    От: Набита тръба-кое,как?

                    На кое точно викаш смукател?Защото тръбите които се набиват в края са надупчени и имат заварено шило,конус и т.н.Хубаво се вижда вода ама дали има?Това може да провериш като набиеш тръба и пуснеш помпа.Аз в двора имах набита тръба,водата беше на повърхността,но пусна ли помпа източва каквото има в тръбата и до там-няма никакъв дебит.Миналата година я изкарах,набих я на друго място с много зор,и пак няма вода.Тази година бих сонда и нещата си дойдоха на мястото.
                    Yamaha Yz450F
                    Suzuki Vitara V6 ''леко'' повдигната
                    Всичко с ''рошави''гуми!

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X