Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нов сондаж за вода

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Нов сондаж за вода

    Налага ми се най-накрая да се сдобия със сондаж за вода. Района е София.
    Искам да направя тема полезна на мен и на всеки тръгнал по този път. Изчетох с годините много по доста форуми и всички теми са огромни с неработещи линкове, снимки и телефони. Отделно пълни с десетки хиляди безмислени постове. Ще се опитам тук да поставя конкретни въпроси и моля знаещите и желаещи да споделят опит да помогнат. Дано да се получи нещо полезно.


    Първо трябва да се определи има ли вода в периметъра определен за сондиране. От прочетенота разбрах, че става по 2...3 начина.

    1. На базата хидрогелоложки карти - не е много ефективно тъй като не се намират лесно и са голяма площ.
    2. Посредством багети или махало - радиестезичен метод близък до гадатели и пророчици. Резултат равен на предсказание. Случва се да има грешки и пробиването на сондата е за сметка на инвеститора.
    3. Хидрогеоложки метод - извършва се с оборудване и нямам идея, но каква му е точността? цената?
    Има ли смисъл да се ползва за малки водоснабдителни сондажи/ценово/?

    Сондирането:
    1. Диаметър???? - какъв диаметър е разумно от гледна точка помпи, тръби? От какво зависи ? Терен, цена?
    2. Затръбяване - какви тръби да се ползват - някъде прочетох, че се смачкват при неправилно подбрани или се смазват , когато са нарязани с флекс в основата на сондажа за да пропускат вода. Цвят, марка, модел, материал?
    3. Филтър - използва се мозайка, баластра или как ?
    4. Прочистване - задължително ерлифт - колко време да бъде, как да се познае, че е правилно направен?

    Дайте линкове с цени, услуги и контакти на фирми и хора, които могат да бъдат полезни на всички в цяла България.

    Може би съм обременен от изчетеното през годините и сега направо съм в Шах. Въртят ми се хиляди въпроси.

  • #2
    От: Нов сондаж за вода

    Не съм наясно с материята, но замислял ли си се традиционен кладенец? То зависи и от мястото де, но по принцип софийското поле е богато на подпочвени води!
    Когато човек говори истината - не се налага да лъже!

    Коментар


    • #3
      От: Нов сондаж за вода

      Много въпроси но , на всички е даден отговор в темите .Не е много да се изчетат .
      2. Посредством багети или махало - радиестезичен метод близък до гадатели и пророчици. Резултат равен на предсказание. Случва се да има грешки и пробиването на сондата е за сметка на инвеститора.
      За чия сметка да е строително сондажната работа?
      На пазара има всякакви продукти от към цена и качество. Естествено не е мобилен телефон да отидеш и да си го купиш ако го няма да си го поръчаш ,и за ден два хоп. Специализирана работа със специализирани машини.Всички като се залетят да правят сондажи през лятото понеже чули ,че тогава най узрели били. Сякаш през другото време вода не трябва.

      Коментар


      • #4
        От: Нов сондаж за вода

        Напълно подкрепям мнението на Моньо.

        Няма кой да ти гарантира, че като направи дупка в земята-задължително ще има вода. Всеки който се занимава с дълбане на земя си иска заплащане за дупката, независимо дали има или няма вода. Това е свързано с много разходи, и никой няма да направи няколко дупки, а да му платиш само една.
        А ако не излезе вода?

        Работа и риск на инвеститора е да каже на човека със сондата'"Ето тук искам дупка, и плащам до 20-я метър. Ако не излезе вода до тази дълбочина-спираме копането".
        Като конкретното място си го избира инвеститора.

        Как го избира-няма точен метод, който да гарантира достигането на вода. Обикновено се гледа на каква дълбочина са кладенците на съседите, и по каква линия вървят. Поне сега, с гугъл карти е лесно да се маркират и проследят. И пак няма гаранция де. Аз съм копал на ръка кладенец, и после го заровихме. На 20 метра от него-тръгна вода...

        Разните багети и бабини деветини ги забрави, освен, ако не си религиозен психо, или имаш много пари за пропиляване за сухи изкопи.
        Има ли желание-има и начин!

        Коментар


        • #5
          От: Нов сондаж за вода

          Къде ще караш бе бате
          И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

          Коментар


          • #6
            От: Нов сондаж за вода

            Явно нещо не съм обяснил както трябва.
            Изчетох с годините всичко в 5...6 форума за сондирането.
            Дойде момента да си пускам сонда.
            Исках с темата да синтезирам основните въпроси, които касаят обикновенният потребител, тръгнал по този път.
            Това може да стане с помощ на всички участници. Забелязъл съм, че тук има преподаватели, сондьори и специалисти, вряли и кипяли в тази материя и затова пуснах темата в този форум.
            Целта ми не е поредната тема за дупка в двора, а да се отговори на въпросите, които възникват.
            Примерно:
            Търсене на вода.
            - 99% (примерно) успеваемост с хидрогеоложко проучване.
            добри фирми: 1 ххххх, 2 ххххх, 3 ххххх.
            Цена от ххх до хххх лв според еди си какво си.
            - 50 -50 (примерно)с бегети. Несигурен метод. 1 бай ПенчУ, 2 бай Михал, 3 КондиоИлия всички взимат около ххх лв и дим да ги няма.
            - може и аз да си посоча място и ако няма вода да ме е яд на мен си.

            После за диаметъра - примерно е най-добре с Ф215 да се дупчи, щото .......тръбите, помпите...ала бала.
            Тръби - най-добри са сините или розовите на точки щото.....
            За филтър е най-добре фракция еди си каква си, но да се ползава еди си какво си или зависи от терена, скалата, земята....
            Накрая ерлифт 1 ден и така....

            Идеята е като ти дойде примерно сондьор и ти каже, че най-добре да ти направи тръби с ф110 от тия за канали, а после ти заяви, че една помпа бибо ще ти спести мозайката за филтър и , че ерлифта е много скъп и няма смисъл да се прави да му посочиш "вратата" и да търсиш наистина някой свестен .
            Та така.
            Надявам се сега да ме разбрахте.

            Коментар


            • #7
              От: Нов сондаж за вода

              Тя темата си е важна .
              Особено в нашия район където 20 метра са мираж ....къде по 10 идва , ама пак не е сигурно .
              Пък и дебита ако не ти отговаря на изискванията - падаш в канала поетапно .
              Конкретно , на приятел му биха кладенец на 230 м , отначало тръгна добре , после се затлачи с гипс(или поне изглежда като такова ) .
              После живак , после други простотии ....
              Смяна на помпи , нов кладенец ....мина му живота с разправии.
              "Това може да стане с помощ на всички участници."

              Надявам се да се оформи качествена тема .
              А съм сигурен , че колегата пък и аз (да не стане стълпотворение) , ще отговорим на правилно определени финикийски знаци.

              Коментар


              • #8
                От: Нов сондаж за вода

                Здравей колега , баща ми се занимава от над 15 год със сондиране на сондажи за вода , доста пъти съм му помагал и мога да споделя малко мнение.

                Относно "гадателите" ( с пръчки , с медни кабели , маршируващи , екстрасенси .... ) и други подобни - многократно се е сблъсквал с тях.По едно време когато някой някъде познаеше със известна точност къде има вода го караше на нашата вила ( защото там имаме проблем със водата , та и до ден днешен нямаме нормална вода ) , оня казва на 15 метър има " вода за море " , копаем до 43 метра и нищо само сух пясък.Доста пъти е предлагал , а и е давал съвет и на собственика , да предложи на "гадателя" - Ако познае получава двойно пари , но ако не познае поема половината сондаж - АБСОЛЮТНО никой от тези така уверени в методите си "гадатели" не се нави.Толкоз за тези , мисля , че е ясна идеята.

                В момента имаме сравнително малко ( за нуждите ни ) вода от 2 сондажа.И двата сондажа са на места където татко е решил , без да се води от разни баячи/ки.Логично е и да се гледа наоколо къде има кладенци , сонди.Но винаги копае където му каже собственика , не предлага места и не поема отговорност какво и дали ще излезе нещо.Копае доколкото метра му кажат или доколкото може машината.Поема отговорност само за направата на сондаж.

                Винаги казва , че ако имаш късмет , ще имаш вода.

                Диаметър на сондажа - самата идея е , че това е сондаж а не кладенец ( бонар ) тоест може да се скрие и да бъде абсолютно невидим за страничен наблюдател или да не "загрозява" интериора.Покрива се със нещо и само ти си знаеш какво има от доло.Като диаметър на тръбите Ф110 е достатъчен.Ако имаш късмета да имаш вода и помпата да не спира е абсолютно достатъчно.Ако нямаш вода или водата е малко, то и Ф400 да е сондажа , все тая.Имаш 1 кубик вода на денонощие и толкоз.
                Да не забравяме и цената на Ф110 е една , на Ф400 ( примерно ) е друга.За пример мога да кажа - за нормален сондаж 20-25 метра , баща ми го прави за 1 ден със пущането на тръбите.Това при условие , че всичко е нормално - не е излезнал камък , не пропада сондажа .......... и всичко останало което може да се случи.

                Относно филтър ( мозайка , камъни , филц ) , вид на тръбите , как да са зарязани или надупчени , продухване на сондажа - не мога да кажа мнение , той се занимава с това , аз бях/съм по мъкненето

                Най важният въпрос - Цената.Също не мога да кажа , това подлежи на договорка , има някакви цени , но те могат да бъдат намалени или увеличени в зависимост от много фактори.

                П.П

                Не знам дали си се замислял колко е 20 метра сондаж или 30 метра........Така погледнато е нищо , но 7 етажен блок е около 21 метра , 10 етажен блок е около 30 метра.
                Просто искам да кажа , че дълбочината е сериозна и освен ако не "бръкнеш" някоя от тези сонди за хидрогеоложко проучване , никой не може да ти каже какво има от отдоло.

                П.П.П

                Към цената на сондажа е хубаво да си калкулираш и помпата.В зависимост от дълбочината на която излезе водата , дебита който ти е нужен и т.н. , помпата може да струва от 100 лв до .......
                Сега - BMW R1200RT 2006 г
                Бивш - Suzuki V-Strom 1000 2004 г
                По Бивш - Honda Africa Twin RD04 1992 г
                По По Бивш - Yamaha Virago VLX 500 1983 г

                Коментар


                • #9
                  От: Нов сондаж за вода

                  Така да се изкажа аз как ги виждам нещата.
                  Това разните му там геоложки проучвания фирми мирми сакат мноооого пара - за частно лице забрави.
                  1. Разучаваш в твоя район кой е най способния от врачките дето ходат с пръчки. Даваш му максимум 50 лева да ти търси вода в двора. Маркираш къде И какво е казал но да не е видимо.
                  2. Разпитваш приятели познати - не може да няма някой дето има радиестезични способности И без пари ще ти потърси. Сравняваш кои места е посочил.
                  3. Можеш да се пробваш И ти с 2 метални пръчки изкривени на Г.
                  4. Ако по т.1-3 имаш намерено някакво место с вода И по всичките точки е най добре. Извикваш проучвателна сонда от тези миниатюрните дето са на пикапче натоварени, даваш им 30 лева на метър И сe мъчиш да намериш вода там дето са казали.
                  5. Ако намериш вода викаш голяма сонда/копаеш кладенец - пак не е гаранция но имаш 70-80% вероятност.
                  Land Rover Discovery II, V8 4.0
                  VW Golf VI variant
                  Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

                  Коментар


                  • #10
                    От: Нов сондаж за вода

                    Росене , това дето си го писал , честно казано е несериозно.
                    Всичко се развива на принципа "случайност" .
                    Рандомизацията в случая не е решение .
                    Подкрепям идеята за проучвания и микросондажи .
                    Пак . Темата е важна . Не е като за смяна на термостат на Лада Нива .

                    Коментар


                    • #11
                      От: Нов сондаж за вода

                      Първоначално публикуван от Rachido4x4 Преглед на мнение
                      Росене , това дето си го писал , честно казано е несериозно.
                      Всичко се развива на принципа "случайност" .
                      Рандомизацията в случая не е решение .
                      Подкрепям идеята за проучвания и микросондажи .
                      Пак . Темата е важна . Не е като за смяна на термостат на Лада Нива .
                      Добре като е несериозно кажете Вие как трябва да се постъпи?

                      При мене дадената схема проработи на 100%.
                      Е водата не излезе на 8 метра а на 5 ама какво да се прави.
                      3-ма независими човека казаха да се копае на едно определено место.
                      Land Rover Discovery II, V8 4.0
                      VW Golf VI variant
                      Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

                      Коментар


                      • #12
                        От: Нов сондаж за вода

                        И аз направих като Росен. Трима независими "радиоестезисти" с багети пръчки кой как иска.. Посочиха едно място.Четвъртия посочи друго място малко по различно от тримата.Копах дето казаха тримата.Излезна вода.
                        Та мисълта ми е че като има няколко съвпадения решението е лесно... Лошото е ако всеки казва различно.
                        Между другото третия "багетист" хич не съм го лъгал.Директно му казах че преди него са минали други и просто искам да сравня.И че ще си платя независимо от това какво ще ми каже.Човека се ухили и каза "Давай".Мисля че и на него му беше любопитно.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Нов сондаж за вода

                          Според мен случаите в които радиестезистите не познават са места където водите са много дълбоки и над 20 метра.
                          Ако района е с кладенци на по 15-20 метра вероятността да има вода и при теб е голяма (зависи и от терена разбира се).
                          А цитираните случаи където никой не е познал са за места където няма вода или е много дълбока - там предполагам полетата са много по слаби и се улавя паразитни сигнали.
                          Land Rover Discovery II, V8 4.0
                          VW Golf VI variant
                          Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

                          Коментар


                          • #14
                            От: Нов сондаж за вода

                            Имам комшия дето от 30 години се занимава със сондажи,моя у нас прави навремето,а наскоро го ползвах на мой обект.
                            Ако решиш ще дам кординати.
                            Няма страшно в умирачката...
                            Страшното е да си жив!...

                            Коментар


                            • #15
                              От: Нов сондаж за вода

                              Нищо не пречи да извикаш някой познат да се разходи из двора ,не че има смисъл ,но не пречи . Казвам познат .Почне ли шамана да ти предлага сондажна фирма - бягай . Разпределят риска на 50 на 50 или ще вали или не .Оглеждаш съседните имоти къде е правен сондаж , кладенци, дълбочини.Ако не е правено ти ще си проучвателя. Ако е сондирано и няма вода не значи, че при тебе няма да има ,но риска да няма е по голям .Ако има около тебе също не значи ,че при тебе ще има СЪЩАТА вода ,но вероятността да я има е по голяма .Как се разбира дали имаш вода ----сондаж.Скъпо е ,но няма как да е евтино освен ако има някой около ви ,който го прави за спорта То пак е скъпо ама е за негова сметка просто не го е разбрал или твоя (в спец услугите има такъв момент звучи странно но е така).Обсаждаш с 125 мм или повече, и 110 става но щом питаш казвам .Вътре помпа 76 мм външен диаметър 3 цола и 100 мм 4 цола става но щом питаш казвам.
                              Дебелината на обсадната колона зависи от дълбочината на сондажа ,геологията на терена .Виж какво ще ти предложат фирмите .
                              Къде ще сондираш град регион ? Колко дълбоко ?

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X