Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за дебит на нов сондаж

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Въпрос за дебит на нов сондаж

    Привет, много мнения изчетох из форума та реших и аз да постна една тема. Става въпрос за нов сондаж, криво ляво изкопахме го вода има направихме еърлифт водата е почти бистра, след като засипахме с филц не пое много сондажа е 32 м. и в началото събра около 1.5 м3 филц, с точенето филца пропада и сипвам с лопатата сега вече събра около 2.5 м3. Дебита в момента е около 0.3 - 0.4 л/м не съм го точил много, има ли вариант с времето дебита да се увеличи понеже според някои ще се увеличи според други няма. Вашето мнение какво е?

    Поздрави!

  • #2
    От: Въпрос за дебит на нов сондаж

    0.4 литра на МИНУТА? Къде е сондажа?
    0899 шест5313нула
    За всекиго по нещо

    Коментар


    • #3
      От: Въпрос за дебит на нов сондаж

      Колегата е объркал мерните единици? Предполагам има предвид секунда.
      Относно увеличението - да, ще се увеличи леко, ако е добре изпълнен. След това ще започне да намалява с времето

      Коментар


      • #4
        От: Въпрос за дебит на нов сондаж

        Да извинявам се 0.4 л/с сондажа е в едно пловдивско село, странното е, че като спра помпата и като се заслушам в тръбата се чува яко бучене все едно върви цяла река отдолу а дебита не е голям, също искам да вметна че се пълни почти до горе когато е в покой т.е около 30 метра воден стълб и го възстановява бързо за около час и половина два, а защо ще почне да намалява с времето и горе долу може ли да се прогнозира евентуално до какъв дебит ще стигне?

        Коментар


        • #5
          От: Въпрос за дебит на нов сондаж

          Не се притеснявай за това. Учудвам се, че имаш такъв малък дебит в пловдивско. При вас подземни води дал бог, особено в терасата на Марица.
          Първоначално при водочерпенето на един кладенец имаме суфозия. Водата, която черпиш с помпата, засмуква финните частици в прифилтровата зона и ти ги изнасяш на повърхността. Остават само добре проводимите едрозърнести материали. Също така премахваш и остатъците от бентонит и сбитата зона, която е останала след сондирането. Затова ще имаш едно вдигане на дебита, след като почерпиш по-продължително време.
          Но с времето следствие на естественото движение на водата, нанасянето на допълнителни финни материали към филтровата част, както и на химическата суфозия и работата на бактерийките започва затрудняване на движението и дебита постепенно намалява. Колко време зависи от много неща. Има кладенци работещи по 40 години, в които дебита е намалял да кажем с 30%, има и такива, които на всеки 5 години се нуждаят от почистване.
          Но вие в пловдивско сте богопомазани. Много от нещата, които са притеснителни за други региони, вие можете да ги отминете с усмивка. При вас вода бол.

          Коментар


          • #6
            От: Въпрос за дебит на нов сондаж

            Само ти можеш да си определиш дебита---като го черпиш ще го разбереш.Не навсякъде е еднакво положението;някой имат вода други не;на някой може да се увеличи на други да намале е и дори да изчезне.Абе божа работа е.Успех.

            Коментар


            • #7
              От: Въпрос за дебит на нов сондаж

              Благодаря много!

              Коментар


              • #8
                От: Въпрос за дебит на нов сондаж

                Здравейте колеги, за да не отварям нова тема с същото заглавие ще си позволя да ползвам темата на колегата. Става въпрос за следното: вчера ми направиха сондаж на вилата. Район - между Монтана и Чипровци. Дълбочина 50м ф130мм с обсадна тръба ф110мм. Водата излезе на 40-я метър. Докато чакам еър лифта, утре след обед, установих че водният стълб е 25м над нивото където излязла водата. Та питането е следното - има ли зависимост между водния стълб и дебита и ако има как може приблизително да се изчисли. Предварително благодаря.

                Коментар


                • #9
                  От: Въпрос за дебит на нов сондаж

                  Няма зависимост. Височината на водния стълб зависи от напорното налягане на водоносния пласт, а дебита от порозноста и пропускливоста на пласта.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Въпрос за дебит на нов сондаж

                    Здравейте колеги! За да не отварям нова тема искам да попитам тук.
                    Имам сондаж 20 метра и искам да го удължа да кажем 30-35 метра, обаче на дъното има затлачена малка помпа тип бибо. Възможно ли е да се сондира още или помпата ще пречи на сондиращата машина?

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X