Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сондиране в морето

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Сондиране в морето

В тази тема ще даваме всичко свързано със сондирането и добива на нефт и газ в моретата и океаните. Естествено най-интересно ще е какво става в Черно море затова почваме с това съобщение. Че има нещо там според мен си личи от това, че румънците веднага заявиха претенции за наши териториални води.

http://www.mediapool.bg/петролни-гиг...ews193145.html
    Петролни гиганти с интерес за дълбоки сондажи в нашето Черно море
    "Ексън", "Шел", OMV, "Тотал", Репсол" и "Мелроуз" готвят оферти за проучване за газ

От: Сондиране в морето

http://www.youtube.com/watch?v=XbWO6WmGCmU
    Приятно гледане!

Коментар

National Geographic, Неделя 27 Май от 17:10ч Мегаструктури: Нефтодобивен гигант.

Филмчето е за нефтените сонди в морето. Преводът е доста некопетентен в термините но поне снимките са добри. Заслужава си гледането от някой който не е бил на нефтена сонда. Иначе голяма принципна разлика дали е платформа в морето или площадка на сушата като съоръжения и технология за сондиране няма. Само основата на която е стъпила сондата е различна.

Коментар

Първоначално публикуван от Фред Преглед на мнение
        Иначе голяма принципна разлика дали е платформа в морето или площадка на сушата като съоръжения и технология за сондиране няма. Само основата на която е стъпила сондата е различна.
        Казват че и храната била различна...

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
          Казват че и храната била различна...
          Хванах само края на филмчето така че ще го гледам още веднъж. Но колеги казват а и във филмчето долових, че условията за почивка са като в луксозен хотел, храната естествено е на корем. За бира дума да не става. Не съм сигурен как е в извънработно време но преди работа се минава на дрегер, дори в Русия вече е така. Иначе като условия за работа си е същата кал като при нас.

Коментар

Иначе като условия за работа си е същата кал като при нас
            Принципно да ,но иначе кал няма .Всичко на площадката е чисто мие се постоянно ,както площадката така и под нея: превентори ,кранове ,връски ,всичко .Това е за петролните на земята .На пладформите повече ,изобщо там всичко е завишено и заплащането включително.
            На платформите е много завишена дисциплината по отношение на охрана на труда . И не се пуши . Докато на наземните по на страни може да си дърпаш цигарки , даже си има места за целта .

Коментар

Е, за нашата кал се иска майсторлък Не съм се сетил да питам колеги които са били в Сибир как е там, също и на Рогозина са руски сондьори.

Коментар

Почти всички помещения са с налягане малко над околното за да се изключи възможността от натрупване на какви и да е газове вътре и вследствие отравяне или пожар. А храната е “на корем“ и винаги. Ще пусна снимки по късно от сондажната палуба. Достъпа е ограничен и снимах отдалеч.
                I get High by going Down

Коментар

Хванах само края на филмчето така че ще го гледам още веднъж. Но колеги казват а и във филмчето долових, че условията за почивка са като в луксозен хотел, храната естествено е на корем.
                  Изгледах филма, чак за луксозен хотел не може да се говори, просто прилична обстановка Е, на някой дошъл от сибирска сонда може и да изглежда луксозно Яденето на корем също не е голяма изненада, има го в редица ресторанти по-ниска категория които са на самообслужване, така икономисват от сервитьори. Аз бях на едно такова в Хюстън, за сума равна на 1 час от минималната надница можеше да се нахраниш колкото и каквото искаш в съвсем прилична обстановка.

И продължават да си превеждат "промивна течност" с "кал" да не говоря за много други такива грешки.

Коментар

Е, за нашата кал се иска майсторлък Не съм се сетил да питам колеги които са били в Сибир как е там, също и на Рогозина са руски сондьори.
                    Аз ще ти кажа как е : -Студено ,много студено .
                    И продължават да си превеждат "промивна течност" с "кал" да не говоря за много други такива грешки.
                    Да докато зацепя и аз се чудех ,нали все пак са технически предавания - специализирани уж (а в буквален превод е кал ) . И сондажите превеждат ,като шахти ,а има и други .....страшна работа . Каквото и да кажат на публиката се тая ,те специалистите са толкова малко че е е е е.

Коментар

Първоначално публикуван от монио Преглед на мнение
                      Да докато зацепя и аз се чудех ,нали все пак са технически предавания - специализирани уж (а в буквален превод е кал ) . И сондажите превеждат ,като шахти ,а има и други .....страшна работа . Каквото и да кажат на публиката се тая ,те специалистите са толкова малко че е е е е.
                      За сондирането да приемем, че е прекалено специализирана област и затова не знаят терминологията там /не че ги извинява/. Но сега слушам пак в NG за производството на стъкло и беше казано, че суровината за него е силикон след като и малките деца знаят че е пясъка. И веднага в главата ми от този силикон възникна... знаете какво

А тарифите за превод са доста солени - от английски на български език за технически текст е 17.50 лв на машинописна страница чист текст 1800 знака. Отделно ако трябва да се извършва предпечатна подготовка графики, чертежи и т.н. А за устен превод е 60лв на час. Представете си какъв труд е не да се преведе а да се напише учебник, колко ще получи автора му и ще ви стане ясно защо няма много мераклии за това.
                      Последно редактирано от Фред; 08-06-12, 19:35.

Коментар

Ако сегашното правителство реши да инвестира в проучвателно сондиране в морето ще удари джакпота .
                        Като гледам на там са тръгнали . Ако пък решът да инвестират в проучвателно из цялата страна (като съседите ) , тогава ще се случат нещата .

Някой беше казал че : истинския държавник гледа към следващите поколения ,а не към следващите избори .

Коментар

Да инвестират в сондиране в морето едва ли ще стане там големи пари играят. Но доста бързо и оперативно беше определен победителя в търга за "Блок 1-21 Хан Аспарух" където се очакват големи залежи на газ. То и не беше трудно след като Exxon се оттегли.

Дали наистина има знаете позицията ми че само сондажите ще го покажат но надежди има. Съвсем близо е до румънският блок където се очакват залежи около 80 млрд куб.м газ. Освен това и внезапно румънците проявиха теротириални претенции за тази част от териториалните ни води така че май наистина има нещо. Победителя е консорциум от френската Total, австрийската OMV и испанската Repsol така че играчът е наистина сериозен. Е, сега чакам и родните "еколози" да измислят нещо опит имат вече.

http://www.capital.bg/biznes/kompani..._gaz_zapochva/
                          Голямото търсене на газ започва
                          Total, OMV и Repsol ще търсят български залежи в Черно море. Резултатът ще е ясен до пет години

Коментар

Първоначално публикуван от монио Преглед на мнение
                            Аз ще ти кажа как е : -Студено ,много студено .
                            Откога нататък става студено?
                            Аз май ще ходя там в края на Септември...

Коментар

Да инвестират в сондиране в морето едва ли ще стане там големи пари играят. Но доста бързо и оперативно беше определен победителя в търга за "Блок 1-21 Хан Аспарух" където се очакват големи залежи на газ. То и не беше трудно след като Exxon се оттегли.
                              Не , да отделят пари за сондажи имах предвид да инвестират във вид на закони , да създадът климат който би възбудил интереса (а защо не и за сондажи ,за какви ли не глупусти дават пари ). Интереса не само в морето , а из страната . Природни богатства основно , защо не и газ нефт -там шансовете са малки , но и за моренцето не се говорише преди .
                              Откога нататък става студено?
                              Аз май ще ходя там в края на Септември...
                              В Сибир ли Владо ? Ако е така искай по-висока заплата .
                              Имах приятел израснал до 30тата си година там ,но се загуби преди година някъде .Много ми е говорил за Сибир.
                              Там ми е следващата граница , след пустинята .Това е че е по-опасно от пустинята . Поне така преценявам .
                              Последно редактирано от монио; 13-07-12, 21:56.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X