Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Парламент

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Парламент

Здравейте, темата за газ от шисти стана актуална отново. Заглавието на темата е "Парламент", защото беше създадена парламентарна комисия която да прегледа състоянието на въпроса до момента. Заглавието на комисията е по-дълго и общо но на практика първата и задача беше да отпадне безумното ограничение за 20 атм което предизвика масови протести от отрасъла.

Днес беше проведено заседание на комисията на което присъствах и аз. С много големи усилия в самият край на заседанието преди самото гласуване успях да се добера до микрофона. успях да се добера до микрофона който беше буквално обсебен от еко-екстремисти които непрекъснато повтаряха старите си глупости. Всички призиви на председателя на комисията да вземат думата само с разрешение бяха безполезни, с викове и крясъци те заглушаваха всички. Накрая понеже не беше прието това което предлагаха напуснаха със скандал заплашвайки отново да вдигнат улицата. Но останаха някои от тях които продължиха да викат и да не дават думата на други. От 5 минути вдигах ръка да искам думата защото това беше последната възможност преди гласуването. Накрая отидох на микрофона и силно казах, "Господин председател, кога най-после един сондажен инженер ще получи думата от един телекомуникационен инженер?". Залата гръмна а еко-екстремистите направо се задавиха и млъкнаха Дадоха ми думата и направих доста силно изказване. Малко импровизирах но момента беше много нагорещен. Когато излезе стенограмата ще го видите. Рапорт даден

От: Парламент

Парламентарна временна комисия. http://www.parliament.bg/bg/parliame...s/members/1464
    Стенограма. http://www.parliament.bg/bg/parliame.../steno/ID/2430
    Документи http://www.parliament.bg/bg/parliame...1464/documents

Коментар

Гласуваното днес решение по т.1 където бяха тези 20 атм. Това е пълно копие на старата точка /все пак ще проверя/ но отпаднаха тези 20 атм. Логиката показва, че ако при 20 атм проблемите почват от 200м, то при 10 атм ще започнат от 100м а при 0 атм? от 0 м! Ако гледаме формалната буква на закона не трябва да се сондира въобще

Резултата: Бурна реакция на еко-активистите които отново нищо не разбират от това което говорят. Дори няма да коментирам това безумие.

Старата редакция на т.1:
      1. Забранява прилагането на технологията хидравлично разбиване, хидравличен удар, хидравлично разпукване, хидрофракинг, фракинг и/или всяко друго наименование, което описва вкарването на смес от вода или други течни или гелообразни субстанции с химични съединения, елементи или компоненти, пропанти, флуиди, пропан, както и механични и/или органични пълнители, под налягане по голямо от 20 атмосфери под земята, при проучване и/или добив, с цел извличане на нефт или природен газ на територията на Република България
      Новата редакция:
      Забранява се прилагането на технологията на хидравличен разрив или всяка технология с друго наименование, която представлява едновременното нагнетяване на смес от течности, химични добавки и механични и/или органични пълнители в сондажи, водещи до образуване на нови и/ или разширяване на съществуващи естествени пукнатини или пукнатинни системи в глинести нефто-газогенериращи скални формации с цел извличане на нефт и/или природен газ от тях.
      http://www.mediapool.bg/редакция-на-...ews193087.html
      Редакция на забраната за шистовия газ вбеси еколозите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/...menena_zaradi/
      Шистовата забрана бе променена заради конвенционалния газ, според гражданите е отменена

Коментар

Добрата новина е, че еколозите се съгласиха с предложението ми да се разграничат двата вида хидравличен разрив на пласта - за газ от обикновени месторождения и за газ от шисти. Така е и в световната практика:

http://www.facebook.com/pages/Hydrau...08000312554828
        http://en.wikipedia.org/wiki/Hydraulic_fracturing

A distinction can be made between low-volume hydraulic fracturing used to stimulate high-permeability reservoirs, which may consume typically 20,000 to 80,000 US gallons (76,000 to 300,000 l; 17,000 to 67,000 imp gal) of fluid per well, with high-volume hydraulic fracturing, used in the completion of tight gas and shale gas wells; high-volume hydraulic fracturing can use as much as 2 to 3 million US gallons (7.6 to 11 Ml) of fluid per well.

Идеята ми е, че понеже явно забраната за добив на газ от шисти на този етап остава поне да няма забрана за хидравличен разрив при добив на обикновен газ. Същото е и мнението на Дайрект Петролеум които дори намекват за прекратяване на договора с последващо търсене на финансови компенсации ако има забрана за хидравличен разрив на пласта при добива от конвенционалните газови месторождения.
        Последно редактирано от Фред; 18-05-12, 08:23.

Коментар

Така редактирано е доста по-нормално.

Между другото - една отдавна очаквана информация, че основният риск е от лошо изпълнена циментация:
          http://www.energynewsbulletin.net/St...toryID=8683043

Ще си призная, че няма да ме е срам да се зарадвам, ако някой реши да въведе изискване при всяка циментация да се монтира обсаден пакер (ECP) койта да държи цимента на място докато се втвърди...

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
            Между другото - една отдавна очаквана информация, че основният риск е от лошо изпълнена циментация:
            http://www.energynewsbulletin.net/St...toryID=8683043
            Знаем го и то доста отдавна. Всичките опити да им се каже не бяха чути от еко-активистите защото тогава отпадаше основният има аргумент - "опасните" шисти и "опасният" хидравличен разрив. А и щяха много до олекнат защото все пак тези циментации се правят от много време и по цял свят, включително в Добруджа. Опасна е не самата циментация а некачественото и мърляво изпълнение, т.е. отново опираме до компетентни независими специалисти които да осъществяват контрола, естествено и съответната нормативна база.

Коментар

Поредната дивотия. Уж им беше влязло в главата да не пречат на обикновеният добив и дори еко-неграмотниците се бяха съгласили с мен а сега според Капитал излиза, че е точно обратното. По-точно в заглавието пише че отпада ограничението за обикновеният газ а в текста излиза че дори се разширява. Когато видя точният текст ще го дам тук ако някой може да го направи вместо мен че вече нервите ми не издържат.

То бива идиотизъм но тези са просто безгранични. Хубаво, побъркаха цял народ с измислените си опасности за шистите сега защо посягат и другаде? Знам го отговора, знам го. Избори идват пък и има някои с много дебели пачки на които този евтин газ и тези чужди компании са им застанали като кост в гърлото. Прост народ слаба държава, не съм го измислил аз.

http://www.capital.bg/politika_i_iko...histoviia_gaz/
              Парламентът промени забраната за шистовия газ
              С поправката отпадна ограничението наложено и върху конвенционалния добив на нефт и газ

Коментар

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/...oi_i_gazovata/
                Редакция на шистовия мораториум успокои и газовата индустрия, и активистите

Глупости, знам от хора които са били на заседанието комисията че са възразявали и са опитвали това да не се приема, че на практика означава спиране на сондирането изцяло, не само за газ от шисти. Председателят на комисията от ГЕРБ им казал "Може и да сте прави но това е политическо решение".

Коментар

Пълният текст на ревизирания параграф 1 от мораториума гласи:

„Забранява се прилагането на технологията на хидравлично разкъсване (фракинг) или всяка друга технология, която представлява нагнетяване на смес от течности (гелове или втечнен газ), химически добавки и/или флуиди, механични и/или органични пълнителни, сондажи, водещи до образуване на нови и/или разширяване на съществуващи естествени пукнатини или пукнатинни системи във всякакви седиментни формации, включително въглищни пластове, с цел проучване и добив на нефт и природен газ”.
                  На практика се забранява всичко което прави или разширява пукнатини включително и при обикновеният добив или проучване. Че то и при една обикновена циментация на обсадна колона се създават и разширяват пукнатини, цимента навлиза малко в пласта и му въздейства. Същото и за ликвидиране на водопритоци и загуби на ПТ. Вярно, тези пукнатини са много по-малки като размер и област на разпространение но къде в закона е определен този размер? И ако вземат да напишат в закона някакво ограничение как ще го контролират, около всеки сондаж преди циментация предварително ще сондираме и слагаме в тях геофони ли? ИДИОТИ! По-тъпо е дори от онези 20 атм, дори не ми се пише колко още поразии правят с тъпата си еко-мания. Аз не знам някъде в света да е забранена цялата технология, винаги борбата е само против газа от шисти. А нашите по-светци и от папата.

Коментар

На практика забранихме проучването и добива на нефт и газ в България. Без да забраняваме сондирането обаче. В крайна сметка това се искаше от поръчващите протестите...нали?

Така, значи сега вече всички наши новобогаташи кандидати за концесия за проучване могат да си разпределят баницата без участие на чуждестранни инвеститори (т.е. евтино и почти без пари), и тогава вече ще могат да мислят за промяна на регламента. Като не са плащали - не им пречи да чакат - нали?

Пак тънки сметки на наш гръб. И най-вероятно - пак сметки без кръчмар.

Има си причина тук да живеем както живеем...

Коментар

Първоначално публикуван от vlageo Преглед на мнение
                      На практика забранихме проучването и добива на нефт и газ в България. Без да забраняваме сондирането обаче.
                      Ако се гледа СТРИКТНО на закона се забранява дори сондирането като цяло включително сондирането на хидрогеоложки сондажи. Защото в скалите има пукнатини и при всяко ликвидиране на загуби на промивната течност и водопритоци, при всяка циментация на обсадна колона в тези пукнатини навлиза цимент или тампонажната смес, неизбежно те се разширяват и се създават нови пукнатини.

В нашето съзнание това са дреболии но спокойно могат да послужат за юридически тормоз на някоя голяма компания която е решила да дойде тук. Създава се атмосфера на несигурност което беше целта на занятието.

И обърнете внимание на формулировката "във всякакви седиментни формации" която е заменила предложеното от министерството "глинести нефто-газогенериращи скални формации". Това е станало по настояване на еко-фанатиците, те буквално побесняха като чуха това "глинести" неясно защо много ги ядосваше и понятието "едновременно нагнетяване". Според безумните им твърдения така се отваряло пътя на някаква много-много по голяма от Шеврон фирма! която разработила технология компонентите да се нагнетяват последователно!!!

Докато предложеното от министерството означаваше че мораториума за хидравличният разрив се отнася само за шистите то с наложената от еко-фанатиците редакция то се разширява върху всички седиментни скали т.е. и върху всички месторождения. Което както каза е целта на занятието.

Коментар

Стенограмата на комисията на третото заседание на което и аз присъствах. В общи линии съответства на казаното макар че не предава крайно скандалджийският метод на дискусия с който си служеха на т.н. "еколози" по-добрият метод щеше да бъде звуков файл. Има и някои изпуснати думи, фрази и леки неточности. Например стажа ми като сондажен инженер не е 120 години също не не се дадени английските термини с които разграничих ясно двата метода но това са дребни подробности. Сега имах възможността да се запозная какво точно предлага Мариана Христов тя го прочете там но беше крайно неясно. Виждам че те съвсем съзнателно са вървели към пълна забрана.

Когато пледирах за разграничаване имах предвид да остане забраната за газ от шисти защото ми беше напълно ясно че това е политическо решение което вече е взето, председателя на комисията от ГЕРБ няколко пъти повтори, че мораториума за газ от шисти остава. Целта ми беше да бъде освободен добива и проучването на газ от конвенционалните месторождения и за тази цел те първо трябваше да бъдат разграничени. Както виждате въпреки формалното съгласие на еко-борците с мен фактически предложението ми не беше подкрепено и не влезе в крайната редакция. Когато излезе стенограмата и от следващото последно заседание ще ви го дам но първо ще поговоря с колегите как са се развили събитията тогава.

Ето линка към стенограмата и за удобство моето изказване. Знаменателна е репликата на Мариана Христова че специалистите нямат думата защото тя представлява улицата!

http://www.parliament.bg/bg/parliame.../steno/ID/2477
                        ...
                        Гл.ас. НИКОЛАЙ ЧЕРВЕНАКОВ – Катедра “Сондиране и добив на нефт и газ” в Минно-геоложкия институт
                        Може ли най-накрая да взема думата от един един телекомуникационен инженер? (Заб. Точната ми реплика беше: Господин председател, кога най-после един сондажен инженер ще получи думата от един телекомуникационен инженер? и беше след безрезултатните ми опити тя да бъде накарана да млъкне.)

МАРИЯНА ХРИСТОВА: Не може да я вземете, защото един телекомуникационен инженер представлява улицата. Вие не убедихте улицата в сигурността на цялата тази система.

ПРЕДС. ДИАН ЧЕРВЕНКОНДЕВ: Моля, всички да си изключат микрофоните. В момента има процедура по гласуване.

РЕПЛИКА: Не бяха изслушани всички участници в дискусията

ПРЕДС. ДИАН ЧЕРВЕНКОНДЕВ: Не може да се изслушат всички участници. Заповядайте.

Гл.ас. НИКОЛАЙ ЧЕРВЕНАКОВ: Катедра “Сондиране и добив на нефт и газ” в Минно-геоложкия университет
                        Преподавател съм в Минно-геоложкия институт от 1986 до 2010 г., а преди това имам още 120 години трудов стаж в сондирането.

Първо, груба грешка е да се смесва хидравличния разрив на пласта при добива и проучването на газ от шисти и при добива и проучването на обикновения газ по традиционните методи. В световната научна литература тези неща категорично са разделени. В обикновените сондажи се води така наречения хидравличен разрив на пласта с ниски обеми (Заб. дадох и термина Low Volume Hydraulic Fracturing). Докато при шистите обемите при разрива на пласта са от порядъка на 10 – 15 млн. литра, то при обикновените случаи могат да започнат от 5000 литра, това съм го проверил с колеги от ГПП – Плевен, които са правили такъв разрив и според световната литература стига максимум до 250 000 литра. Имам научни източници. Мога да ги дам.

Имаме едно намаляване на обема на нагнетяваната течност минимум 100 – 200 пъти. Протестите за шистовия газ бяха причинени от това, че там е така наречения фракчанинг. (Заб. всъщност казах High Volume Hydraulic Fracturing) Тоест поради много трудните условия, които представляват шистите, глинести скали, плътни ние трябва да нагнетяваме много по-големи обеми течност. Ние трябва да правим много повече на брой пукнатини и да прилагаме много по-високи налягания. Поради тази причина всичките протести бяха срещу газ от шисти. Аз не знам нито един протест, който да е бил срещу обикновения добив на газ от съществуващите. (Заб. Точните ми думи бяха следните: На всичките ваши протести тук и по света се протестираше само срещу газ от шисти, всичките ви лозунги бяха срещо него. Защо на вашите лозунги нямаше нищо срещу добива на обикновен газ а сега искате да го забраните? Тук имаше ръкопляскания. Въобще изказването ми беше доста по емоционално и нападателно отколкото е дадено в стенограмата, дадох и редица числа за това до какво води забраната на хидравличният разрив но все пак като цяло същественото е дадено.)

Затова предлагам категорично в решенията и в обсъжданията, господа народните представители да разграничат тези две понятия. Ще им дадем необходимите сведения, литература и всичко останало. Имам много още да кажа, но мисля, че това е основното. Допълнително ще представя на господа народните представители информация до какви икономически последствия ще доведе една пълна забрана на хидравличния разрив. Включително в Черно море, където очакваме газ от порядъка на 200 млр. лева (Заб. Казах 100-200 млрд лв още не е ясно. Тук говорех съвсем приблизително имайки предвид някои данни за Румъния). Искам да ви кажа, че ако забраним изцяло хидравличния разрив, то добива от едно месторождение се намалява от порядъка на 25 – 30 до 40 процента. Което означава, че от тези 200 млр. лева 50 млр. лева ще останат долу на морското дъно. Мога да ви дам още много цифри и факти. Но мисля, че това е достатъчно.

ПРЕДС. ДИАН ЧЕРВЕНКОНДЕВ: От Гражданската инициатива реципрочно отношение.

ЕКАТЕРИНА ДИМОВА – Инициативен комитет за чиста България
                        Аз в случая искам да подкрепя господина. Наистина ние искаме това от самото начало. Разграничение на двата вида фракинг. Точни и ясни понятия за конвенционални, неконвенционални въглеводороди, за източници, за технологии, които се използват. И наистина за двата вида фракинг, защото без това няма как да напишем наистина работеща забрана. Така че го подкрепям за това.
                        Комисията наистина трябва да работи, какато казахте и вие, ако е нужно два месеца, ако е нужно шест, но да напише работеща забрана. Да се приемат всички понятия, които са необходими, за да се формулира забраната.

Коментар

Доста трудов стаж са ти начислили...сигурно взимаш голяма пенсия....

Коментар

Първоначално публикуван от Brego Преглед на мнение
                            Доста трудов стаж са ти начислили...сигурно взимаш голяма пенсия....
                            Вероятно са разделили сумарната заплата за целият трудов стаж на американски инженер на моята и така са се получили годините И пак ми се струва че доста са дигнали моята по тази методика се получават някъде около 1200 години. И сега компенсират големите пари които са ми давали с удръжки от пенсията

Коментар

За да уважа желанието на колегата vladgeo във вече откритите теми да обсъждаме само технологията тук ще давам какви са законодателните практики по въпросите на добива от конвенционалните и неконвенционални месторождения.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/12/...a_agenciia_za/
                              Великобритания създаде държавна агенция за шистовия газ

Великобритания създаде специална агенция за шистовия газ, за да улесни регулацията на сектора, съобщи агенция Reuters. Това се случи повече от година, след като страната временно забрани хидравличното фрактуриране или т.нар. фракинг за добив на шистов газ заради опасения от евентуални вреди за околната среда.
                              ...
                              Освен обявяването на новото ведомство, в сряда британският министър на финансите Джордж Осбърн потвърди, че се провеждат обществени консултации по идеята за въвеждане на данъчни стимули за добив на шистов газ.

Миналата година Великобритания наложи временна забрана върху фракинга – процес, при който вода и химикали се вкарват в земната повърхност под високо напрежение, за да се освободи натрупаното там гориво. Поводът за мярката бяха земни трептения, измерени в близост до Блекпул, където се извършваше фракинг.

Досега забраната не беше вдигната официално, но днешните съобщения са знак, че добивът на шистов газ ще бъде рестартиран в най-скоро време. В добавка, министърът на енергетиката Джон Хейс сподели увереността си, че властите ще възобновят издаването на лицензи за нови проекти за добив на шистов газ в момента, в който въпросите за околната среда и сеизмичната активност бъдат разрешени. Хейс и преди е намеквал, че се надява в най-скоро време да даде зелена светлина на производството.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X