Обява

Свий
Няма добавени обяви.

UNIMOG за земеделски дейности

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • UNIMOG за земеделски дейности

    Здравейте,

    някой има ли информация и ползвал ли е УНИМОГ в земеделието?

    Питам, защото в Холандия много го ползват за всички дейности - оран, дисковане, садене, косене и т. н. Казаха ми че и в БГ има една такава машина с която шредират някъде около Хасково!

    Имам няколко трактора по 130 и 260 коня, които си вършат работата, но им е сложен транспорта от една точка до друга, ремонтите им са само от фирмите им представители и др. неудобсгва. Та се замислих да ги заменя с един или два унимога!!!

    На клипчета из интернет гледам, че имат и преден и заден силоотводен вал и навеси, хидраврики и много други неща. Ето един: https://youtu.be/jLp-mNa68FE

    Имаше и един клип с доста стари унимогове с които се правеше всичко.

    Общо взето ме интересува дали би вършил работа за цялата земеделска работа и дали ще му е по-лесна поддръжката и дали има кой да ми го ремонтира в БГ.

    Благодаря предварително

  • #2
    От: UNIMOG за земеделски дейности

    Ще си позволя да отговоря защото съм отраснал в земеделска среда и от почти 15 години Унимога ми е слабост.

    Първо, това е мерцедес нали знаеш, със съпътстващата си цена на части и консумативи(в оригинал).

    Второ, за тежка работа, Унимога ще почне да аварира в типичните възли, главини, валове, лагери по предавнето, семеринги и т.н.

    Трето, аз бих се замислил за Могове ако живея в район където бих могъл да сключа договор за снегопочистване и опесъчаване + примерно пътна помощ в тежкодостъпни райони(зимата), инак само за земеделие ми се струва неопарвдано освен ако нямаш ниви в тежки терени, примерно ние сме работили места където прав НЕ можеш нито да се изкачиш нито да слезеш и всичко се работи само на спускане и 4х4 бавни или където има тежки странични наклони, блата, или се ползват някой от многото инвентари на Унимога, които може да намериш и втора ръка из Европа(в Гърция има много Унимози които не са изгнили).

    В резюме ако нямаш специфична(терен, инвентар и т.н.) и финансово оправдана(пресметната) причина/причини аз лично не бих мислил в тази посока.

    Относно подръжката, това са машини мислени и направени от немскоговорящи, качеството на повечето неща е превъзходно с някои детски болести/изключения, сложност не мисля е проблем обаче немърливи "майстори с чук, тел и електрожен" могат да убият всеки Мог, ако нямаш базата да си го правиш под твой надзор и на твой терен и да си набавяш части( с поръчка примерно) още повече везните отиват на към НЕ е за теб и твоята ситуация.
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • #3
      От: UNIMOG за земеделски дейности

      Всичко имат, но ако основната работа ти е за трактор, по-добре си я върши с трактор.
      Унимога е добър за разнообразни дейности, но почти за нито една не е най-добър. Единствено скоростта по шосе му е плюс, но тя енентуално върви с регистрация като камион, от там книжка за камион, тахограф и подобни глупости.
      Нов пак ще ти го ремонтират само официалния сервиз, но те от такава техника и хабер си нямат.
      Скъпо си е, но и марков трактор е скъп.
      По-старите са доста здрави и надеждни, но в сравнение с модерен трактор, са много назад като конфорт.
      То по времето на по-старите, има и MB trac, трактори Мерцедес с части от Унимог.
      Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

      Коментар


      • #4
        От: UNIMOG за земеделски дейности

        Погледни тракторите JCB FastTrack. От поне 10г имат трактори които развиват 80 км/ч. И са трактори, не камиони, както е унимога.

        Коментар


        • #5
          От: UNIMOG за земеделски дейности

          Това е машина, която е за семеен тип ферма. В смисъл - освен всичко друго - с нея да работи собственика, евентуално и синът му. В такива ферми където няма кой да ти мърмори, че машината е без кабина или само с брезент отгоре, например, хаха.
          За някои може и да е шокиращо, но тук, в едно наше село в Централна Северна България с образцово земеделие през 80-те години на миналия век вкараха няколко Унимога и няколко трактора Мерцедес, може и по два-три да са били от модел, не помня. Унимозите съм ги заглеждал като съм бил по бригади - виждал съм ги да пръскат /с по една цистерничка отзад като ИФАта/, вероятно и за сеитба и окопаване в някои култури са ги ползвали. Основно се вихреха обаче есенно време по кампанията със захарното цвекло, заедно с МБ траковете, с по едно или две оригинални ремаркета товарят на къра и направо разтоварват на гарата. Работеха доста години всъщност, може би и след 2000г. съм виждал от тях. Башка старите машини дето се вкараха от Европа.

          Коментар


          • #6
            От: UNIMOG за земеделски дейности

            Това което го мислиш, аз съм го мислил преди години.Като цяло можеш да го ползваш като резервен вариянт, но като основна машина едва ли.Прост пример ти давам-когато му закачиш обръщателен плуг, на ляво ще виждаш, но когато е завъртен на дясно трябва да си возиш някой с теб да ти казва дали си в браздата .Иначе за други операции би ти бил много полезен.Можеш да го ползваш в жътвената кампания да прибираш зърно с него(тая гад влачи по 2-3 ремаркета пълни със жито без да се замисли), можеш при сеитба, или торене да караш чувалите(монтираш му едно кранче, и направо с биг-бег чували можеш да си работиш).Можеш да го ползваш като авариен, бали можеш да си возиш с него...Аз обмислям сега покупката на унимог, заедно със мулчер от тези дето по австия и швейцария косят около пътищата, да почиствам пасища с него.
            harley davidson-fan

            Коментар


            • #7
              От: UNIMOG за земеделски дейности

              Ако си ставаше, всички щяха да работят на полето с Унимози и фирмите за трактори до сега да бяха фалирали!
              мисля, да зема а се замисля...

              Коментар


              • #8
                От: UNIMOG за земеделски дейности

                Аз мога да ти кажа само едно . Ако ти трябват два мога основни, ти трябва и един резервен... кат ти се счупи единия , да имаш резерва....

                Коментар


                • #9
                  От: UNIMOG за земеделски дейности

                  Благодаря за бързите отговори.

                  Значи основно се замислих да шредирам с него. Имам шредер горски, май до 30 см дървета меле и го карам зад трактора и постоянно се обръщам, освен това вкарвам трактора първо да бута дърветат и шипките и после минава шредера, а когато са много дебели, карам назад! А ако му го закача отпред на унимога направо си карам напред.

                  Отделно имам люцерна и мислех с нея да я кося, поне изглежда удобно по клипчетата.

                  Отделно имам и наклонени терени, дето с големите трактори изтръпвам като работя на тях.

                  Мислех си, че като е мерцедес и е толкова скъп (примерно над 60-70 хиляди лева) ще е доста надежден.

                  Те и тракторите постоянно се чупят, нищо че най-стария ми е на 15 години а имам и на 7 години и пак постоянно в бокса.

                  За това, че ако имам 2 унимога трябва и да имам резервен, то и аз сега съм така. Работата ми е за 1 трактор а имам 4, за да имам готов за работа винаги поне един и пак се случва да има моментив които да няма какво да карам.

                  Можеби ще трябва един тестови да взема заедно с другата техника и ще видим в движение.

                  Коментар


                  • #10
                    От: UNIMOG за земеделски дейности

                    И ква става тя - вместо техниката да работи за теб, ти работиш за техниката!? Значи неправилен избор на енергетични средства, ми се струва... Това да косиш люцерна у Бг с Унимог, верно ще е култово, не че не може... Иначе и доста трактори има с преден ВОМ и предна хидравлика /даже и българските шасита отпреди 60 години май бяха така/, отделно пък за наклонени терени си има и специализирани трактори/машини... То и на всеки трактор си му дават какъв наклон издържа де.

                    Коментар


                    • #11
                      От: UNIMOG за земеделски дейности

                      Да JCB FastTrack са уникални и точно това ми трябва, но са по 250 000 лева!!! До 90-100 хиляди лева може, но нагоре идва много

                      Коментар


                      • #12
                        От: UNIMOG за земеделски дейности

                        Първоначално публикуван от maxaffey Преглед на мнение
                        Да JCB FastTrack са уникални и точно това ми трябва, но са по 250 000 лева!!! До 90-100 хиляди лева може, но нагоре идва много
                        Провери цената на НОВ Унимог, и ще ти се видят евтини Винаги го има варианта за 4-5 годишни, от Англия.

                        Коментар


                        • #13
                          От: UNIMOG за земеделски дейности

                          Аз имам два Мог-а!

                          Вече 10 години. Работят и не мрънкат. Единият е с пълни хидравлични и пневматични вериги, и си е трактор, който се движи с 80 км/час.

                          Не съм обирал банки, за да ги ремонтирам.

                          Но нови - само ако ми ги подарят!

                          Това на клипчето дето разхвърля сеното в ливадата е меко казано подвеждащо - ще блокирам едни 100-120'000 евра в камион с дистанционно регулиране на гумите да ми разхърля тревата... хайде моля сериозно.

                          И пак - Мог-ът може много!

                          Всичко добро

                          Т
                          Good guys drive Land Rovers!

                          Коментар


                          • #14
                            От: UNIMOG за земеделски дейности

                            За моженето - сички сме наясно че може. Обаче веднага пък на мен ми стана интересно - каква е тая работа земеделска дето ще налага блокирането на 100 хилки ойро /даже евентуално по две/ за Унимог/зи, тук, в България!? За сено, люцерна, даже снегопочистване, разбрахме че не е сериозно...

                            Коментар


                            • #15
                              От: UNIMOG за земеделски дейности

                              Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
                              За моженето - сички сме наясно че може. Обаче веднага пък на мен ми стана интересно - каква е тая работа земеделска дето ще налага блокирането на 100 хилки ойро /даже евентуално по две/ за Унимог/зи, тук, в България!? За сено, люцерна, даже снегопочистване, разбрахме че не е сериозно...
                              Е, как за какво? Малко ли пари ЕС налива в "земеделието"? Станал е като гърците, да рисуват маслинови дръвчета, че като мине сателита да снима, да има нещо. Една фирма, миналата година 250 000 декара с царевица не успя да ги прибере. Познай дали са усетили липсата на пари от тях ....

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X