Днес ми изпадна една лебедка от Прага със предавателно число 16:1 . Лебедката е в добро състояние , единствено веригата на редача е скъсана , затова реших да я разглобя за да я ревизирам . Обаче ядец не мога да отворя капака на редуктора , отлепя 5 мм и нещо го държи в напрежение . Преди това обаче ми направи нещо друго впечатление - при подаване на движение на барабана се завърта червяка в обратната посока , вярно с усилие но нали идеята е червяка да задържа и да не позволява барабана да се върти при усилие откъм барабана
. На фланеца на червяка има нещо като барабан с диаметър десетина сантиметра и по снимки видях че там има нещо като лентова спирачка която да създаде усилие , но ми се вижда доста слабо да задържи цял камион да не тръгне назад по склона ... Та ако има някой схема на лебедка на Прага да каже как да разглобя лебеда и защо барабана се завърта в обратната посока . Мислех да я слагам на джипа ама ако не мога да вися на въжето май ще я продам или ще я трампя за някоя Виетнамкена лебедка ...

Коментар