Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ГАЗ 53 демонтиране на колелата?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ГАЗ 53 демонтиране на колелата?

Предварително се извинявам ако въпросът вече е дискутиран, но аз лично никъде не открих тема по въпроса.
    Въпросът ми е с каква "резба" (лява/дясна) са гайките и камбаните на ГАЗ 53? В ръководството четох, че гайките и камбанките от ляво са с лява резба а тези от дясно с дясна резба, въпреки това реших да попитам, защото не искам да счупя ключа или ръцете си.
    Благодаря на отзовалите се!
    LZ1DSM

От: ГАЗ 53 демонтиране на колелата?

Гайките и камбанките да направени така че по посока на движение на съответното колело се завиват. Това е така на всички товарни автомобили с цел да не се развиват по посока на движение. Съответно тези от ляво се завиват на ляво, а тези от дясно се завиват на дясно. Имай предвид че като развиваш задните гуми не охлабвай гайките че понякога тръгва и камбанката. После е мъка да се развие като гумата е демонтирана. Обикновенно като остане една-две гайки и камбанката тогава тръгва и тя. Като тръгне си намери гаечен ключ (41 ако не се лъжа бяха), слагаш го на гайката и законтряш в някоя дупка на джантата. Започваш да навиваш камбанката и съответно гайката се развива. Ако не се развиват лесно, си намери доста здрава щанга (че се гънат, аз ползвам ос от верига на трактор) слагам по от двете страни по една тръба. Двама човека докато охлабят.

Коментар

Гайките и камбанките със лява резба са белязани със каналче по шестограна и квадрата,за да не се бъркат.Преди да започнеш да развиваш,огледай хубаво всички гайки,масово се поставят кой каквото е имал,в смисъл при левите може да има дясна или обратно.
      Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Гледай за маркировка на гайката,както вече е написал Петроф.Аз съм имал случай на една гума да има и от двата модела.Просто в някой момент болта се е пре@%€л и бай Кире монтиорот турил къф намерил.По стар български обичай, и те така.....
        "The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
        Mark Twain
        СтоЕнчA

Коментар

Ако тръгне с камбанката въртиш докато запъне в джантата и отвиеш гайката после навиваш камбанката стягаш после масълце и гайката стегаш наръка и отвиваш по същия начин следващата

Едно време на път правехме задни гуми .....кви тръби кви чудила...щангата и ключа и ключа е американски стандарт демек цолов между 37 и 38 наш размер

30 години я карам тая пущина.....Поздрави
          К мирной жизни не пригоден.
          Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
          ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Благодаря за помощта, аз търсих белези, но уви такива нямаше. Камиона не е каран от близо 20 години, смених моята газка за тази защото ми беше жал да върна за скрап работеща машина. Така аз взех изгнилата със загиналия мотор и дадох моята да си я карат хората, щом още им върши работа. Въпросът е че, имам и един фургон с изгорели гуми, а тези на газката все ще изкарат за да го докарам от ТКЗС-то до мястото където ще го режа.
            Намерих оригинален ключ за гумите от едната страна за гайките от другата за камбанките, но е доста къс. Аз имам една доста сериозна кръстачка, и при нея във вътрешността на камъка за гайките има квадрат за камбанките, но уви по-малък размер от този на газката, предполагам е от друга съветска техника.
            Напръскал съм сега със масло, почистих хубаво от калта и ще изчакам до почивните дни, да се съберат юнаци за морална подкрепа.
            Благодаря ви за помощта и съветите!
            LZ1DSM

Коментар

Белезите много често не се виждат при повече работа с гайките. При толкова стар некаран камион е съмнотелно веднага да се отвият с лекота гайките. Така че си нагласи дълга тръба. Аз от скорошен опит го казвам, понеже миналата седмица развивах една гума на газката за да се смени със здрава. С обикновенната щанга в комплекта на камиона не стана и се сгъна. След това здравата ос от веригите, тръба около 2м също не помръдва. В другата дупка още една щанга и дръба и с баща ми със зор разбихме гумите.
              Имам спомен дядката веднъж като се мъчи да развие гайките на задните гуми (аз бях малък хлапак), е нямаха развиване пак с дълга тръба. Запъна тръбата в каросерията и се качи в камиона, включи напърва и лекичко и внимателно се чу прескръцването на гайката. Така разви и 6-те гайки.

Коментар

Не се бой за отвъртането......всички са прави по горе но има едни Редукторни ключове , при които се работи Сам и с лекота.За ГАЗ53 и 66 мисля , че бяха 38 , има ги в магазините за инструменти.Аз при тировете друго не признавам .....а ако ти тръгне някоя камбанка-затягаш двете съседни на нея,тя да остане в средата им и след това почваш да я отвиваш.Другите й държат контра по този начин и след 1-2 оборота се охлабва и тя,развиваш я и след това другите.Ако тръгне друга-пак така...айде действай и успех , без отчаяние.

Коментар

След обилното напояване с масло и нафта и разбира се почистване с телената четка видях белезите по гайките. От шест гайки, три бяха лява резба и три дясна . 3 метра тръба и кръстачката и всичко стана сравнително лесно.
                  Имам само още един въпрос, камбанките с леви резби за гайките също са с лява резба тоест и те се развиват на дясно нали? За мен е логично да е така, но все пак да попитам защото от дясната страна бяха останали само камбанките и всичките си бяха с дясна резба. Кой ли е бил този невъзпят умник който е сложил от ляво три лява и три дясна, толкова ли са били кът за намиране?
                  Благодаря ви!
                  LZ1DSM

Коментар

Първоначално публикуван от beretta Преглед на мнение
                    След обилното напояване с масло и нафта и разбира се почистване с телената четка видях белезите по гайките. От шест гайки, три бяха лява резба и три дясна . 3 метра тръба и кръстачката и всичко стана сравнително лесно.
                    Имам само още един въпрос, камбанките с леви резби за гайките също са с лява резба тоест и те се развиват на дясно нали? За мен е логично да е така, но все пак да попитам защото от дясната страна бяха останали само камбанките и всичките си бяха с дясна резба. Кой ли е бил този невъзпят умник който е сложил от ляво три лява и три дясна, толкова ли са били кът за намиране?
                    Благодаря ви!
                    Стар български обичай!Винаги си имай едно на ум като работиш с нещо полазено от нашеския технически гений.
                    "The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why."
                    Mark Twain
                    СтоЕнчA

Коментар

Днеска гледах нови болтове с гайки и камбанки. На нито един нямаше белези, независимо дали са с лява или дясна резба. Така че тази маркировка предполагам не е на всички. Иначе ако си знаеш камиона и си сигурен като си го караш, няма да сложиш такива.
                      Спомена че ще слагаш гумите на фургон за да го дръпнеш и да го режеш. Кажи от къде си и какви пари ще излезе. Ако го дадеш за скрап, мога да го взема цял и да не се занимаваш с рязането.
                      Ако решиш нещо, може на лично да се разберем.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X