Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Saurer в България

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Saurer в България

Тази седмица видях един рядък за нашите географски ширини камион - Saurer, който слес кратко ровене в нета идентифиирах като Saurer Berna 2VM. Направих му и две бързи снимки с телефона. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:180120112.jpg
Прегледи:1
Размер:132.1 КБ
ID:5913915Натиснете снимката за да я уголемите

Име:18012011(001).jpg
Прегледи:1
Размер:134.6 КБ
ID:5913914

Във форума почти не открих инфо за това чудо, въпреки че питах в една стара тема. Затова пускам нова тема.

Явно машината беше военно изпълнение (боята, люкът на покрива на кабината). Това което наистина ме впечатли беше доста запазения вид като цяло като за толкова стар камион.

Момчетата, дето се возеха си имаха доста друга работа и не исках да им досаждам с въпроси откъде са се сдобили с това чудо на швейцарската техника.

Затова моля по-знаещите от форума да ме открехнат - как е попаднала тази машина в България? Явно е свалена от въоражение от швейцарската армия, но дали е минала през нашата армия преди да попадне в цивилен собственик или по-скоро е докарана направо от Швейцария?

И защо е с този десен волан? Едва ли е за да объркат съветските десантчици, че са попаднали в Англия
    Прикачени файлове

От: Saurer в България

Нищо странно няма във волана вероятно е правен по поръчка за английската армия . Не вярвам камиона да е минал през наща армия нямаше да е толкова запазен по скоро щеше да е в окаяно състояние . На запад остарялата или непотребна по някъква причина военно транспортна техника се продава като всяка друга на някой плац с цена на стъклото не на измислени търгове като тук.
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Хм. Нещо такова имаше в ТАБСО.
      За десните волани не помня, макар че тука във форума преди време писаха.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
        Нищо странно няма във волана вероятно е правен по поръчка за английската армия .
        Не, до 60-на миналият век Saurer се произвежда изключително само с десен волан, включително и автобусите. В момента има голямо количество камиони, от това време, в много добро състояние и се карат ежедневно. Обикновенно са с 4х4 с лебедни отпред, отзад и настрани и специално оборудване. Срещат се и нормални бордови или самосвали.

Коментар

Не съм абсолютно сигурен,но мисля,че в Швейцария движението е ляво,затова и волана е такъв.
          Иначе ме съмнява да е излезнал от нашата армия.Единствените такива камиони май са в Граф Игнатиево,останали подарък от едно съвместно учение.Използват се всекидневно.Изобщо много грамотно направени машини,особенно като се имат впредвид годините им.

Лебедката им е една,централно разположена.Въжето може да се прекарва,от всяка една страна на камиона.

Коментар

Такава техника има и при нас в едно кюстендилско село - раненци (или поне имаше)
            Дори сме ходили за дърва с него :d
            Лада Нива
            Уаз 469
            Ауди Куаттро

Коментар

Тук бях щракнал един преди няколко години.
              http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=42846
              OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Явно не е толкова рядка птица, колкото го мислех.

slavin, видях твоята тема и даже драснах там един отговор, но явно никой не му обърна внимание. Затова пуснах нова тема тук.

Тайната на десния волан вече е разгадана. Не е защото машината е правена за страна с ляво движение, защото на снимките в нета всички Saurer Berna 2VM в Швейцария са с десен волан - и военни, и цивилни, което потвърждава написаното от GN2355. В Швейцария движението си е дясно, тоест като у нас и винаги е било е уредено като дясно. За разлика от Швеция примерно, където от ляво по някое време минават на дясно движение.

Далаверата на швейцарците от десния волан при дясно движение е, че на тесните планински пътища с множество завои шофьорът по-лесно преценява габаритите на колата спрямо пътя като седи от външната страна на пътя. Или както казват в един немски камионджийски форум: По-добре при разминаване на тесен планински път да гледаш на колко минаваш от пропастта през страничния прозорец, отколкото през огледалото. Явно не е чак такъв проблем при движение по нормални пътища, защото военните така или иначе се движат обикновено в колона и изпреварвания много-много няма.

Сега ми хрумва че с този обратен волан ще позатруднят и евентуален враг, ако се пробва да ползва трофейни камиони.

В заключение: Ясно беше, че точно швейцарците няма да се минат.

Коментар

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
                  ...но мисля...
                  Грешно, причината - Компировски по-долу е обяснил. исля че имам нкаки снимки, трябва да ги потърся. Попадат доста интересни екзепляри.
                  Последно редактирано от GN2355; 22-01-11, 17:21.

Коментар

Преди време гледах една снимка тук, може би в темата за онзи Урал.
                    Камионът беше като този, мястото - преди Костинброд, вдясно. Там има много автомобили и всичките са от армията.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X