Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Има ли КамАЗ без електрофакелна свещ? ЭФУ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Има ли КамАЗ без електрофакелна свещ? ЭФУ

Здравейте, знам ч емного хора от този форум имат опит с руската техника, за това реших да попитам тук.

Камионите КамАЗ са оборудвани с така нареченото ЭФУ

Электрофакельное устройство (ЭФУ) предназначено для облегчения пуска холодного двигателя при температуре окружающего воздуха ниже минус 5°С.
    Въпросът ми е дали ВСИЧКИ камиони КамАз са оборудвани с това устройство или е било по поръчка, защото "системата за подгряване" е инсталирана само по поръчка, но за ЭФУ-то не съм сигурен.

Благодаря на всички!
    LZ1DSM

От: Има ли КамАЗ без електрофакелна свещ? ЭФУ

ЯМЗ 740 си е с тази система серийно.Тя е съвсем проста и не оскъпява двигателя.Най-много ако има партида за съвсем топли райони,да има изпълнение с тапи на колекторите вместу ЭФУ.
    Според ръководството,тази система обезпечава пускането на мотора от -5 до -22 градуса.За по-ниски температури се ползва пусковият подгревател,ако го има.
    Отделно,аз лично не съм виждал КамАЗ с работеща такава система,а проблеми с паленето нямат(поне до -10:-15 градуса).Сигурно защото дюзата не подлежи на ремонт,а трябва да се заменя при неизправност.
    Между другото системата я има и на другите двигатели ЯМЗ,прилагани в МАЗ,КрАЗ и други.Има я и в западни камиони.

А системата за подгряване,си е водна печка и отоплява охладителната течност на мотора.Тя има голяма отоплителна мощност над 20KW(ПЖД30Г, ползвана в Урал е 30kW и с разход над 4кг дизелово гориво на час).На КамАЗ има два вида такива отоплители,като единият е също ПЖД30.Той е предназначен основно за предпусково подгряване,а другия освен това се ползва и при работа на двигателя,за поддържане на температурата му и има по-ниска отоплителна мощност(не се монтират двата едновременно,или единият или другият...или без..).И двата са предназначени за работа до минус 50-60 градуса,имат разни системи за подгряване и на горивото с което се захранват.Естествено е,тези системи да са по поръчка,защото са много по-скъпи,а ползването им е необходимо само в много студени райони.
    Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Системата за подгряване (печката) е много добра екстра. Имахме от първите ЗиЛ от "новите", с двигател по някакъв япосни лиценз (после спряха тия двигатели че нещо не се разбрали с Японците), поне според информацията, дето имам. Та, въпросното си дойде от магазина с печка. Натискаш едно копче и системата си се "извърта", накрая спира и си готов за палене. Никакви грижи зимата. За съжаление не работи твърде дълго. Мисля 2 зими изкара, и започна да върти номера. Ама, палеше си камиончето и без нея.

...а вярвате или не, тоя камион празен извънградско беше с разход доста под 20/100. Примерно някъде около 16-18. И вървеше, гадината.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Благодаря ви за информацията!
        Баща ми кара КамАЗ бордовак, и не иска да ми каже какъв точно е модела за да спра да се ровя из упитванията в интернет, зимата пали доста трудно и обикновенно се прибягва до стартерни колички, но това май е от течноста, която трудно може да се нарече нафта, с която го карат да се движи. Когато му свърши отпуската, заминавам с него да видя дали това ЭФУ, го има или накой е навил тапи на мястото на електрофакелните свещи, все пак искам да му поммогна за да не става по четри пъти през ноща да го припалва когато е командировка някъде.
        Все пак електрофакелните свещи не са скъпи, едно реле от дизелов автомобил за подгряващите и ще стане работата. Или ще сваля от другите, десет камаза които безмилостно се разграбват, или от 20-те краза, който също скоро ще изчезнат.
        Ура за държавните предприятия!
        И отново благодаря за отговорите!
        LZ1DSM

Коментар

Виж линковете в тази тема: http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=108370&p=1366225#post1366225
          От първия може да си изтеглиш техническото ръководство,което ти трябва.Вътре има подробно описание и на ЭФУ-то, и различните подгреватели монтирани на КамАЗ.
          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Нашия служебен Камаз има такава естествено не работи от много години и май я шунтирахме преди десетина години. Камиона пали на втория оборот и при - 20 стига акумолаторите да завъртят достатъчно силно . Нафта му се зарежда само на бензиностанция и то обикновенно на Лукойл или ОМВ . Проблемите с началното палене в студовете може и да нямат нищо общо с подгряването на нашия всяка есен му правиме профилактика сменяме горивните филтри и продухваме системата за да няма изненади в студовете. Трудното палене при тежките двигатели може да е и от неработещи нормално дюзи поне при Камаза тоя номер го правеше и ги носих да ги правят преди няколко години.
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Свалих де що имаше упътвания и указания за КамАЗ, но това надали ще помогне на баща ми особено, защото тяхната нафта не се зарежда от бензиностанция, а се "снабдяват" от някъде, и той не знае от къде, но не е с високо качество. Също така в това държавно предприятие такива неща като "Смяна на масло", "филтри" или масло различно от М10Д, просто не съществуват, каквото си направ ибаща ми това е! Няма винетки, няма монтьори, ел. техници или поддръжка само, купчина мързеливци на заплати . Ще го накарам да провери, какво може да се свали от другите машини и от кразовете, докато още има такива с чисто нови мотори.
              Изобщо, не вярвам някога да се направи нещо качествено там.
              Поне аз с каквото мога да му помогна, ще побългарим нещата та дано с ЭФУ-то да пали по-леко зимата, защото лятото няма проблем.
              LZ1DSM

Коментар

Както описваш нещата и ЕФУто може да не помогне вярно че руските дизели са сравнително непретенциозни към гориво и обслужване ама без никъкво обслужване и те не работят.
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

И трябва да отчетеш факта, че въпросното ЕФУ си е един сериозен консуматор и при проблеми с акумулаторите може да те вкара в голям филм.
                  Танки грязи не боятся!

Коментар

Акумулаторите, ги откраднаха през лятото , и му купиха чисто нови, това е единственото ново нещо на този камион, въпреки, че беше изкаран от НЗ, там доста го бяха ограбили. Изобщо държавна работа....
                    Благодаря за информацията, знаех че тук ще намеря компетентни хора!
                    Приятно посрещане на Нова Година!
                    LZ1DSM

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X