Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бойни машини (без пилоти)

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Бойни машини (без пилоти)

    Каквото и да правят, това ще е най-добрия конски камшик, когато вече е създаден автомобила, или да посториш фабрика на 8 септември 1944 год.

    Щом вече има успешни акции на дървения Придейтър с поразени в десятката муджахидини, забравете в бъдеще романтиката на пилотите, вече ще бъдат охранени Геймъри, седнали в бункер с джойстика в ръце..

  • #2
    Е, па нормално. Отдавна конструкцията носи на огромни претоварвания и единствената спънка е аминокиселинният тъпанар вътре. То и без това съвременните войни се водят при фрапантно неравенство на силите, така че дали е нервозен геймър или загорял ас е все тая.

    Коментар


    • #3
      Мда. Да насъскаш бойни роботи срещу живи хора обаче ще значи само едно нещо, и ще има единствен край. Сценарии бол, антиутопиите от 70-те и 80-те все могат да се прочетат някъде. А краят е еднозначен, и роботите и създателите им силно ще завиждат на вещиците пипнати от някогашната Инквизиция.

      Коментар


      • #4
        На очушкания му е все тая дали го е изпекъл американски/руски полуграмотен тинейджър или автономна бойна платформа.

        Не знам някой да се пъне да вкарва процедура за завист в машините, така че тяхната е лесна. Все пак, бъдещето е пред нас - генно инженерство, нанотехнологии, кибернетика и т.н. Изходът най-вероятно ще е генномодифициран и кибернетично доусъвършенстван вид. Това е положението, вече няма кой да чака еволюцията да свърши нещо.

        Коментар


        • #5
          Да де, ама на роднините му им е зле като няма на кого да отмъстят. Нарязаните с флекса компютри не задоволяват тълпата. И ще стане квото винаги е ставало с баровеца от замъка, и работата ще се забави за пореден път и много.
          Специално тая история удивително много ми прилича на един с мустаци и на една горяща столица. И речите са същите, виж ако искаш немските вестници от ония години. Най-накрая америката ще я изгорят сигурно даже с по-голяма жестокост отколкото заслужава, и после дълго народите ще плашат децата си със забранената дума "демокрация".
          Въпроса е само кога Бен Ладен ще се сети да строи джамии в Мексико.

          Коментар


          • #6
            Мари Шели го е описала, ама все пак това е приказка, а не исторически роман. Отмъщението е умряла работа. При голямо клане единственото желание е всичко по-скоро да свърши и никой няма сили за още кръв и за отмъщения.

            Какво ти бърка в здравето тази Америка не знам... Дай нещо положително най-накрая.

            За какво намесваш английските агенти и що се връзваш на пропаганда? Бин Ладен, ас Заркауи, мароканецът скрит под леглото ни... дай да сме над това ниво.

            Коментар


            • #7
              Аха, тъкмо там е работата. Някой си представя вместо голямо, опустошително и честно клане милиарди роби, тенекиени надзиратели и собствената си пълна недосегаемост. Обаче такива идеи неизбежно раждат ъндърграунд, и като естествен финал съвършенно опустошителни възстания с неизбежното унищожаване и на лошото и на доброто. По едно време им казваха революции, но напоследък термина е съвършено компрометиран и неточен.
              Лова на вещици и конвеерното производство на герои са ми досадни. Радикалния ислям изобщо ме отвращава, и дори не ме интересува дали съществува лицето Ладен. Но е очевиден факта че байрака Ладен е освен еквивалента на християнските кръстоносци, и най-острото проявление именно на такава идея.

              Коментар


              • #8
                Що да е неточен терминът? Точно това е революцията - завъртане. Върти се няква дейност и в крайна сметка всичко пак е там откъдето е почнало. Само имената на тираните са се сменили и науката е напреднала междувременно.

                Автономни бойни машини има поне от 20 г. Проблемът е в сензорите, обработката на входящата информация и механичната платформа. АИ-то е налице, а входните данни и платформата засега са симулации. Разработчиците на такива системи са свръхсекретни организации като Blizzard, UbiSoft, Electronic Arts и др. ;-) АИ-то досега бая мои войници е изклало, ама още е малко глупавичко, та предимно го побеждавам. Нищо, има време да се (само)усъвършенства. От 100 тъпака един ще изкласи и после веднага ще го размножим в нови 100, от които ще размножим най-добрия и т.н. Хубавото на тия неща е, че много бързо еволюират и после светкавично се муртиплицират. Не е необходимо да им се прави скъпоструващ и времеемък естествен подбор на бойното поле. Всичко може да мине като непрестанни симулации. Когнитивният дял върви добре, остава да се изчисти обработката на данните от сензорите и да се намери подходяща механична платформа - я електрополимерна, я нещо друго и циркът може да започне.

                Само че няма да са ни виновни машините за нищо. Едва ли скоро ще може да им се обясни какво значи да убиват. Просто търсят обекти, които отговарят на разни параметри и после извършват разни действия по техен адрес. Дали ще изследват дъното на океана или ще ръсят куршуми в градски бой им е все тая. Азимов хубаво беше измислил някви закони, ама и през ум не му е минавало как могат да се приложат на практика. Щото май изобщо няма такъв филм.

                Проблемите са в хората и са същите за последните 2 млн. години. Дали някой ще властва над себеподобните с по-съвършена машина или с по-голяма тояга е все тая. Вярно, че тоягата не може сама да те заблъска в един прекрасен ден, но това е детайл от пейзажа. Огромна част от животински видове се трепят по между си и в рамките на самия вид. Оная приказка, че човекът бил единственото животно, което убивало себеподобните е пълна глупост. Само който не познава природата може да говори такива нелепици. Ако един ден се докараме дотам, нашите машини да ни затрият - така ни се пада и значи това е естественият ход на нещата. Щом искаме да постигнат нивото да ги ритнем да ходят да проучат и построят нещо по каманаците около Юпитер, значи вече можем и да ги използваме за доста по-нехуманни цели.

                Всъщност, от векове използваме машини, механизми и приспособления да се трепем. Ква е разликата? Че все пак крайното решение се взима от човека ли? На второ място и това често е под въпрос, а на първо - противникът какво го грее това?! Да не би на някой да му е по-добре, че са го засипали бомби от пилотиран, а не от автономен самолет и, че пръст е натиснал копчето, вместо инструкциите да са излязли от няква процедура?

                Така и не разбрах какво значи "честното клане", за което говориш. Сигурно имаш предвид Кортес и ацтеките или Вермахта в Полша? Никой не може да си позволи лукса да е честен. Трябва само да е бърз, коварен и ефективен.

                "Радикалният" ислям (каквото и да значи това) те отвращава, защото не знеш нищо за него и си вадиш някакви косвени заключения. А истината е много проста - той е идеално средство в ръцете на стратези и политици... таман вече над 10 века. Ако ти е интересно - от теб мезето, от мен пиенето и ще разнищим нещата още от "Стареца от планината" и неговите хашишуни, та до Заркауи и компания. Ако предположиш, че думата assassin идва от там, няма да сбъркаш.

                Коментар


                • #9
                  Е верно. Капани и мини има от незапомнени времена. Машини които убиват хора по пряката воля на други хора. Тука и почва проблема. На тях не можеш да им го върнеш, дълбочинните чувства за справедливост и честност се накърняват, и поразената страна мълниеносно ескалира конфликта особено в частта му отношение към противника. С всички последици. Става и без статистика, стигат и само слуховете за случките от разните партизански войни.
                  Техническата страна на въпроса не е проблем. Пенсионираният поради старост Ка-25 излита от крайцера, търси, намира, атакува подводницата и се връща сам на кораба без участието на екипажа. Ка-32 може повече Хубаво, ама освен другите дрънкулки носи и две атомни торпеда, и тия двамата вътре може и да играят сантасе през целия полет, или да пускат въдици от кабината, ама седят там и се правят на екипаж. Те и вземат решението за употребата на оръжието. Това е то и главния проблем. Човекът ли ще вземе решението или машината. Когато стане ясно че някъв баровец се крие някъде целия в бяло, учи тълпите на морал и изпраща срещу тях само машини, естествено изобщо няма да става дума за никви революции. Те са резултат от дълбоко осмислени социални явления. Понеже в случая става дума само за това едно население да краде от друго население безнаказано, просто ще се случи чудовищен стихиен бунт. Който между другото ще счупи главите на някви неадекватни хора в някви бункери, но много дълго ще има за главно всемирно зло техниката. И науката между другото.
                  А пък днешния ислям е съвсем същото като средновековното християнство и естествено е отвратителен. И не виждам никакъв смисъл от детски приказки в стил Бе то комунизма е много хубаво нещо, ама имаше некои грешки разиъш ли в практиката му, некои другари допуснаа некои извраштениа ...
                  Това е елементарен и брутален догматизъм. За мене - достатъчно строг синоним на "кретенизъм". Не виждал никакъв повод да търся нещо хубаво в корените на нещо, което не се интересува от корените си.

                  Коментар


                  • #10
                    Изтрито...

                    Коментар


                    • #11
                      Естествено че набира сила, сега му е времето. Нали затова го сравнявам с християнството, щото върви по петите му. И повтаря неговата история. Просто е по-млад от него, и сега влиза в своето си средновековие. Съвсем по график. Мигар в най-мракобесните си векове, на изтребване на науката, на хората и на неверниците християнството не е било в най-големия си възход? Това е работата на всяка религия когато спре да бъде просто морален кодекс и се превърне в доктрина. Да подчинява всички души, всички места, и като няма друго да се хване да съди и природата. След някой век и това безумие ще свърши, исляма ще дорасне до своя Ренесанс, ама пак ще е загубено сума време(((
                      В никой случай не гледам повърхностно на тоя проблем. Но нямам намерение и да го възвеличавам, приписвайки му дълбоки, загадъчни и сложни свойства, които явлението няма.

                      Коментар


                      • #12
                        Според мен и двамата имате много основателни и интелигентни виждания по въпроса..
                        Какво ще кажете за варианта - света е в поляризация в материален аспект и исляма е просто религията на по-големия процент бедни хора..и естествено по-мързеливи!
                        Или още по-лесно, света е в сблъсък на две ценностни системи - тази на материалните ценности и тази на духовните?!

                        Коментар


                        • #13
                          По-скоро второто. Ако не беше нефта, исляма така и щеше да си стои регионален фактор, но пък щеше без друго да има правото на морален коректив. А сега за тълпите си е класическия изтъркан опиум, и просто бизнес не само за вождовете си. Така или иначе се развива и оперира не в европейския 10-ти век, и колкото той руши света, толкова и цивилизацията руши него.
                          Ранния ислям е благ като ранното християнство от което произлиза. Обаче има огромен проблем със сектите, противостоянието католици - православни да кажем никога не е било толкова категорично. Имат и изкушенията на белите. И в резултат тръгва истеричното проявление което единствено се и забелязва. Навсякъде прочее. Доган и ибрикчиите му говорят за гяури. А хорицата по Родопите никога няма да го кажат. Разликата с беновете и с ладените е само в мащаба, явлението е същото. А на ония тълпи няма кво и да им се сърди човек. Те и не подозират нито за кво става дума, нито дори че има и друго.

                          Коментар


                          • #14
                            Изтрито...

                            Коментар


                            • #15
                              Чуства се вопиюща нужда от модератор! Никога нямяше да се сетя че темата за "безпилотни..." съдържа "задълбочен" анализ на Исляма
                              Венци назначавай нови попълнения!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X