Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ILA 2014 Berlin Air Show

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ILA 2014 Berlin Air Show

Здравейте!

Имам удоволствието да Ви представя скромното ми посещение на поредното международно авиоизложение Berlin Air Show ILA 2014.
    Перфектната организация, многобройните участници и видове представена техника, заедно с прекрасното време превърнаха културно-масовото мероприятие в незабравимо и приятно изживяване. Имаше от всичко за всички- военна и цивилна авиация, спортна, историческа, вертолети, ракети, забавления за децата и не по-назад възможности за бизнес и контакти.
    Поради субективните ми интереси, ще представя само една част от всичко, което можеше да се види. За това изигра не малка роля и времето, което неусетно свърши и по едно време се оказа, че трябва да напускам още преди да съм видял всичко (след 8 часа обикаляне). Очевидно за всичко трябват поне 2 дена, дори може би 3. Както и да е. Тука може да се види списък на по-голяма част от видовете летателна техника: исторически, военни, вертолети, транспортни и цивилни.
    Организация и провеждане- типично по немски на ниво. Наистина много голям интерес от хора и посетители. Статистически май към 250.000 човека.
    С пристигането още от магистралата има допълнителни табели, които да те водят. Още на около 3-4км преди паркингите отцепени от полицията кръстовища и специално маркирани ленти. Самия паркинг представляваше огромно поле трева (няколко декара) оградено и маркирано на парцели, като персонала като на конвеир въвеждаше колите по редове. Ефекта гледан от птичи поглед би изглеждал като пишеща машина, която прави редове на бели листове, буквите са колите и така буква по буква, ред по ред, парцел по парцел. Опашки или задръстване- ниенте, а бяха хиляди коли, такса за целия ден 5 евро. Паркинг за коли, отделно за каравани, отделно за мотоциклети, отделно велосипеди. Множеството от хора след това като змия се изива към летището, където работят поне 40 каси за билети. Ама пак опашка, наистина много бяха посетителите. Викам си, са си ... майката и изпуснах поне 1 час. Е, бяха 10 минути, цена за вход 22 евро която е нищожна предвид видяното и останалите спомени и емоции. Лошото беше, че тоя път са се излигавили и имаше контрол за сигурност подобен на летищата, с охрана и детектори (по-преди като съм ходил нямаше). Та и там отидоха 10 мин. Вероятно заради нетърпението ми се струваха часове, но часовника не лъже.

Ще оставя писането само под форма на дребни коментари (и без това не ми е сила). Нека говори образа. Предварително се извинявам за неперфектното качество на всички снимки. Верно, имаше хора със стативи, с по 2 фотоапарата, столчета и набор обективи- профи работа. Ама за мен си направих извод: на такова събитие или трябва напълно да се отдадеш на фотосите и да дебнеш всичко за снимане. Или трябва да гледаш и да се наслаждаваш на статичната експозиция и летящата техника. Комбинацията от двете дейности определено ги ощетява и ги прави непълноценни.
    Така в опита си да снимам една летателна група- нито хубави снимки и направих, нито можах да и гледам самото изпълнение.
    Позволих си и да сведа броя на снимките в приемлив за форума брой от 450 на около 170. Доста неща са пропуснати, но няма как да сведеш 8 часа изживяване в вид и форма на форумно представяне. Приятно гледане.

Още на отиване по пътя се виждаше туловището на глигана Ан-124 на авиокомпания Волга-Днепр

Това хели постоянно кръжеше и май имаше координираща функция или снимаше

новата ракета въздух-въздух (в-в) Метеор, предвидена за Еврофайтъра

контейнер за насочване и разузнаване Инерт, вече на въоръжение поне в немските ВВС

тая ракета не и разбрах случая, май е за близък въздушен бой

и пак Метеор-а.

ВО-105 на немските ВВС

и неговия заместник новия ЕС-135 на Еврокоптер

един стар ветеран с американски произход

Та какво викат нашите ВВС- ако имало облачност не можело да има парад?! Е очевидно на това шоу не са го знаели това и не са го разбрали. Половината ден беше с такива облаци, които според думите на коментаторите бяха на височина 1000-1200 метра. А имаше и групови изпълнения в близък порядък. По нататък на снимките се вижда.

Немски ЗРК "Патриот"

Най-големия пътнически самолет на Еърбъс, А-380 на Емиратските авиолинии

За протокола: влизането в повечето машини беше разрешено, но пред тях се виеха гигантски опашки от желаещи. а това отнема ценно време, което ако инвестираш, трябва да жертваш други неща за гледане. Най-строго беше при американските машини- влизане по няколко човека и оставяне на личния багаж на страна. Мисия невъзможна, ако искаш да видиш от вътре дори само 5 машини. Но поне заради това можеха да се снимат сравнително лесно. На другия полюс немските машини- пълен достъп, но за снимки забравяш, всички са накачурени от деца и любопитни зяпачи. Дори някои не съм ги снимал или много лошо.

предния колесник на А-380

новия ЕС-145 на Еврокоптер

новия военнотранспортен NH90

И най-новия военнотранспортен самолет А-400 пак на Еърбус.

моторизацията му, 4 броя

Последно редактирано от Dagobar; 25-05-14, 22:18.
    Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

От: ILA 2014 Berlin Air Show

NATO-вския АУАКС

Турския демонстратор Ф-16

Един от първите реактивни бойни самолети в света: Месершмит-262, възстановен и приведен в летателна годност в Щатите, единствен запазен екземпляр.

товарното отделение на А400

Боен ЕС645 на Еврокоптер

ЕС135 в бизнес вариант

кабината му

под тялото на А380

модула на колесника

Не си мислете, че вашите гуми за джипове са достатъчно големи, тоя мъкне Мишелинки 1400х530 R23

пак изглед към товарния отсек на транспортния А400

В-25 с А4-Корсар

също много екзотичния и рядък Ме-200

и пак Ме-262

И съседна Румъния се включи скромно с военнотранспортния Спартан (същия като нашите), НО се включи, а ние пак блееме.

Полски Ан-14

Очевидно в Полша не са се отървали от соцнавиците и манталитета- капака за горивото.... с ключалка

Полски Миг-29

АН-1 "Кобра" на Редбул

Чешки Ми-24 с доста ефектна окраса

"нормален" чешки Ми-24

и пак техен Ми-17

Коментар

Валс на френски и немски щурмови вертолети "Тигър"

Руски учебно-спортни Як-52

И глигана Ан-124 от близо... Стоеше отворен, неохраняван от никого и всеки влизаше и ръчкаше по него каквото и както му падне. Вярвам, че пак ще си излети по живо-по здраво.

2 вътрешни крана х10 тона

някои неща си остават винаги типично по руски, може би и за това си работят

не е тоалетно казанче, някви уреди за хидравлика или гориво са...

схема за товарене в задната част...

краката на глигана

тоя го е налазил гратисчия....

англииската демогрупа "Брайтлинг"

и швейцарската Patrouille Suisse

Немска полицейска "Пума"

Чешкия "Грипен", те си хвъркат, пък ние акълиите бил лош, бил малък и си седим на земята

Чешкия учебно-боен Л-159 "Алка", наследник на Л-39 "Албатрос"

още един чешки Ми-17

Англичаните от "Брайтлинг"

Търбуха на американския военнотранспортен Boeing C-17 Globemaster III

моторчетата му

разбеснял се Еврокоптер

подготвят Ме-262 за полет

в полет

и заслужена почивка

Коментар

Щурмовия А-10, скоро ще е пенсионер

Страховитото 30мм "Гау-7"

Американска Ф-16, като я гледам има доста зад гърба си...

тая е малко по-лачена...

UH-60 линейка

Еврокоптер "пробил" в американската армия под формата на UH-72 Lakota

AH-64 "Апач"

Утре още, щото сега нещо не ме пуска да качвам повече. Сигурно съм прехвърлил някъв лимит или защита Някой мод. ще ме перне май...

Коментар

БЛАГОДАРЯ!
          За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
          0878 79 20 61 Борис

Коментар

Уникални снимки! Благодаря за споделеното!
            "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

Коментар

Страхотен разказ и снимки ! Благодаря !

Коментар

Давай и останалите!
                Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

И така, да продължим от вчера...

добрия стар С-130 "Херкулес"

Гимнастиката на Евробоеца, ВВС на Германия

англииско "Торнадо"

Френския "Рафал"

далечен изглед на А380

... и на А400М

АУАКС от близо

не е по темата, ама не се здържах...

И пак не става качването на снимки!?!
                  Или форума не допуска повече и по-големи снимки или нещо се бъгва при създаването на линка към снимките.
                  Последно редактирано от Dagobar; 26-05-14, 16:43.

Коментар

При мен никакви снимки не излизат.От тази тема само.

Коментар

Благодаря ! Чудесно преживяване си имал!
                      ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Благодаря за споделените снимки (виждат се ОК)...
                        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Зависнал "Линкс-Вестланд" на военноморските сили

отвътре...

още един флотски Sea King S-61

и още на флотска вълна- ветерана "Нептун" в заслужена пенсия

Самолет-болница (в буквалния смисъл), пълно болнично оборудване, операционни, лекарства, носилки и т.н.

Швейцарска "Пума"

Още 1 ветеран в летателна годност Ю-52

Немски "Тигър" в соло полет

2 "Тигъра" в ескорт на С-160 "Трансал"

Тука идвам с частния си самолет и ме ескортират...

И един турски С-160 "Трансал"

Коментар

Великолепни кадри-Благодарност,че НИ правиш съпричастни към видяното.

Коментар

Срам и резил за техниците на летателната техника! Ако на времето моя автомат имаше такива издънки майор Петлешков (оръжейния Boss на поделението) щеше да ме разчекне. Ръжда и пайжина по оръдието "Маузер" на немско "Торнадо"...

А това на контейнерна картечница на боен вертолет направо изби рибата. Егати гнястта...

и пак ЗРК "Патриот" на немците...

и пак издънка- изгнило дърво на стартовата рампа...

С-160 "Трансал" преди стоварването на десант от спец. части

самия десант

тръгва си

немско "Торнадо" бомбер

изтребителен вариант

"Торнадо" с прицелно-разузнавателен контейнер

управляема GBU-24 Paweway III за бомбера

ако си блондинка достъпа е по-лесен дори и до немския Евробоец

немската гилдия на куп

2 безпилотни летателни апарата за разузнаване на пусковите им платформи

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X