Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Купуваме стари F-16 без конкурс

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Купуваме стари F-16 без конкурс

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
    Нелош опит, ама Касперски не спи!
    Лоша работа, ако даже сайтът на института, който обезпечава федералните власти с информация и анализи, е хванал буби ...
    Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
      Генерал от разузнаването, понастоящем на друга правителствена служба говори за "Божествена предопределеност" ...
      Аз отдавна казах, че темата е минала във веселата част.
      Просто, ако някой има контакти с хора запознати по темата, и на политическо, и на техническо ниво да се пробва да ги покани да коментират тук, ако желаят.
      Всеки трети е шести

Коментар

На мен ми е интересно, какво значи "НАТО-съвместим самолет"? Авиониката ли, системата "свой-чужд" ли, самолета да може да ползва НАТО-вски оръжия и боеприпаси ли?
        Питам, защото знам, че западните системи оръжия са много по-назад в унификацията от руските. Много и различни производители се конкурират, и между самолетите им едва ли има много общо. Та в този ред на мисли израелските ВВС съвместими ли са с НАТО? Знам, че те правят много добра модернизация на Миг-21 и си летят с тях.
        И въпросът е:- "не можем ли да си купим, каквото ни харесва и да го направим "НАТО-съвместимо"? То и Швеция не е в НАТО, но прави "НАТО-съвместими" самолети. Вероятно има и "НАТО-несъвместими" версии за други страни...
        Газ69- създаден във времена, в които мъжете не са си бръснели краката.

Коментар

Първоначално публикуван от Георги Василев Преглед на мнение
          На мен ми е интересно, какво значи "НАТО-съвместим самолет"? Авиониката ли, системата "свой-чужд" ли, самолета да може да ползва НАТО-вски оръжия и боеприпаси ли?
          Питам, защото знам, че западните системи оръжия са много по-назад в унификацията от руските. Много и различни производители се конкурират, и между самолетите им едва ли има много общо. Та в този ред на мисли израелските ВВС съвместими ли са с НАТО? Знам, че те правят много добра модернизация на Миг-21 и си летят с тях.
          И въпросът е:- "не можем ли да си купим, каквото ни харесва и да го направим "НАТО-съвместимо"? То и Швеция не е в НАТО, но прави "НАТО-съвместими" самолети. Вероятно има и "НАТО-несъвместими" версии за други страни...
          Както се пише по форумите: +1
          За мен отговора е че можем, но трябва да им се озъбим(а не нагъзим).Но, има едно "но", аз така си мисля, че е възможно чисто технически, ама тоя извод си го правя на база информацията от общо достъпните "открити източници".Та може и да съм в заблуда.
          Всеки трети е шести

Коментар

Всичко. Системи за разпознаване, радиовръзка, навигация, обмен на данни с AWACs и наземни системи, зареждане с гориво, наземно техническо обслужване, оръжия.

Израелските ВВС не са в НАТО и за тях не е задължително да имат съвместимост. Макар че, като се има предвид, че летят с Ф-15 и Ф-16, е доста вероятно да са по-съвместими, отколкото сме ние в момента. Това, дето го знаеш, че били летели с МиГ-21 май не е било за компютри, а за компоти. Че имат разработки за модернизация - имат, и то не са само за МиГ-21, но и за, примерно, Ми-24. Ама не са за собствена употреба.

Можеш ли да посочиш поне един модел руски многоцелеви самолет, който се предлага и във вариант "НАТО"? Защото, ако няма такава готова разработка, да тръгнем ние да го правим от нула е, най-меко казано, силно несериозно предложение.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Именно това значи, всичкото накуп + комуникационно оборудванe и системи за обмен на данни, протоколи и т.н.

В самите самолети не, но в самото оборудване и въоръжение има доста общо. А там където го няма става дума за държави,които са си надвили над масрафа и си правят каквото им е изгодно (Франция). Като говорим за западни, кои са те:
              * Еврофайтер- съвместен между Англия, Германия, Италия и Испанияа, може да ползва както европейско, така и американско въоръжение.
              * Швеция с Грипен, американски двигатели, тяхна си авионика, но по НАТО стандарт. Според зависи от kлиента може и нещо друго. ЮАР (комбинирано с израелски или техни си ракети) и Швейцaрия не са НАТОвски, но неписано са приели до голяма степен стандарта, защото всяко отклонение от масовия продукт води до допълнителна финансова тежест, един вид екстри.
              * Американците- тука е ясно, те поръчват музиката и определят стандарта.
              * Французите- Рафал и Мираж, доста оригинални и “опаки” самолети (както и цялата френска политика винаги да са на чорчик спрямо другите).
              * Израел- по-малкия американски брат с изцяло американски самолети комбинирани с авионика и въоръжение от техни си фирми.
              И тая цялата млевина от видове и модели, не пречи когато се налага да бъде впрегната и да смаже канчето на някого, като добре смазана машина.

Технически е напълно възможно (верно струва паре). В крайна сметка самолета и двигателя са една коруба и като си платиш може да ти сложат вътре ако искаш и телеграфен апарат, а за въоръжение прашки (примера с Израел, тяхната авионика и въоръжение в американски самолети). Ама не се сещам кой ще ни разреши да правим „каквото ни харесва“ а още по-малко кой и как ще го плаща.
              Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

Преди няколко години Чехия и Хърватия май сключиха договори за доставка на Ми-171ш - износен вариант.Чудя се дали тия варианти са по стандартите на НАТО и дали такива варианти се предлагат и при производителите на изстребители.Или пък може би външни фирми са ги оборудвали до стандартите на НАТО, ми-а имам предвид.
                Последно редактирано от Самодържец; 08-02-13, 13:48.
                Всеки трети е шести

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                  Е не, в голяма грешка си, аз съм Руснак, а пък и отгоре на това съм Сибиряк. Несъм българин и няма да ставам. Смятам че всеки си такъв, какъвто се родил. Аз съм се родил в Русия, в Сибир, вие сте се родили в България. Няма какво да се дискутира по въпроса.
                  А знаеш ли нашата поговорка;;;;;С какви се събереш такъв станеш..........................

Еле па и присаден на българска джанка.............

Най сърдечни поздрави
                  К мирной жизни не пригоден.
                  Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                  ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

http://offnews.bg/index.php/156391/r...h-starite-f-16

Прощавайте, но почти милиард долара са пари, даже ако става дума за авиация, даже за военна. Вместо да се дават за бракувани голф-2, с тия пари може да станем ортаци със СААБ в Грипените. Като ширпотреба ще възстановим цели отрасли в науката, инженерството и производството. Нашето, не американското или португалското.
                    А без малко половин милиард за обучението на двайсетина пилоти и техници, на които да разкажат набързо в какъв ред да натискат стотина копчета, и как да опаковат скапани агрегати за да ги пратят по пощата в Китай за ремонт, е малко, как да го кажа по-меко ... Идиотизъм?
                    Миг-29 бил скъп? Или само ми се струва че работата е същото Белене - Козлодуй.

Коментар

Не е скъп.Чиста политика... най изгодно е да си купим още МиГ-29, защото сме развили база за обслужването им, а някои ремонти са усвоени у нас, има сума ти КИА за тези изстребители и обучени пилоти които също са стрували пари на държавата... и т.н.
                      Тея Ф-16 никога няма да полетят у нас, както си трябва.Точно един ни трябва, не повече.За да хвърчи на паради.Останалите така или иначе ще украсяват пистата на Графа.

Коментар

Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
                        Тея Ф-16 никога няма да полетят у нас, както си трябва.Точно един ни трябва, не повече.За да хвърчи на паради.Останалите така или иначе ще украсяват пистата на Графа.
                        Прочее, абсолютно същото може да се каже за МиГ-29.

Коментар

Първоначално публикуван от Frysco Преглед на мнение
                          Не е скъп.Чиста политика... най изгодно е да си купим още МиГ-29, защото сме развили база за обслужването им, а някои ремонти са усвоени у нас, има сума ти КИА за тези изстребители и обучени пилоти които също са стрували пари на държавата... и т.н.
                          - Кога са обучени последните пилоти на Миг-29 ? На колко години са, колко е техния "ресурс" ?

- Базата за обслужването им същата ли е между различните версии ? Ако вземем нови - ще можем ли да ги обслужваме по същия начин ?

Питам понеже преди повече от 10 години един познат в Плевен взе на работа един съкратен специалист по поддръжка на хидравликата на изтребители за да му оправя хидравликата на шприцовете в цеха. Тогава се опитвахме да изчислим какви пари са вложени в този човек, и защо се чувстваме като да ползваме Ламборгини да теглим ремарке прасета на първа с 15 километра в час...

Не че си правя илюзии де, много ясно е че при всички положения ще е по-удачно от преминаването към съвсем нов вид самолет. По принцип имам предвид същото като Стефан - ако ще бразилски самолети да вземем, единственият правилен ход е да служат като локомотив за съживяване и развитие на цели отрасли. Сааб и Миг не знам дали го предлагат като вариант, но ф-16ките май със сигурност не го предлагат. Те апропо идват ли с някакво наземно оборудване, или и гумите им ще сменяме в Инджирлик ?
                          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Последните обучени пилоти, наистина не знам кога са.Едно време пламенно се интересувах.КВР на целия самолет скоро правиха в Русия, но пак ще те излъжа за години.Беше им напълно изтекъл ресурс на планер и двигател, та в един момент останахме с три летящи МиГ-21 и безмерските Су-та.
                            Не ми се иска изобщо и да научавам какво се случва напоследък в авиацията, защото съм внук на вертолетен пилот и ми е болно за нея.Старая се да не научавам нови неща, защото ми се къса сърцето от тях.
                            Базата за обслужване не е същата.Но ние и не сме за нови.Всъщност не съм и сигурен дали към настоящия етап имаме изобщо нужда от авиация... скоро май ще станат 10 години откакто имаме едни 6 броя вертолети Бел-206, които си седят и не летят, защото изтече ресурс на нещо и никой не дава пари за удължаването му.Ако така ще я карат и с тези Ф-16, тогава защо ще трошат грешна пара за тях??Така или иначе, недай си боже въоръжен конфликт, нашата авиация е в символични размери, с тях или без тях... трябвало да правиме еър-полисинг... доколкото разбрах, това било носене на бойно дежурство.Е хубаво, ама нямаме пари, който има-да праща самолети и екипажи, ние ще му осигурим писта и дървен сандък от Ми-1, оригинален от 1961, където да си носят дежурството.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                              Те апропо идват ли с някакво наземно оборудване, или и гумите им ще сменяме в Инджирлик ?
                              Конкретно португалските, ако се стигне до там- да ще има и наземно имане с тях. Колко и какво точно не знам.
                              А там с гуми, масла, ремъци и антифриз ( да знам че самолетите немат такива) има една дивотия, за която не е виновен нито Ф-16, нито МиГ, нито Господ Бог, ами мъдреците в БА. Това е т.нар. закон за обществените поръчки. Според него каквото има да се прави и заменя по една машина, консумативи, резервни части и т.н., са длъжни да обявят такъв конкурс и, който го "спечели" доставя квото трябва. Направен е така, че ти връзва техниката с месеци. Ама само Еврокоптер имали оригинално части за Кугара. Нема такова нещо, фирма "Бат Сали" от Чуканчево се явява на конкурса и той. Ако си цака където трябва, даже току виж го спечелил и става доставчик на части за Кугара, нищо, че те са само и единствено от Еврокоптер. Ако недай си Боже загуби конкурса има да се съди и да подава жалби, докато се изясни. А през това време машините стоят на земята и мухлясват. Е поради те такива идиотщони Су-25 седя с месеци на земята, щото чакаха едни насрани пиропатрони 100 години, даже не знам дали още не ги чакат.
                              Има и опция за абонаментно обслужване от фирмата производител, ако някой се напъне да го направи, ама и той с пари. А как би функционирал при Ф-16 не ми е ясно.
                              Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                                http://offnews.bg/index.php/156391/r...h-starite-f-16

Прощавайте, но почти милиард долара са пари, даже ако става дума за авиация, даже за военна. Вместо да се дават за бракувани голф-2, с тия пари може да станем ортаци със СААБ в Грипените. Като ширпотреба ще възстановим цели отрасли в науката, инженерството и производството. Нашето, не американското или португалското.
                                А без малко половин милиард за обучението на двайсетина пилоти и техници, на които да разкажат набързо в какъв ред да натискат стотина копчета, и как да опаковат скапани агрегати за да ги пратят по пощата в Китай за ремонт, е малко, как да го кажа по-меко ... Идиотизъм?
                                Миг-29 бил скъп? Или само ми се струва че работата е същото Белене - Козлодуй.
                                Ta от тая информация излиза, че партньорите ни са казали: ей мамалигари и ганьовци, те ви тука те едни самолети, требва да ги купите, не ни интересува - оправяйте се.Ние тука почваме да се натискаме(може и за комисионни?), а комшиите залегат у храстите покрай Дунава и си викат - дано ганьовците да се преебат първи.И при двата възможни варианта за покупката некой, некъде е на печалба.После същите партньори сигурно ще подшушнат на португалците - виждате ли тоя европейски съюз как не може да ви помогне, а ние как ви помогнахме в труден момент да вземете едни пари от балъците, за тия хвърчила дето не ви требват много, щото ние сме ви добри партньори и ще ви пазиме ако нещо нали.Па вие в замяна некога ше ни удряте по едно рамо, когато решим да се намесваме по-сериозно в политиката на ЕС.И така и ние сме модернизирани по стандартите на НАТО, мамалигарите са доволни, че ние пак сме по-големи балъци и не са изхарчили по принуда едни пари за неща, които не искат, португалците са доволни, че са подпомогнати с едни пари и некой им е продал на друг нещо, което не искат.Ебем ти партньорството, това най-малко си е чисто посредничество с цел провеждане в Европа на определена геополитика.
                                Всеки трети е шести

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X