Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Боядисване на алуминиева лодка

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Боядисване на алуминиева лодка

    Здравейте,

    Някой има ли опит с боядисването на алуминиева лодка. Рекламите на брошурите е едно, друго си е опита. Имам голямо чудене относно марка , слоеве и тн.

    Извадих лодката на сухо за пълно пребоядисване. надводна част е боядисана с двукомпонентна боя на полеоретанова основа. подводната беше с противообрасваща. Махнах всичко с песакоструйна машина и мога да кажа че е свалено всичко което е тръгнало. На места където е здрава само се матира боята, а на места излезе чист алуминий. Въпроса е как да третирам повърхноста от тук нататък ? Ако имах само алуминий или само стара боя щеше да е по-лесно.

    след грунда да слагам ли някакъв междинен слой преди завършващата боя и тн...

    ще съм благодарен някой да сподели практически опит. говорих с 4 магазина...и всеки казва различно ( естествено неговата боя е номер 1 )

    Благодаря предварително

  • #2
    От: Боядисване на алуминиева лодка

    След почистване трябва да нанесеш праймер за цветни метали, като е желателно да е контрастен цвят с основната боя, за да не пропуснеш някои места. Задължително трябва да имаш анодна защита.
    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

    Коментар


    • #3
      От: Боядисване на алуминиева лодка

      Би ли пояснил " праймер" марка,вид и тн... а за анодната -има 8 протектора на корпуса

      Коментар


      • #4
        От: Боядисване на алуминиева лодка

        Моята лодка е стъклопластова и на нея не съм ползвал такъв продукт, но едни познати ползваха Tigrostar и са доволни.
        За финишно покритие полиуретановите бои са прекрасни за стъклопласт. Предполагам че и за алуминий ще се представят добре. Те на практика се хващат за праймера (грунда) и имат отлична твърдост.
        Има и гръцки продукти Boatlack, също поне при мен дадоха добри резултати. Не смея да ги препоръчвам 100%, защото лодката засега карам в сладка вода. Пише че имат и антифаулинг, ама дали е така не зная.
        "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

        Коментар


        • #5
          От: Боядисване на алуминиева лодка

          Българския грунд (праимер) за цветни метали дава много добри показатели,след него вече полиуретанова боя ,На Бялата боя на Boatlack от известно време се влоши нхого качеството и за грамажа се съмнявам,другите им разцветки стават. Но по ефтини от тях няма

          Коментар


          • #6
            От: Боядисване на алуминиева лодка

            днес говорих с представителите на SIGMA. имат доста качествени грундове и бои, но предлагат разфасофки от по 20 л. чудно..ама за мойта ми трябват мах. 10 л. все пак са доста добри и като качество и като цена. мисля тях да ползвам. ако някой има да боядисва лодка, да пише може да си делнем количеството.

            Коментар


            • #7
              От: Боядисване на алуминиева лодка

              За какви цени става дума,

              Коментар


              • #8
                От: Боядисване на алуминиева лодка

                това са цените,които ми офертираха. грунда и финиша са в малки опаковки и ще си взема само колкото ми трябват, но епоксида и антифаулинга са по 20 л

                1. Grund
                Sigmacover 280 Yellow/Green
                opakovka 4 litra
                zena - 11.68 lv/ltr bez DDS

                2. Svarzvasht sloi
                Sigmacover 525 black
                opakovka 20 ltr
                zena - 9.34 lv/ltr bez DDS

                3. Antifouling
                Sigma Ecofleet 530 Redbrown
                opakovka - 20 ltr
                zena - 35.54 lv/ltr bez DDS

                4.Poliuretanov finish
                Sigmadur 520 light grey 5163
                opakovka 4 litra, kolichestvo - 8 ltr
                zena - 14.54 lv/ltr bez DDS

                5.Razrediteli
                -Thinner 91-92
                opakovka 5 ltr
                zena 5.31 lv/ltr bez DDS

                -Thinner 21-06
                opakovka 5 ltr
                zena 4.73 lv/ltr bez DDS

                Коментар


                • #9
                  От: Боядисване на алуминиева лодка

                  Да поразбутам тая тема, че ми предстои пребоядисване на алуминиева лодка. Има анодна защита. Имам бояджийски пистолет, компресор, пясакоструйка, два вида виброшлайфи, телени четки и т.н. техники. Каква шкурка, грунд, боя, изобщо какви консумативи и начин на действие. Някакви приблизителни разходни норми ще са ми от полза.
                  Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

                  Коментар


                  • #10
                    От: Боядисване на алуминиева лодка

                    Праймерът задължително трябва да бъде на епоксидна основа и производителят изрично да е написал, че става за алуминий. Sigmcover 280 е добът избор, като съотношение цена/качество, спрямо всичко останало, което се продава в България. Попринцип е хубаво, преди нанасяна на епоскидния праймер (грунд), алуминият да се ецва химически с т.нар. "etch primer". Такъв праймер може да се купи отнякъде готов, но аз не можах да открия в България откъде или да се забърка в домашни условия. Най-подходящ за целта е разтвор на сярна киселина и натриев дихромат. Технологията на ецване е специфична и може би по-малко рисковано е целият този процес да се спести и епоксидният грунд да се нанесе директно върху алуминия. Най-важното условие в случая е, грундът да се нанесе най-късно 1 час, след като металът е бил изчистен с пясъкоструй или шлайф, защото алуминият изключително бързо се окислява. Друго важно нещо за алуминия е да не се ползват каквито и да било бои, които съдържат мед или медни окиси, каквито са 99% от противообрастващите бои (антифаулинги). Въпреки, че между антифаулинга и корпуса има нанесен грунд, няма гаранция, че някъде металът няма да се оголи и да контактува с въпросната боя. Такава една боя може да унищожи алуминия буквално за седмици.

                    Под водолинията е достатъчно да се нанесат няколко слоя епоксиден грунд (минимум 150 микрона) и отгоре направо антифаулинг (който става за алуминий), като се спазят времената между отделните слоеве и между последния слой и антифаулинга. Препоръчително е под водолинията да се ползват само епоксидни бои, защото осигуряват много по-добра водоплътност, а над водолинията - отново да се започне с епоксиден грунд и върху него да се нанасят полиуретанови декоративни бои. Напоследък масово алуминиевите лодки не се боядисват изобщо над водолинията, което е най-добрата защита на метала, но не изглежда особено естетично, особено ако и палубата се остави така, да не говорим, че много по-сериозно се нагрява от слънцето.
                    There's someone in my head but it's not me...

                    Коментар


                    • #11
                      От: Боядисване на алуминиева лодка

                      Благодаря Zeehond!
                      Това което ни липсва ни кара да мечтаем.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Боядисване на алуминиева лодка

                        Моля. Колкото до разходните норми, смята се много лесно: Първо трябва естествено да знаеш, каква е площта на тази част от корпуса, която ще боядисваш. Площта умножена по дебелината на покритието ти дава обема му. Епоксидните грундове обикновено съдържат между 40 и 60 процента разредители и останалите проценти до 100 са твърдите вещества, които реално формират покритието. Та значи, като сметнеш обема е нужно да добавиш към него още 0.4 до 0.6 части от получения резултат, за да разбереш колко боя ти е необходима. Например Sigmacover 280 (http://www.ppgpmc.com.au/docs/Sigmacover%20280%20DS.pdf) съдържа 43% разредители и дава около 50 микрона дебелина на всеки слой, при нанасяне с валяк. Обикновено разходната норма на всяка боя е дадена в нейната спецификация, но пресмятането на обема е универсален начин за изчисляване на необходимото количество.
                        There's someone in my head but it's not me...

                        Коментар

                        Активност за темата

                        Свий

                        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                        Зареждам...
                        X