Уважаеми колеги, скоро купих багер Беларус/82г. Въобще не разбирам от трактори. Някой може ли да ми каже колко ампер/ч (минимум) трябва да е акумулатора за да може да запали безпроблемно (иначе е в отлично състояние, купен е от завод където само е бутал въглища през целия си живот). Когато го купих ползвах от акумулатора на един познат. Беше го изкарал от камиона си. Но интересното е, че не можа да запали. После добавихме още един акумулатор и тогава едвам успяхме. Стартера е нов. Бихте ли ми помогнали? Някакви идеи? Благодаря ви още от сега.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Колко ампер/ч (минимум) трябва да е акумулатора за багер Беларус/82г?
Свий
X
-
До: Колко ампер/ч (минимум) трябва да е акумулатора за багер Беларус/82г?
Имам Болгар МТЗ 80 и от няколко години е с 180 амперов акумолатор и пали без проблем и в най големите студове. Палил съм го без проблеми и с 95 амперов.Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...d.php?p=680729
Коментар
-
Първоначално публикуван от v.kostov Преглед на мнениеДва по 6V-195 ач или два по 12V паралел като трябва да събереш пак около 380-400Ач.
С един акумолатор зимата не знам как ще пали.
Два 6 волта по 195 амперчаса правят общо един 12 волта, 195 амперчаса.
Коментар
-
От: Колко ампер/ч (минимум) трябва да е акумулатора за багер Беларус/82г?
Три последователни студени запуска на двигателя за 10 минути. Или нещо такова. ГОСТ - БДС - по библиотеките.
Сигурно може и без половината цилиндри. Но едва ли ще работи добре.
Коментар
-
Това "Беларус" е много общо.
Каква по-точно марка е-ЮМЗ или МТЗ(Болгар)? Те макар и да изглеждат еднакво , отвътре са си съвсем ралични машини.
МТЗ-тата по принцип са по-трудни за палене. НАвремето съм слагал по два акумулатора, правех 24 В при палене, и палеше без проблем. Само с един не щеше. Стартера беше ремонтиран от местния майстор, знаеше си работата.
ЮМЗ-тата имат декомпресор в ГРМ, с него е по-лесно. Вдигаш декомпресора за да може стартера да развърти мотора до по-високи обороти, и когато това стане-пускаш декомпресора, и двигателя запалва.
И на двата трактора се слагат акумулатори поне по 150 Ah. По-добре 180.
Провери си силовите кабели, връзките с накрайниците и обувките, след ключ масата кабела го пусни директно на някой от болтовете на стартера.
Разбира се една профилактика на стартера не е излишна...Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Беларус или както се пише е МТЗ. За трудни условия за палене има предвидено електрофакелно подгряване в колектора - трябва да му се напълни резервоарчето и да се пусне с ключа за палене. Акумулаторите, които съм виждал са все възможно най-големите, 185 Ач и нагоре. Но и ел системата е била зле.
Коментар
-
Здравейте, ЯМЗ-те оригинално мисля, че излиза с 2 акумулатора по 6 волта паралелно за да станат 12 волта амперите (поне по надпис) ги водят 400 ампера единия...
НО! Това все пак е руска техника със стартер като на кораб... Наблюдения имам в/у БОЛГАР ТК-80 и ТК-82 които могат да запалят и с един 12 волтов акумулуатор стига всичко да си е както трябва амперажи точни не помня, но около 180-200. Лично аз до скоро имах наблюдения в/у по нов модел трактор (пак руски) там бяха два 12 волтови с малко по малки амперажи, не съм сигурен, но нещо около 160 ми се върти в главата...
Коментар
-
6 В акумулаторите бяха по 210 Ач, два последователно. Могат да се заменят с един 12 В, и според колко е хубав и качествен от 150 Ач нагоре трябва да е (ама 150 ако е марков и скъп модел, иначе над 180)
Коментар
-
Аз моя болгар го паля със 180а акумулатор или два 70а вързани за 24 волата,а до твърдението че може да се запали болгар с 70а акумулатор просто няма как да стане ,превърта вдигателя един път и това е.0 8 76 36 8 542
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар