Добър ден! Колеги, на път съм да взимам такава машина, но се колебая много. На пазара, няма много предложения за подобни машани. Гледам най-масовата е Клас ролант 62, като цяло тази машина, няма нито връзвателен апарат, нито пък игла да вдева сезала. Има там едни барабани, дето навиват сеното и една лула, която посредством ръно управление пуска сезала на 4ри етапа от диаметъра на самата бала. Като цяло прост начин и ушким ефективен, но от хора, който работят с тази машина, чувам, че не можела да прави хубави бали от слама, до колко е вярно не знам, това са само чужди спекулаций. Проблема на Клас ролант е, че не може да навива по-късно сено. След това другата масова ролонна преса е на Джон Диър, там вече са различни номераций, но в общи линий са еднакви, като конструкция. Има едни ремъци, дето навиват сеното, връзвателния апарат е сходен, като този на клас. За тази машина почти нямам информация. Има и други марки и модификаций. Колебая се много, има едни доста по-съвременни, като изпълнение и много по-модерни. Вече вдеването и връзването е напълно автоматизирано, няма нужда от намеса на оператора. Светва ти лабмата, включваш и процеса протича автоматично. Тези преси в повечто случай са или патенти на някой от големите фирми или италиански като произход с доста страни имена, като например - АМА, разглеждах една такава, там няма нито барабани, нито ремъци, има две големи вериги по краищата. Веригите задвижват едни пръти, които навиват сеното, но пък тая преса е малко сложна, защото на всеки прът има по две лагер-ролки ( подобни са на ролките на буталото на малките преси). Тези ролки е почти невъзможно да ги намериш в България, или ако успееш, струват майка си и баща си. На Дупница има една патент на Квернеланд, добра преса, но много лошо съхранена и всичките лагери на барабани и зъбни предавки са за смяна и цената не оправдава състоянието. Тъй като, аз балирам и второ сено, също така и култивирана трева, която е значително по-къса, ще ми трябва преса, която да работи с фолио или там мрежата дето е. Въпроса ми е, ако някой колега има ролонна преса, независимо каква марка и дизайн, нека сподели, нещо за тези машини, че като ходя да ги гледам, все едно гледам ракета.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Ролонна Сламопреса.
Свий
X
-
От: Ролонна Сламопреса.
Като гледам няма много колеги със опит с тези машини.Аз имам малко наблюдения и ще ги споделя,искам да каже че не съм работил с такава машина.Знам че апарата за мрежа може да се сложи допълнително на всяка балирачка и след като се сложи сезала отпада.По принцип няма рулонка която да има игли за връзване,тя връзва като пуска сезал през водачи като тръби сезала се увива около балата и така връзва,като в началото и в края го навива по ситно,затова при търкаляне на балата тя се отвързва.Балите на стават хубави когато откоса е по малък от балирачката и стават като вретено,виждал съм колеги да го коригират като карат зигзагообразно по откоса за да може да се разпределя масата.Ако си купуваш рулонка със ленти задължително трябва да я завъртиш и да и отвориш капака докакто върти,защото във нащо село бяха купили усукана и при отварянето късаше лентите.
-
Вчера ходих да гледам една италиянска, уш много нова, уш много запазена. Балирачката, като изпълниение много добра, предната част има два вала, които навиват сеното, един ред шила го качват от подбирача нагоре и едни ролки оформят балата. Само, че собственика я оставил на работницте, които буквално са и Е@али майката на пресата - редуктора прескача и губи синхрон, като се зачисат двата барабана и спира движение за секунда. Общо взето, тотал щета. Действително е така, че нямаме още много опит с тези преси, но аз съм принуден да си взема, поради обстоятелствата. Имам малка ню холанд 367 хай лайнер и съм страшно доволен от марката.
Коментар
-
Извинете че се включвам, но рулонпресите Клас влязоха в България в началото на 80те години, заедно с Доминатора и Ягуара. Даже се чуваше че ще правят завод тука за такива преси за СИВ пазара. За няколко години големите ферми почти навсякъде почнаха да минават на рулони, а малки бали се правеха само за личното животновъдство и сламата за Мизия и още няколко години трябваха и Фортшрита и Киргизстана щяха да отидат в историята... Както и да е. Може би няма много механизатори и механици които са работили с такива машини и сега да са активни участници във форума, така че ги търсете по местата където са били големите кравеферми, телеугоителни стопанства и ДЗСта разни...
Коментар
-
Разбирам, че това са морално остарели машини, но също говоря и за съвременният им вариант. Днес по думите на човек, който е работил навремето с Клас. Човека твърдеше, че Клас ролнат, 30 градуса не можела да валира сеното, защото започвали да боксуват самите барани, колко е вярно не знам, това е твърдение на човек, който е работил и подържал такава машина. По негов съвет, уш Джон Диър с ремъци, била най-добрият вариант. С регулируема камера на балата и много проста като изпълнение с електрическо подаване на сезала, посредствам "палка" , която навива на интервали.
Коментар
-
Във нашето село има две рулонки на един и същ собственик,едната е ривиере касалис може и да не съм го написал правилно,а другата е фият.И двете не могат да балират слама когато е жега,през ноща когато малко се овлажни няма проблем.И двета балирачки са със ремаци.
Коментар
-
Lely Welger е марка от която имам много добри впечатления (а аз не се впечатлявам лесно).Няма ремъци или ленти ,а е с редуктор и метални барабани .До колкото си спомням връзвателния апарат работи и с сезал и с мрежа има и компютър но той има само следяща функция .Случайно се сетих че имам и няколко снимки от времето когато ходих да я пускам в експлоатация
Коментар
-
Първоначално публикуван от iv75 Преглед на мнениеLely Welger е марка от която имам много добри впечатления (а аз не се впечатлявам лесно).Няма ремъци или ленти ,а е с редуктор и метални барабани .До колкото си спомням връзвателния апарат работи и с сезал и с мрежа има и компютър но той има само следяща функция .Случайно се сетих че имам и няколко снимки от времето когато ходих да я пускам в експлоатация[ATTACH=CONFIG]781416[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]781417[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]781418[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]781419[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]781420[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]781421[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]781422[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]781423[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]781424[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]781425[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]781426[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]781427[/ATTACH]
По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.
Коментар
-
Фирмата не я познавам не съм имал честта да отида в заводите.Тази машина и още една косачка съм пускал в експлоатация . За това какво предлагат на бг. пазара трябва да се пита дилъра . Предполагам че могат да доставят цялата гама.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар