Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Лагери полуоси МТЗ 80

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Лагери полуоси МТЗ 80

Здравейте колеги гледам че във форума има доста земеделци та имам едно питане. Имам трактор МТЗ 80 като го разклатя странично се усеща че има малък луфт в лагерите на полуосите , това нормално ли е или не , ако не е нормално мога ли да сменя лагерите като сваля само ръкавите без да го отварям отгоре ? Съжалявам ако има подобна тема , но не я намерих.

От: Лагери полуоси МТЗ 80

На нашия не съм усетил луфт, за това дали е нормално да има, не знам. За второто има кой да ти отговори много компетентно.
    Кольо Динев

Коментар

[QUOTE=nikolai_nikolov_871030;2292681] усеща че има малък луфт в лагерите на полуосите ,

Сигурен ли си,че лагерите са бутнали? Много често се разбиват леглата на лагерите в ръкавите и от там идва луфта.На моя ТК-80 леглото на единия ръкав е бутнало и даже се чува в движение едно чукане поради аксеално изместване,а и на други трактори съм го чувал.

Няма да може да смениш лагерите без да отваряш капака на задния мост.Единия лагер е в кожуха на ръкава,а другия се намира вътре в коритото зад голямата бордова зъбчатка.Когато извадиш ръкава с него ще излезе и вала и ще падне бордовата зъбчатка защото тя е зацепена към него и при обратния монтаж не можеш да вкараш вала.Ето и схемата за да онагледим това за което говорим.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Scan0005.jpg
Прегледи:2
Размер:118.7 КБ
ID:5520448

Коментар

Stefan55 благодаря за изчерпателния отговор , и аз имам едно ръководство със схема на задния мост , но не е чак толкова подробна. От първия ти абзац да разбирам ли че този луфт не е чак толкова фатален и може да продължи работа до влошаване на състоянието му? Трактора не е много натоварен , събират му се около 700 дка работа на година , култивиране и оране общо.

Коментар

По принцип страда на лявото колело външният лагер,при оран остава без масло и грапира,при което превърта във кожуха на ръкава(или във полуоската) или си къса сепаратора.Лесно можеш да провериш като отвиеш капачето във началото на ръкава и погледнеш лагера,ако е скъсан сепаратора е за смяна.Както спомена колегата,вътрешните лагери няма как да ги смениш без да извадиш бордовите зъбчатки.А луфт си има понеже полуоските са на радиални лагери 6217 и няма как да се избегне а и най-вероятно някой лагер е превъртал.На повечето МТЗ-та се чува пукане при бавно каране по бабуни,хлопат бордовите зъбчатки във шлиците на полуоските,не е болка за умиране и така си вървят.
          Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

[QUOTE=nikolai_nikolov_871030;2293454] От първия ти абзац да разбирам ли че този луфт не е чак толкова фатален и може да продължи работа до влошаване на състоянието му?

Луфта не е опасен,но както препоръча колегата освободи капачето на лагера и визоално провери състоянието му и ако няма видими повреди може да продължиш да работиш с него.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X