Здравейте колеги гледам че във форума има доста земеделци та имам едно питане. Имам трактор МТЗ 80 като го разклатя странично се усеща че има малък луфт в лагерите на полуосите , това нормално ли е или не , ако не е нормално мога ли да сменя лагерите като сваля само ръкавите без да го отварям отгоре ? Съжалявам ако има подобна тема , но не я намерих.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Лагери полуоси МТЗ 80
Свий
X
-
От: Лагери полуоси МТЗ 80
[QUOTE=nikolai_nikolov_871030;2292681] усеща че има малък луфт в лагерите на полуосите ,
Сигурен ли си,че лагерите са бутнали? Много често се разбиват леглата на лагерите в ръкавите и от там идва луфта.На моя ТК-80 леглото на единия ръкав е бутнало и даже се чува в движение едно чукане поради аксеално изместване,а и на други трактори съм го чувал.
Няма да може да смениш лагерите без да отваряш капака на задния мост.Единия лагер е в кожуха на ръкава,а другия се намира вътре в коритото зад голямата бордова зъбчатка.Когато извадиш ръкава с него ще излезе и вала и ще падне бордовата зъбчатка защото тя е зацепена към него и при обратния монтаж не можеш да вкараш вала.Ето и схемата за да онагледим това за което говорим.
Коментар
-
Stefan55 благодаря за изчерпателния отговор , и аз имам едно ръководство със схема на задния мост , но не е чак толкова подробна. От първия ти абзац да разбирам ли че този луфт не е чак толкова фатален и може да продължи работа до влошаване на състоянието му? Трактора не е много натоварен , събират му се около 700 дка работа на година , култивиране и оране общо.
Коментар
-
По принцип страда на лявото колело външният лагер,при оран остава без масло и грапира,при което превърта във кожуха на ръкава(или във полуоската) или си къса сепаратора.Лесно можеш да провериш като отвиеш капачето във началото на ръкава и погледнеш лагера,ако е скъсан сепаратора е за смяна.Както спомена колегата,вътрешните лагери няма как да ги смениш без да извадиш бордовите зъбчатки.А луфт си има понеже полуоските са на радиални лагери 6217 и няма как да се избегне а и най-вероятно някой лагер е превъртал.На повечето МТЗ-та се чува пукане при бавно каране по бабуни,хлопат бордовите зъбчатки във шлиците на полуоските,не е болка за умиране и така си вървят.Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...
Коментар
-
[QUOTE=nikolai_nikolov_871030;2293454] От първия ти абзац да разбирам ли че този луфт не е чак толкова фатален и може да продължи работа до влошаване на състоянието му?
Луфта не е опасен,но както препоръча колегата освободи капачето на лагера и визоално провери състоянието му и ако няма видими повреди може да продължиш да работиш с него.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар