Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ЗА БОГА ХОРА ОТ ПУБЛИКАТА - НЕ ХОДЕТЕ НА ЕНДУРО СЪСТЕЗАНИЯ

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Колеги, искрено ви благодаря за доверието и отношението към нашия любим спорт!

Днес ходих до болницата да видя пострадалото момиче. Говорих първо с лекуващия лекар от неврохирургия и той ме увери, че момичето е добре и утре ще я изпишат от отделението.
    Разбира се, както ние, така и лекарите са леко професионално изкривени относно такива неща, но за роднини и близки, вярвайте гледката никак не е приятна и ги разбирам добре! Утре момичето ще влезе в ортопедично отделение да дадат становище за крака и решат дали ще го гипсират или ще го подложат на операция.
    Благодаря искренно на всички роднини на момичето, които се отнесоха с разбиране към ситуацията и искам да изразя възхищението си към тях за цялото отношение към много неприятната случка и разбирането.
    Лично обещавам, че каквото е по силите ми ще помогна за да намаля психическата и физическа травма на момичето!

Моля ви, нека наистина не превръщаме неприятната тема в спор, тъй като днес се уверих, че хората добре ни разбират и всеки може да изпусне нещо повече в яда си!
    Прекланям се още веднъж пред цялото семейство и всички близки на момичето!
    Ендурото и сексът не са шега работа !
    -------------
    Животът се измерва с броят на издишванията !

http://sixdayscrazyjob.com
    http://crazy-job.com

Коментар

аз като си разглеждах снимките от серес намерих и аз няколко от екстрийм тестът на които се вижда как е публиката и на световното

а и нещо много интересно -там нямаше и един полицай даже
      нито никаква охрана

Коментар

Съжалявам за момичето,желая му скорошно оздравяване!Още като отидох на мястото на инцидента,първото,което си помислих беше"Добре,че е в съзнание!" и второто "Дано не останат белези по лицето!Все пак това е важно за една жена!"
        Факт е обаче,че дори и след инцидента имаше хора,които прескачаха лентите и пресичаха трасето,включително и майки с деца.И то след даден старт на поредната серия.Не ми остана глас да викам по микрофона.Сигурно всеки си мисли "Това на мен няма да ми се случи"!?!
        Angryyy, ако имате нужда от помощ,напиши във форума.Ще помогнем с каквото можем!

Коментар

Angryy наистина си много афектиран и това е напълно разбираемо - дано момичето се възстановява бързо и без усложнения. Отправяш доста агресивни нападки към г-н. Хаджиев като организатор, но изпадаш в крайности.

- не можеш да търсиш отговорност защо полицая "люпи семки" или лекаря "пие бира" от трето лице
          - ако родител заведе малко дете на подобно място то отговорноста не е на детето - и други примери мога да дам

за съжаление инциденти винаги има - и още по-често в света на моторните спортове - когато не са засегнати наши близки и познати просто "цъкаме с език" в противен случай реагираме като теб и в състояние на афект нагрубяваме когото решим, че трябва да опере пешкира . И аз не съм била на състезанието, но си мисля, че и човекът на мотора едва ли е целиял да се стига до там или умишлено е целил с мотора си момичето. Как ли се чуства той? - или мислиш, че след подобно нещо е възможно да изпиеш една бира и да си легнеш да спиш ? не си се замислял нали - и аз не бих се замисляла, ако пострадал беше мой познат или близък , но не е и си зададох и този въпрос

Коментар

Добър вечер на всички!

С мъка прочетох всички постове ... , защото вече само като си помисля за форума (който аз преди много обичах да посещавам) и го свързвам с ендуро състезанието, а оттам и със ..... знаете.
            Доста съм разстроен и затова ми е трудничко да пиша, но ще се опитам.
            Първо искам да благодаря на г-н Хаджиев, че днес е посетил момичето, и да му се извиня, ако е прозвучало, че нападам лично него - не е така, по-надолу ще прочетете.
            Четейки постовете, нахвърлях набързо някои нещица, като се надявам да отговоря на колкото се може, повече ваши постове (и без това не съм изобщо в настроение да пиша, но все пак):

1. Не е вярно, че поставям всички вас (ендураджии) под общ знаменател и съжалявам, ако е прозвучало така. Много добре знам, че има съвестни, има и несъвестни и "некултурни" състезатели. Както съм споменал някъде по-нагоре, ходил съм на много състезания (обаче предимно на мотокрос, и на 1-2 по суперкрос), съвестните състезатели си личат, несъвестните също;

2. Защо всички се хващате за думите ми, където съм казал, че трябва да се забранят тези състезания (или нещо такова, да не се връщам да чета сега) - целта ми беше да покажа, че въпроса е ПРИНЦИПЕН - ако не беше пострадала моята позната, можеше да е някой друг. Може да пострада леко, може и тежко, а може и с фатален край - всичко е възможно. Това го знам много добре. Много добре знам, че няма да се спират състезанията, но просто желанието ми е, ако поне за в бъдеще се избегнат такива инциденти;

3. Към г-н Жоро Хаджиев мога да ви уверя на 100%, че нямам абсолютно нищо лично, не го познавам лично, но си мисля, че е свестен човек. Не обвинявам персонално него, просто той е "на мушката" в качеството си на организатор на състезанието и на председател на БЕФ - ако друг беше на неговото място (на г-н Хаджиев), то той би бил обект на гнева ми. Отново съжалявам, ако е прозвучало ЛИЧНО към г-н Хаджиев, но не ми беше това целта. Не съм конфликтна личност, не ми се иска и да бъда;

4. Относно това, че сами трябва да се пазим - съгласен съм, естествено! Обаче примерно аз съм ходил по доста състезания (като зрител разбира се), и лесно мога да преценя къде е опасно и къде не, обаче примерно някой отива за пръв път в живота си на подобно състезание - съгласете се с мен, че той едва ли би могъл да прецени къде е опасно и къде не, още повече, че не познава спецификата на този вид спорт. Момичето го бях "сложил" на сравнително безопасно място (поне според мен) - по посока на движението, след препятствието с натрошените камъни, малко преди острия ляв завой с пясъка, от ляво по посока на движението (т.е. откъм вътрешната страна на завоя, но на няколко метра ПРЕДИ завоя) - после видях, че не се вижда добре оттам, тръгнах да търся по-добро място - намерих такова малко ПРЕДИ препятствието с гумите, само че отдясно по посока на движението. Точно на правата след десния завой, който беше след падналите дървета - тъкмо се виждаше и много по-добре оттам. През това време момичето (заедно с още няколко приятели) са тръгнали да ме следват и за момент са се спряли до гумите (от ляво по посока на движението) - държа да отбележа (мисля, че в първия си пост съм го споменал), че са били на МЕТЪР И ПОВЕЧЕ от лентата, която очертава трасето, обаче за нещастие точно когато моториста е изпуснал мотора (доколкото разбрах нещо такова се е случило) тя се е била обърнала в другата посока и дори не го е видяла, че идва - следите от гуми върху дънките й, са точно в областта на коляното, само че от дясно (отстрани) - оттам е и счупеното коляно (си мисля аз). Не е извадила късмет в този момент определено. Но станалото станало - не може да се върне назад. Тъкмо бях застанал на "новото" място за гледане, и тъкмо щях да им звъня да дойдат при мен, и видях, че спряха моторите, малко след това с ужас разбрах и защо ....
            Също така мисля, че състезанието още не беше започнало, а може би бяха свободни тренировки - понеже от около 09,30 висяхме на поляната, след много време (може би към 11 и нещо часа) съобщиха, че в 12,00 щяли да започват 10 минутни обиколки, и ние отидохме до тоалетна в близките заведения, и набързо да изпием по едно кафе. Върнахме се към 11,40 може би (там някъде), а инцидента се случи ... може би е било около 12,00 часа (не знам точно, загубих представа за времето тогава, по обясними причини) - та затова не мога да кажа дали е течало състезание или просто мотоциклетите са правели свободни тренировки;

5. didkata_s - защо трябва да казвам името й? Не разбрах това в какъв
            смисъл го казваш, но много се подразних определено - може би се съмняваш, че съм някой случаен "външен" кибик, който използва случая да оплюе тоя и оня? Уверявам те, че не е така.
            Който е трябвало, е научил името й, което аз умишлено не споменавам.

6. Г-н Хаджиев, както споменах по-горе, нямам нищо лично против вас, а към организатора (който просто в случая сте Вие). Извинявам се, ако изглежда, че нападките ми са на личностна основа - значи лошо съм се изразил.

Знам, че на доста места съм се изразил доста остро, но повечето от вас знаят защо, който не го е преживял, само той не знае!

Благодаря за предложената помощ, и на г-н Хаджиев и на някои други от форума, но засега няма нужда от такава. Благодаря за съпричастността Ви. Оценявам го. Да се надяваме, че с крака всичко ще е ОК и остава само да се чака да заздравее напълно. Засега главата е наред, утре ще се разбере ще има ли операция или не (дано да се размине без). Повече подробности няма да споменавам, тъй като мисля, че те касаят повече г-н Хаджиев (повече в качеството си на организатор), а той мисля, че е в течение общо взето.
            Разбирам, че не съм бил прав за някои неща (относно организацията), но явно и по света така ги правят тези неща (въпреки, че според мен е грешно на световно ниво, но както и да е), само остава да се намери вариант хората да ходят на такива състезания, да им е интересно, но да са и в безопасност (мисля, че това е малто несъвместимо, но както и да е).

Някой горе беше споменал (мисля Митков, но не съм сигурен), че когато някой състезател паднел, хората се кефели - има хора и хора. Аз специално (а и моята компания) определено не сме от този вид публика. И аз съм съпричастен с всеки паднал състезател (особено, когато падането е лошо). Още сутринта като отидохме, с периферното си зрение видях, как един състезател с кафяв костюм и мотоциклет КТМ падна през кормилото точно на препятствието с гумите - в първия момент изтръпнах, но после пък видях, че човека е добре. За машините никога не ме е било яд (било то мотори, коли или каквото и да е), защото машината се купува, оправя се, обаче живота не!
            Както съм споменал в първия си пост, съм (или по-скоро бях) голям фен на моторите (в частност мотокроса, по-малко ендуро). В началото наистина се зарадвах, че има доста хора и този спорт се популяризира, хубаво беше, че екстрийм теста беше съвсем близо до града, обаче като всяко хубаво нещо, и това си има лоши страни .......

Ами каквото ми беше на сърцето - го написах (както в първия пост, така и в този), от мен толкова засега.
            Възможно е да има моменти, в които си противореча, в гнева си не помня с подробности какво съм писал в началото (а и не искам да го чета), но това е нормално мисля.

Знам, че този спорт (ендурото) е сравнително нов в БГ, предполагам с течение на времето грешките ще се изгладят, обаче през това време мисля, че не е разумно да плащаме скъпо за това! Това го казвам не само от моя гледна точка, а от гледна точка на всички (извинявам се, че ви представлявам).

Хайде, стига толкова засега, защото не се чувствам все още особено добре и в кондиция. Цялото ми внимание и сили са ми насочени другаде, тъй като и аз се чувствам много виновен, защото заведох компанията да погледаме мотори и да се разтоварим малко, а то какво стана ....... Ако някой е знаел, че така ще стане, изобщо да не бяхме ходили, обаче .....
            Макар, че друг път не бих отишъл на такова опасно състезание, на което (явно и според Световните изисквания) според мен безопасността за публиката не е на необходимото ниво.

Коментар

Май пропуснах да спомена (не искам да се връщам да чета, защото много ме натоварва това психически) - относно състезателите - също така има и състезатели и състезатели. Както вече казах, има съвестни, има и несъвестни и непукисти. Ако трябва да цитирам някой от горните постове (май пак на Митков беше), "има състезатели, на които не им пука дали ще блъснат някой, или не" - ето от тези най-много ме е страх, и болшинството от инцидентите (от всякакво естество) се случват именно заради такива водачи.

Коментар

5. didkata_s - защо трябва да казвам името й? Не разбрах това в какъв
                смисъл го казваш, но много се подразних определено - може би се съмняваш, че съм някой случаен "външен" кибик, който използва случая да оплюе тоя и оня? Уверявам те, че не е така.
                Който е трябвало, е научил името й, което аз умишлено не споменавам.
                сигурна съм, че бях написала, че не искам думите ми да се тълкуват погрешно
                като гледам е нямало смисъл
                всички сме гледали молби за помощ по телевизията - " Гошко се нуждае от транплантация. МОЛЯ помогнете." Когато се знае името.Когато се говори и се борави с името на човек..... тогава нещата стават много по-"вътрешни".Тогава не е само някой.Тогава става конкретен човек. Иначе е безлично - момичето това момичето онова. Когато се споменава и име......тогава е друго.

Съжалявам, че си ме разбрал погрешно.

Коментар

Уважаеми angryyy,
                  Много съжалявам за пострадалото момиче и му желая възможно най-бързо и без проблемно възстановяване, убеден съм че всички тук мислим така. И разбирам "афекта" ти - напълно нормално е човек да е засегнат когато с него се е случила неприятност и естествено е тогава човек да търси причините...
                  не мислих да пиша в тази тема защото не съм присъствал на Старозагорското състезание, но тя (темата) ме накара да се замисля и да се опитам да изложа някой своите разсъждения "на глас".

Бил съм на доста състезания (макар да предпочитам да си карам сред природата от колкото да гледам как другите го правят) и вече съм убеден че Няма как да се направи такова състезания което да е абсолютно безопасно. Жалко но факт, никога няма да стигнат парите на всяко по-опасно място да се сложат "здрави" момчета който да не допускат публиката, дори на WRC където парите не са проблем ежегодно стават много и сериозни инциденти....
                  Другото което ме е изумявало е безрасъдството на някой хора, който увлечени прескачат лентите за да видят "по-добре" и на който изказвания от страна на организаторите като "...умоляваме пубиката да не преминава през трасето..." въобще не деистват, дори съм виждал родители който влачат децата си през лентите - не мога да ги разбера.
                  Във всеки екстремен спорт има риск, както за практикуващите го така и (за съжаление) за Феновете.
                  Наречете ме страхливец, но аз Никога (силна дума) не бих си помислил да си развалям кефа за да организирам състезание, което ще отнеме много време, средства и нерви да не говорим за това че каквото и да направиш - ВИНАГИ ще има недоволни - Жоро се е нагърбил с тази задача и доколкото го познавам е вложил цялото си сърце за да се получи най-доброто... за което го уважавам!

Коментар

Виж, работата все пак е по-лоша. Мотоциклетите са 100-150 кила, 50-80 конски сили. Мъжете на тях са още стотина килограма. Джиповете - от един до три тона, и 100 - 300 конски сили. Когато това нещо е вече във въздуха, човеците на него, в него, не могат да направят вече нищо. Вероятно някой е носител на зла воля. Не познавам нито един, вероятно дружат не с мене. Знаеш ли пък аз какво съм си мислил за публиката? Правилно, ако махнем нецензурното, то няма и какво да се каже. Бил съм съдия, на старта и финала те минават на сантиметър от мене, без всякакви проблеми. Те знаят че аз няма да направя глупост, аз зная какво правят те, какво може да се случи, какво аз тогава, наистина няма проблем. Обаче като усетя до себе си някой пиян като маймуна разбирач, тия с фотоапаратчетата, тия с едвам ходещите деца, които влачат нанякъде дявол знае защо ... Като цяло публиката е несравнимо по-неподготвена от забърканите в тая история. Все пак.

Коментар

За didkata_s:

Въпреки всичко, няма да споменавам все още името й, защото аз не искам подаяния, просто за момента никой няма с какво да помогне - това е! Дано да не се наложи операция на коляното и да се възстанови бързо, защото иначе с операцията ще отнеме поне 3 месеца. Самата психическа бариера от тези 3 месеца е трудно преодолима за "нея" - отиват по дяволите всичките й планове, но по-важното е да се оправят нещата.

За безразсъдната публика - пак казвам, че съм съмгласен с вас, но ние (аз и компанията ми) не сме оттях, и от това още повече ме е яд (дано не прозвучи егоистично), че уж горе-долу знаем за какво става въпрос (аз повече, те по-малко, но ги бях инструктирал), а въпреки това вижте какво стана. ПАК казвам - стояли са на повече от метър навътре от лентата, не са били ДО САМАТА лента, и не са от надничащите през лентата. Както и да е, да не коментираме повече, защото няма смисъл!

Пропуснах в предните постове да пожелая на г-н Хаджиев бързо оздравяване на крака му.

Коментар

А, е те това е и обективната част от проблема. Шарените лентички са ограничението за състезателите, не за публиката. После с висока скорост идват тежките предмети, които понякога се управляват лошо, в тия типове състезания - обикновено лошо. Или калта е хлъзгава, или препятствието ги е хвърлило във въздуха, така или иначе те винаги имат лошо сцепление и значи лоша управляемост. С тях идват и законите за инерцията. И понякога за съжаление става това. Тия хора са прекрасно подготвени да продължат движението и когато това се смята за невъзможно. Но не и да предпазят тези, които зорлем се завират под удара. Никога не съм виждал човек, който отива да гледа от метър как се бият бикове. Или кучета, или даже други хора. Но всички смятат за безопасна побеснялата техника. Никакъв метър не стига да спре това желязо, все едно какво иска човекът(((

Коментар

Не знам дали тук му е мястото, но понеже става дума за нещастни случаи със састезатели и публика , а информацията получих докато четях във форума и направих връзката . Иде реч за следното :

European Rally Championship Coeff. 20Alexander (Sasha) Lesnikov dies in crash.

Alexander (Sasha) Lesnikov dies in crash.

Former Russion Rally Champion Alexandr (Sasha) Lesnikov was this weekend the victim
                          of a terrible car crash in Ukraine. Lesnikov was a passenger in the car, he died in
                          the crash, the driver was transported to the hospital in critical condition.

In 2002 Lesnikov contested the ERC on a Subaru Impreza WRC. In 2003 he did the same
                          with a Peugeot 206 WRC tuned by Kronos, who also prepared the car for Bruno Thiry
                          who became European Champion that year.

Или с две думи европейският рали шампион Александър Лесников загина в катастрофа. Феновете на рали спорта познават Лесников от участията му в рали"България" . Със съжаление казвам "лека му пръст" имал съм лични контакти с него и наистина жалко, защото беше прекрасен човек... И пак в тази връзка се чудя чия ли е вината?!
                          Не ми се спори с никой , а може би съм под влияние на това , което научих.
                          Живей за всеки дъх!

Коментар

"... Так лучше чем от водки и от простуд ..."
                            Амин!
                            Не, тука като чи ли ще трябва да измислим нещо смислено за подготовката на публиката. Аз не мога да ида да гледам художествена гимнастика, щото няма да разбера нищо, освен че гащите им са различни на цвят. Ако хората не научат нищо за тая железария, тогава няма и да гледат друго освен кога някой гладиатор ще се пребие. И значи няма ни полза, ни красота. Само излишни нещастни случаи.

Коментар

дааа така като гледам разговорът вече отиде на друго ниво
                              което е добре
                              сега вече след като се поуспокоиха страстите е време да направим и някакви изводи ,защото случката наистина е мноооого неприятна
                              уверявам ви че за в бъдеще всеки от организаторите ще положи още повече усилия за да се избегнат или намалят до минимум възможностите за подобни инциденти
                              Разбира се рискът остава тъй че наистина всеки от четящите форума който смята някога да ходи на такива прояви е добре да си направи също съответните изводи

до такива препятствия като гуми и дървета избягвайте да заставате или ако застанете гледайте препятствието. не се заглеждайте на другаде или да заставате странично или с гръб за да може ако видите че някой изпуска от контрол машината да имате време да се отдръпнете
                              освен това невръстни дечица също е крайно НЕЖЕЛАТЕЛНО да се водят на такива прояви ако все пак се заведат изключително сериозно трябва да се наблюдават

не прекалявайте с алкохола на подобни прояви или ако се усетите че сте прекалили се приберете някъде-преди време на един мотокрос един пиян ми изскочи да пресича трасето точно след един скок когато го видях вече бях във въздуха а предната ми гума летеше точно към главата му в последните стотни преди да го ударя той се мръдна и се разминахме на милиметри просто по някакво чудо не го нацелих а се движех поне със 50-60км в час а моторът във въздуха НЯМА СПИРАЧКИ

още нещо което сега ми идва на ума
                              -кучета и разни други домашни любимци също е крайно време да не се пускат свободно да обикалят около състезанието
                              самият аз на няколко пъти по чудо се оттървавам от инциденти заради това че някой е решил да дойде с кучето си и да го пусне да обикаля свободно насам натам

до завой ако заставате то да е само от вътрешната страна и то пак не съвсем близо
                              докато снимате с фотоапарат изключително внимавайте къде сте застанали и дали някой няма вероятност да ви блъсне докато сте се загледали

ако състезател падне пред вас на трасето или моторът му близо до вас не скачайте необмислено да му помагате или вдигате мотора
                              огледайте се преди това дали не идва още някое "летящо желязо"
                              а мотора най добре не го пипайте защото не се знае къде ще го хванете и какво може да се случи
                              много често хора от публиката в стремежа си да помогнат хващат мотора за ауспухът или могат да си бутнат ръката във веригата или между спиците

от друга страна ще предложа и на всеки от организаторите да се помисли за още някакви допълнителни предухранителни мерки какви точно ще помислим допълнително

Коментар

Наистина много неприятен инцидент... надявам се момичето да се оправи бързо и без последствия.

Първоначално публикуван от mitkov
                                ... от друга страна ще предложа и на всеки от организаторите да се помисли за още някакви допълнителни предухранителни мерки какви точно ще помислим допълнително
                                би могло с втора "цветна лентичка" да се оградят нещо като "ложи" - зони за зрители ...

евентуално преди състезанието да се раздават листовки на зрителите с карта на състезанието с отбелязани "интересни", "опасни" и "безопасни зони" ...

Повечето опитни хора знаят, че от външната страна на завоя - особено на изхода му е опасно, но тезци, които за пръв път са на такова събитие може да не са наясно - това също да е обяснено в листовката със схеми ...
                                Път без препятствия обикновено не води до никъде.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X