Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Прехвърляне на ретро-уникална машина? :))

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Прехвърляне на ретро-уникална машина? :))

Пиша тук, тъй като говорим за ретро-уникална машина /евентуално в началото на другата седмица ще я представя /. И да, използвах търсачката във форума, намерих разни неща, но винаги имаше по нещо различно от моя казус, затова искам тук да попитам наново и всичко да се изясни.

Задачата е следната: Купувам от друг град автомобил и ще го довличам в София. Продавачът му е извадил нови номера, талон и колата се води в момента спряна от движение. Предстои да отида, да минем нотариус и да я домъкна.

От тук нататък, какво? Май трябва да мина през КАТ-Дървеница, за да сменя номерата със софийски и да ми се издаде талон на мое име? Човекът, от който я взимам спомена, че за това имало славнително кратък срок. Но този срок отнася ли се за случая, тъй като колата е спряна от движение? Също и за общината, трябва да я декларирам там за данъците, но отново, има ли значение спирането от движение, тече ли срок от момента на сделката?

И също така, ако трябва да мина още някаква служба/инстанция, ако се сещате.... Благодаря!
    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

До: Прехвърляне на ретро-уникална машина? )

От няколко години на сам(не помня колко точно) и за кола спряна от движение се дължът данъци.А щом колата е с новите номера нямаш никакъв проблем.Няма значение колко ретро и колко уникална е процедурата е като при всяка покупкопродажба на МПС.Стария собственик взима талона от КАТ минавате нотариус и след това в 14 дневен срок трябва да я декларираш в данъчната служба по местоживеене и да я регистрираш в съответното подразделение на КАТ.От тук нататък си горд собственик на още едно уникално возило.Само че в КАТ освем Ти трябва да присъства и колата за сверка на номер на рама и двигател.
    0887284106-Митко
    http://www.youtube.com/watch?v=6Fdg05yHhKk&NR=1
    http://www.youtube.com/watch?v=wnMy5yek-ks&feature=more_related

Коментар

Ясно, точно това исках да разбера, благодаря много! То че е ретро наистина няма никакво значение, а се чудех дали спирането от движение има значение, но явно няма! Да, колата трябва да си се закара до кат, задължително. Значи нещата са ясни, действам по процедурите!
      Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Имаше някакакъв момент по времето на големите опашки, че след като колата е веднъж регистрирана и с номера, минава в КАТ само по документи. Но не съм 100% сигурен дали не беше когато не се сменят номерата. Най-добре се отбий до КАТ и питай. А за съвета е ясно. И гледай да не пропуснеш срока, че са се увълчили за пари и само дебнат за глоби.
        Успех, и не забравяй да се похвалиш като я вземеш!

Коментар

Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
          Имаше някакакъв момент по времето на големите опашки, че след като колата е веднъж регистрирана и с номера, минава в КАТ само по документи. Но не съм 100% сигурен дали не беше когато не се сменят номерата. Най-добре се отбий до КАТ и питай. А за съвета е ясно. И гледай да не пропуснеш срока, че са се увълчили за пари и само дебнат за глоби.
          Успех, и не забравяй да се похвалиш като я вземеш!
          Това е само когато не се сменя регистрацията, номерата си остават същите, минава се само с подмяна на документите.Срока е две седмици след сключвне на договора.
          DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Така, срокът за пререгистрация на закупен автомобил е 14 дена, т.е. до 2 седмици след подписване на договора за покупко-продажба си длъжен да предоставиш колата (ако е в движение) или копие на договора в КАТ (с входящ номер задълже).
            Лично аз купих кола, която беше спряна от движение и на която предстои реставрация. Минах само с копие на договора за покупко продажба, без да взимам номера и да карам колата на пътна помощ до КАТ. Ще си я реставрирам и тогава ще вземам номера. Просто системата е направена идиотски, че ако ще регистрираш кола трябва да платиш гражданска, независимо дали е в движение или не. Най-добре е да говориш с некой началник от КАТ, може би в София има други правила.
            Колата минава задължително на сверка на номерата, т.к. минава пререгистрация от един окръг в друг.
            Талона на спряна от движение кола не се взима от КАТ, те си го изтеглят по служебен път. От КАТ предния собственик трябва да вземе справка за собственост (мисля че така беше) и с тази справка отивате при нотариус да прехвърляте автомобила. Дефакто тази справка замества талона, за да види нотаруиса на кого е колата. По разни бележки от гражданска и т.н. не става.
            Не съм сигурен с новите талони, дали и двата ги взимат като се спре от движение колата или големия остава в собственика. Ако имаш големия може би не трябва да се вади горепосочената справка.
            Срокът за деклариране на придобито МПС пред данъчните е 2 месеца, независимо дали за тази година е платен данъка или не е. Ако предния собственик е платил данъка вече, поискай бележката и я носи в данъчното, за да я покажеш на лелката.
            Успех и чакаме снимки.

Коментар

Благодаря! Снимки след около 3 или 4 дни

Коментар

Когато МПС се спира от движение в КАТ се предава малкия талон,а големия остава в собственика.Иначе сроковете са както ги е написал по-горе Наско-2 седмици за КАТ и два месеца в данъчното.Като пререгистрираш колата щом е спряна от движение предполагам,че ще може да минеш без да плащаш ГО,ако няма да я пускаш в движение.В такъв случай с новите номера ще ти издадат и новите документи,но ще ти дадат само големия талон,а малкия ще остане в КАТ докато пуснеш колата в движение.

Коментар

Искат гражданска и за спряна от движение кола.
                  Затова преди разпращаха известия на собствениците, и данъка на общината също се плаща за спряна от движение.Защото ако стане нещо евентуално с автомобила или от автомобила се получи щета спрямо друг автомобил или нещо друго/проишествие/ ще платят от фонда но ще съдят собственика и това е причината да трябва да е застрахована.
                  [SIGPIC][/SIGPIC]
                  SJ 413

Коментар

За данъка си прав, искат данъци и за спрени от движение автомобили /въпреки че ми се върти нещо в главата, че след като е прибрана колата в собствения ми двор, нещо там вадя някаква бележка, че не пречи и не цапа, при което не дължа и данък? Имаше ли нещо такова?/.

Обаче съм убеден, че не може да искат ГО за кола спряна от движение! Сигурно го пише и в други нормативни актове, но ето го тук от наредбата, съвсем ясно е, че искат ГО на спрян от движение автомобил само във връзка с пускането в движение.

(3) В случаите на .... пускане в движение на временно спряно от движение моторно превозно средство застраховката се сключва преди регистрацията нa моторно превозно средство от компетентните органи на Министерството на вътрешните работи , като в полицата се вписва само номерът на рамата на моторното превозно средство. След получаване на регистрационен номер от компетентните органи на Министерството на вътрешните работи застрахованият е длъжен писмено да го обяви пред застрахователя в 7-дневен срок от получаването му.

Намерих и нещо друго, ГО се иска и при получаване на разрешение за временно движение. Но в този случай пак колата е участник в движението, незвисимо, че разрешението е ограничено и по време, и по маршрути. А спряната от движение кола не може да се движи. Може да се премества по различни начини, но и тогава не е участник в движението, а според мен просто обемист товар.

Чл. 39. (1) Органите на "Пътна полиция" издават разрешение за временно движение със
                    срок на валидност до 30 дни, когато пускат спряно от движение превозно средство в движение по пътищата временно.
                    (2) За издаване на разрешение за временно движение собственикът на ППС представя:
                    1. писмено заявление;
                    2. документ за самоличност;
                    3. застраховка "Гражданска отговорност".
                    Последно редактирано от Теодор МБ; 19-02-10, 18:26.

Коментар

Първоначално публикуван от Sam40 Преглед на мнение
                      Искат гражданска и за спряна от движение кола.

Ако искат ........и затова има лек.

Прави се гражданска на разсрочено плащане.
                      И следващите три вноски се пропускат.
                      ........................
                      Иван Маринов
                      CRF 250 X
                      Не шансът определя съдбата на човека,а изборът!

Коментар

Първоначално публикуван от mg34 Преглед на мнение
                        За данъка си прав, искат данъци и за спрени от движение автомобили /въпреки че ми се върти нещо в главата, че след като е прибрана колата в собствения ми двор, нещо там вадя някаква бележка, че не пречи и не цапа, при което не дължа и данък? Имаше ли нещо такова?/.

Обаче съм убеден, че не може да искат ГО за кола спряна от движение! Сигурно го пише и в други нормативни актове, но ето го тук от наредбата, съвсем ясно е, че искат ГО на спрян от движение автомобил само във връзка с пускането в движение.

(3) В случаите на .... пускане в движение на временно спряно от движение моторно превозно средство застраховката се сключва преди регистрацията нa моторно превозно средство от компетентните органи на Министерството на вътрешните работи , като в полицата се вписва само номерът на рамата на моторното превозно средство. След получаване на регистрационен номер от компетентните органи на Министерството на вътрешните работи застрахованият е длъжен писмено да го обяви пред застрахователя в 7-дневен срок от получаването му.

Намерих и нещо друго, ГО се иска и при получаване на разрешение за временно движение. Но в този случай пак колата е участник в движението, незвисимо, че разрешението е ограничено и по време, и по маршрути. А спряната от движение кола не може да се движи. Може да се премества по различни начини, но и тогава не е участник в движението, а според мен просто обемист товар.

Чл. 39. (1) Органите на "Пътна полиция" издават разрешение за временно движение със
                        срок на валидност до 30 дни, когато пускат спряно от движение превозно средство в движение по пътищата временно.
                        (2) За издаване на разрешение за временно движение собственикът на ППС представя:
                        1. писмено заявление;
                        2. документ за самоличност;
                        3. застраховка "Гражданска отговорност".
                        Разтърси се , по теми които са писани тук в форума, и то на колеги които са страдали, не го измислям, просто бяха сканирали известията.
                        Скоро тук при мен стана катастрофа едим пиян мангал натроши доста автомобили, м/у тях се оказа и автомобил без гражданска и на собственика не искат да му платят за щетите, защото не бил го застраховал.
                        ПП. видях че си градски, това е катастрофата която стана преди месец, в Красна поляна и я дадоха по телевизията.
                        [SIGPIC][/SIGPIC]
                        SJ 413

Коментар

Пълна лудница... Ми здраве да е, каквото поискат, такова! Ако ще и пълно каско Вече имам обща представа от процедурата, пък каквото поискат, ще им го платя/дам/изкарам и т.н.... Пък живот и здраве като мине процедурата по някое време другата седмица, ще напиша точно къде, какво и колко е трябвало!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X