Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моля за съвет - как да съхраня никелирани елементи ?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Моля за съвет - как да съхраня никелирани елементи ?

Здравейте, колеги,
    искам съвет как да съхраня никелирани елементи . Реставрирам един Москвич 412 , 72 г. , но докато стигна да го кича трябва да съхранявам по някакъв начин броните, решетката и др. По принцип знам, че като нови са завити в специална хартия , но аз такава нямам и затова търся съвет! Възможно ли е , ако стоят на рафта в гаража да се окислят , ръждясат или променят цвета ?

Предварително Ви благодаря!

До: Моля за съвет - как да съхраня никелирани елементи ?

Технически вазелин. Слагаш го в някакъв метален съд, след това на печката да се втечни. Измиваш елементите предварително и го нанасяш с мека четка докато е течен.
    Това е възможно най-добрия начин за съхранени на хромирани железа. Много по-чист и правилен от цапането им с ужасния асфалтлак. Можеш да действаш по същия способ и като вече е сглобен автомобила и му предстои "зазимяване". На пролет просто го избърсваш с бензин или друг разтворител.
    Ако не знаеш от къде да намериш гореописания продукт - аз съм купувал от едно магазинче за всякакви семеринги, о-пръстени и други упътнения, на Оплъченска, посока Банишора, малко преди първата пряка след кръстовището със Сливница. Кутия от 1 кг струваше 7 и нещо - 8 лв.

По принцип руския (по-точно съветският) хром е много качествен - личи си през онези времена колко е пестен материала. Например 55-годишните брони на моята Варшава са много лъскави и ако не бяха така глупашки удряни и изправяни с оксижена и теслата, щях да карам с тях. А като я гледам надали някога е виждала гараж.
    С "Фармахим" - непобедим
    Дизел - само дънки!

Коментар

Друга идея е WD40. По принцип, ако нанесеш масло, грес или разни други смазки, под тях върху метала може да остане влага и да действа малко по малко. Вероятно в "микроскопични пропорции", но все пак да си действа.

Та затова казвам WD40. Той действа чак на молекулярно ниво, измества всякаква възможна влага от повърхността на метала и по този начин елеминира всякакви процеси на корозия. Но WD-то не е добро за дългосрочна консервация, с времето изветрява /доколкото знам, общо взето е смес от супер фина нафта, газ и други подобни/, така че е добре да третираш с него за премахване на влагата, а после да консервираш за съхранение.

Мога да препоръчам един препарат - Балистол. Има го в повечето оръжейни магазини, обикновено е спрей. Това е много любопитно вещество - разработено е през 1904 от германската армия, с идеята да е многоцелеви препарат за поддръжка на оръжието. Първо, с него се чистят нагарите след стрелба. Второ, с него се консервират металните части. Трето, с него се полира дървото на оръжието. Четвърто, с него се третират кожени ремъци, колани и т.н. И пето - звучи почти фантастично, но е истина - може да се използва за първоначална дезинфекция на рани, докато се получи по-подходяща медицинска помощ! Техниката, технологиите и т.н. се развиват бързо, но тази формула се оказва толкова успешна, че германците все още я произвеждат, а половината свят я използва за почистване на оръжието и консервиране на оръжейни колекции.
      Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

За консервация на хромирани елементи руснаците посочват специална смазка НГ-208. Като заместител може да се ползва технически вазелин или оръжейна смазка. Може и солидол, но солидолът трябвало да се сменя веднъж на 2 месеца, докато другите - на 4 месеца.
        Аз на моите коли пръскам с ВД 40, понеже всякаква гресоподобна гадост гарантира намазване на дрехите, и възможно такова на седалките... Мазилото обикновено отива и по боята и й нанася необратими поражения. За това предпочитам ВД-то. Да кажем, че прониква в пукнатините на покритието и предпазва от влага, без съществени други неприятни ефекти.
        А, и асвалтлакът. И той е ужасна гадост. Навремето старците мажеха ли, мажеха с него. И тук рискуваш да се намаца боята с асвалт - особено на светла кола е пълна глупост. След това ходи го чисти с бензин - не е трудно така да се разтвори и боята покрай намазания детайл.
        В твоя случай просто свали броните и ги сложи на някое сухо място. Нищо няма да им се случи за няколко месеца и без да ги плескаш с препарат.

Коментар

Благодаря за съвета Ви, ще потърся оръжейната смазка, защото тя се е доказала с годините. Имам лаисни от 70-те , намазани с нещо ,подобно на грес ( кафяво на цвят) и са отлично запазени.
          Но тъй като не мога да разбера какво е, а и колегата каза , че ако се използва грес може да има вода - ще използвам оръжейната смазка.
          Радвам се , че срещнах в този форум хора като вас, които безвъзмездно и от сърце са готови да помогнат.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
          X