Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ретро машина - дефиниция и що е то?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Ретро машина - дефиниция и що е то?

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
    Според ретро клубовете в България да са изминали поне 30 г. от датата на производство.
    Годините са 25, колега. Дружа с много хора от БАКСКАМ (включително и председателят, който ми е личен приятел) и съм сигурен.
    Това е изключително за ретро автомобилите. За уникалните автомобили, както каза Венци, няма критерии за възраст.
    С "Фармахим" - непобедим
    Дизел - само дънки!

Коментар

Първоначално публикуван от Ковача Преглед на мнение
      Имаше точни критерий по които се определя дали една машина е ретро. Годинките и трябва да са не по-малко от тридесет и пет и да е в оригиналният си вид. Имаше и още ама не мога да се сетя!
      Ако греша поправете ме!
      Поздрави!
      Топло, машините се делят на две основни групи:
      Над 25 години - Young Timer
      Над 35 години - Old Timer
      DJ Иван Тодоров, Вашият парти диджей: http://djivantodorov.com/

Коментар

Е значи не съм прав, ама такива над 25 г. ги има много по нашите пътища и никой не ги цени като ретро автомобили.
        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Виж сега, тук има един много важен фактор - до колко този модел е бил разпространен у нас. Както, разбира се, какъв е тиражът му и какъв пазарен сегмент е попълвал в епохата си - скъпите и луксозни коли винаги си остават такива. Освен това ключова роля играе масовостта му към днешна дата. Може автомобилът да е доста интересен като модел - нестандартна история, висока цена за времето си, качествено изпълнение и т.н., но пак да не се цени в ретро средите.

Давам пример с познатият на всички лек авотомобил ВАЗ - спираме се на 2101, тъй като има предимство поради годинките си. Здрав, надежден, удобен, доказал се през годините като такъв, моделът има интересна история, у нас в края на 60-те и началото на 70-те е бил мокър сън за голяма част от автомобилистите... Защо обаче на мероприятията, организирани от различните клубове, с малки изключения, не се виждат никакви Жигули? - защото все още се движат по пътищата и всеки ден ги виждаме измежду останалите превозни средства.
          От гореспоменатите "копейки", немалка част са на оригинална боя, с оригинални ламарини и др.

В този ред на мисли, въпросът с Москвичите - другите най-разпространени автомобили по соц. време, съвсем не стои така. Все повече Москвичи никнат по съборите в едно завидно добро състояние. Това са предимно по-старите модификации - 407, 403, 408 и 412.

Това е един елементарен пример за два автомобила от една епоха, които се примат коренно различно от ентусиастите.

Мисълта ми беше, че до колко един автомобил се смята за "ретро", се диктува от интереса на рестарваторите и на любителите към него.
          С "Фармахим" - непобедим
          Дизел - само дънки!

Коментар

Колеги, тук има бъркане на понятията.

РЕТРО е стил. На български означава чисто и просто "Старомоден стил".

В езика ни "Ретро" и "Ретро стил" са се обособили като две различни понятия:

- Ретро автомобил = старомоден автомобил
            - Автомобил в ретро стил = автомобил който може да е чисто нов, но има ретро елементи в стила си.

Според мен това е грешка. Но надали има огромно значение

Аз лично ги деля на "колекционерски" и всички останали.
            Издъних се на Тюринг теста

Коментар

.....Довечера мога да приложа примерен устав за ретро клуба.....
              Докато мислите устава да ви поканя последния уйкенд на Юли на една сбирка в Бургас.Организирам среща на старите VW - Въздухари & Приятели.Всеки който се чувства ретро-фен да заповяда.В момента тече обсъждане във Фолксваген форума къде да си направим сбирката.Ще ви информирам и тук какво сме решили

ПС
              Ако ви хареса сбирката може да останете една седмица при нас и ще сте добре дошли на втората морска "Сузуки & Приятели 2009" сбирка, която ще се състои през първия уйкенд на Август.Тази година се нагърбвам с тези две мероприятия и дано всичко се получи ОК

Коментар

Много благодаря за поканата, Ванка. Ще се помъча да дойда, такива срещи винаги са приятни и полезни за нас, феновете. Тая година с каква кола ще дебютираш?
                С "Фармахим" - непобедим
                Дизел - само дънки!

Коментар

Първоначално публикуван от м20_маниак Преглед на мнение
                  Много благодаря за поканата, Ванка. Ще се помъча да дойда, такива срещи винаги са приятни и полезни за нас, феновете. Тая година с каква кола ще дебютираш?
                  Стягам си най-старото комби, модел VW Variant 1500 - 1962 година.
                  Миналата година му правих основен ремонт на двигателя, остана още малко тенекиджийско-бояджийска работа и лятото съм на пистата.Ето снимки от времето като го купих от Кюстендил.За съжаление за една година боята се напука и отдоло всичко "цъфна".Търговци....

Коментар

Не търговци, ми търгаши. С хрома по броните как си, намери ли цех за хромиране в Бургас? Защото гледам, че са напръскани с някакъв черен мат.
                    Прави впечатление и лепенката "Автокласика" на задното стъкло.
                    С "Фармахим" - непобедим
                    Дизел - само дънки!

Коментар

Първоначално публикуван от м20_маниак Преглед на мнение
                      Не търговци, ми търгаши. С хрома по броните как си, намери ли цех за хромиране в Бургас? Защото гледам, че са напръскани с някакъв черен мат.
                      Прави впечатление и лепенката "Автокласика" на задното стъкло.
                      Броните са много зле, за това и са "боядисани" с шагре
                      Има две хубави брони в едно село до Плевен - Радишево, амаа дядото иска да ми продаде цялата кола с тях Това лято сме решили с няколко стари Фолксвагена да направим обиколка на БГ и може да мина през селото да го тормозя пак

Коментар

Венци не, че сме приятели, но си прав. Годините на производство и серията не са от значение. Знаеш, че сме минали от "трабантчетата", "Варените букчета". Няма да забравя и "Реното 8" на Пламен Тодоров, където и аз го карах години наред. Но съм гледал, че добрите фирми, спазвайки конструкторските правила, щом изградят серийна кола след четвърт век и на тях им е интересна. За теб и мен е важно любовта към тях. А твоята е пословична.
                        Поздрави :Митака /БНТ/
                        Последно редактирано от м20_маниак; 13-04-09, 19:09.

Коментар

От: Ретро машина - дефиниция и що е то?

За която и да е стара кола - ако ти дават за нея поне цената на нова кола от тази марка (или близка) - е "ретро"; ако и за части никой не пита - това е скрап.
                          Но, ако ти предлагат поне 10х - е, ТЯ си е "ретро" отвсякъде.
                          ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,310 в 20:45 на 05-12-25.

Зареждам...
                          X