Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Соцносталгия в 1/43

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Соцносталгия в 1/43

Здравейте!
    Повечето от Вас са успели да се докоснат до ретромашини от близкото и по-далечно минало. Някои дори ги притежават или реставрират. Поне и мен преди време ме удари тая зараза избрах един малко по-нетрадиционен начин за това си занимание. Просто си спестих мястото, поправянето и реставрирането, и реших да посъбера повече машини от нашето соцминало, движили се по шосета и улици на тогавашна България. Ама в умален вид... 1/43
    За доста от нас тези машини бяха ежедневие, израснали сме с тях, бащите ни даваха мило и драго да се доберат до заветното возило след 1-2 петилетки чакане или след грижливо и търпелливо спестени пари в странство, да ги закупят на умопомрачаващи цени от Кореком без чакане. Виждали сме ги в служба на различни институции, ходили сме с тях на екскурзии и почивки... абе носталгия.
    От колите повечето успях да събера. При камионите има още какво да се желае, но всичко с времето си.
    Заповядайте:

Москвич 402

403

407

408

412

АЗЛК 2140

Москвиииииич "Алеко"

Иж (шшш)

Шкода Октавия от старите

Шкода 1000 МБ

Шкода 110Л

Шкодилак 120

Старото Траби

...и "новото" Траби

Жожо гърбушко, дядо ми имаше цели 2 (беше все пак градския доктор ), голема мъка е...

ЗАЗ, "нов"

Малко ФИАТче. Съседа беше 1,90 висок. С жена му и двете им деца ходиха на море с него... кълна се!

Застава 750, лиценз на Фиат...

Полски Фиат

Победа

И лицензна по нея Варшава

Вартбург от старите

... и от "новите"

Дачия....

Застава

Юго

Булгар Рено

Джигула

Лада 1200

ВАЗ 2106
    Последно редактирано от Dagobar; 23-03-13, 14:27.
    Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

От: Соцносталгия в 1/43

Dagobar, страхотна колекция ! И аз харесвам тези модели и имам някои/около 17/ от тях, като доста други са набелязани, да си ги взема при първа финансова възможност ! Не съм снимал всички, които имам, но ето само няколко от моите :Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10032013288.jpg
Прегледи:1
Размер:131.4 КБ
ID:5464483Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10032013296.jpg
Размер:132.0 КБ
ID:5464484Натиснете снимката за да я уголемите

Име:10032013306.jpg
Размер:89.0 КБ
ID:5464485Натиснете снимката за да я уголемите

Име:20032013359.jpg
Размер:102.6 КБ
ID:5464486 . Другите първо трябва да ги фотна и тогава .
    Лада-2107 , 1.5л, 1989г

Коментар

Лада 5ца.

ВАЗ 2104

Турбо, дизел, интерколер, инджекцион, AMG, S-Klasse Лада СЕДМИЦА, подозирам, че е предшественик на Гоуфо.

Дори и Лада Самара не можа да и саперничи.

4х4 Нива

Шкода, имаше ги линейки или пощенски...

Баркас пикап

и микробус

партийния флагман Волга М21- с еленче....

съветски Мерцедес

последен валс...

Който се возеше у това, беше успял в живота..... Чайка

Ниса

ЖУК

Латвия от старите

и от новите, имаше такива маршрутки, возеха много меко с волгови мотори....

Автобусче Робур

Камион Робур

ИФА от старите

и от новите

Чепел. Другия ми дядо караше такова чудо в ДАПа.

Прага. Имаше ги много военни и.... лайнарки ( извинете, ама така им викахме, с цистерни и дебели маркучи).

Авия

ИФА, имаше много такива по градските градинки или в чистотата.

МАЗ

Шкода / Лиаз

Татра

КраЗ

Зил 130

Зил 130 пожарна...

Коментар

Красива колекция!
        0осем9осем7шест0осем7едно
        Миро

Коментар

браво, страхотна колекция. Направо си спомних "онези" времена. Времето беше спокойно, хората Човеци, абе имаше и гадории, ама повече бяха плюсовете.
          * Дядо ми имаше Баркас - пикап, 2-тактов, 3 - цилиндъра, 4 - скорости. Мисля, че двигателя беше от Вартбург, задвижването е предно и това прави камиончето доста проходимо. Скоростите са на принциапа " коя влезне" . Вътре в кабината има един капак с дръжка от зил и като се отрвори може човек да си направи основен ремонт на сушинка . Волана е като на КРаз, абе все хбави неща. Ма като се замисля, дядо ходеше с него до Балчик (500км в едната посока) - служебно :sock:
          Аа.. и спирачките работеха само по празници !

Поздрави

Коментар

Нямам мания по колекциониране на каквото и да е. Обаче от това не мога да отклоня поглед, страхотна колекция.

Коментар

Евала Колега!
              Въпреки че, малка част от съзнателния ми живот мина през този период, имам спомени с голяма част от тези машини.
              Благодарско за споделянето на тази колекция.
              MITSUBISHI MONTERO 3.0 V6
              (А1+)
              О877ООО98О

Коментар

сегашно производство са, нали?

иначе браво

Коментар

Зелената паркова ИФА още я срещам честинко, а у наше село Авия се кара почти, колкото Виетнамката, праги също има доста... абе 1/2та колекция е още в движение , пък после не били читави машини.

Коментар

Първоначално публикуван от IvanIvanovi Преглед на мнение
                    сегашно производство са, нали?

иначе браво
                    Да, всички са ново производство.
                    Ама от камионите има още да наваксвам- ГАЗки, ЗИЛове, КамаЗи и т.н....
                    Автобусите не ми се и почват, щото и там има цяла плеада, а са едни цени....

Коментар

Супер колекция!Направо неам думи !Учих се на Шкода 100 С ,а първите ми спомени за лек автомобил са от Варшава-аналог на Победа!Въобще евала за колекцията!И пак нямам думи,ще си ги кача в папка не ме интересува!Сещам се какво е да се разминеш с 110км/ч с ТИР ,а ти си в Шкода!
                      Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Много хубава колекция си имаш!
                        От къде ги пазаруваш "пущините"?

Коментар

Супер колекция.Не съм се докосвал само до старата ИФА и Чепело.А от останалите не съм карал само чайката.Бафмааму,толкуз ли сме ретро вече....

Коментар

Здравей, komisar ! В Пловдив, може да провериш в магазин "Хобиленд". Не знам Dagobar откъде се снабдява, но мой приятел във Варна е дистрибутор на такива дай-каст модели и снабдява колекционери от цялата страна, с моделчета не само от тези поредици/руска,полска, румънска../ на "ДеАгостини", но и на други световни марки. Ако искаш , може да Ви свържа !?
                            Лада-2107 , 1.5л, 1989г

Коментар

Първоначално публикуван от komisar Преглед на мнение
                              Много хубава колекция си имаш!
                              От къде ги пазаруваш "пущините"?
                              Всичките съм ги намерил от частни лица чрез Ebay. Както спомена и Ивелин има поредица на Деагостини, доста и от моите са на тази фирма. Една от най-елитните фирми се води IST, не знам каква е по народност. Доколкото разбрах обаче Деагостини-България май вече не разпространяват автомобилчета и камиони, или се лъжа?
                              Мисля, че има и доста руски фирми пускащи интересни неща. В интерес на истината например Булгар Реното ми е именно от човек от Варна, пак чрез Ебай.
                              Ивелине, какво има актуално в БГ от соц машинките, което се предлага?

Иска ми се да си намеря в бъдеще и самосфал Зил 130, 131, КамАЗ, ГаЗ-51, 53, 61, 63, автобус ПаЗ. И в момента ги има, ама гонят 70-80 евро бройката, та се надявам някоя др. фирма да ги пусне на малко по-нормална и поносима цена. Има и автобуси Икарус или Setra, ама почват от 180 евро на горе.
                              Имам и УАЗки, ГАЗ-66, УРАЛ, ама те са ми към военните машинки в 1/35 и за това не съм ги сложил тука.
                              Поздрави на всички и благодаря за отзивите!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X