Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българските туби 20 литра

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    За армейски нужди, въпросния стандарт туби няма да бъдат изместени в близките 100 години поради:
    a.) удобни са за складово съхранение и манипулации;
    б.) утвърден традиционен дизайн (а военните като правило гледат предимно в миналото);
    За вода са си маaaлко екзотика и дебилизъм в днешно време ама съм имал машини, и с такива към оборудването - закотвени там за ''зор-заман'' .

    В личен план обаче да ползвам преимуществено такива …. би бил ясен знак, че окончателно сам мръднал психически (не към подобрение) .
    Защото:
    a.) адски неудобни са;
    b.) тежки и скъпи;

    Коментар


    • Kirilpm
      Kirilpm коментира
      Редактиране на коментар
      Една 5 литрова тубичка от масло примерно удря в земята всякакви напъни на вермахта
      - издържа на киселини, в една такава държа концентрирана солна киселина, не помня колко години
      - корозия 0, практически вечни и слънцето не ги трогва много
      - леки, удобни, безплатни
      - дръжката им е куха, вероятно могат да плават, не оливат
      - издържат на удар, издържат на нафта, бензин, корселин, препарати, абе на всичко което съм се сетил да налея в такав
      - стандартен пистолет за гориво влиза в гърловината им и на бензиностанциите ги пълнят без проблем
      - 20 и 30 литровите също са практически безплатни и от масла и от препарати за растителна защита и от разни почистващи.

    • sek.1
      sek.1 коментира
      Редактиране на коментар
      През ония години още техническите пластмаси не са били добре развито направление та за това металните туби са били без алтернатива . В днешно време са си анахронизъм . Имам няколко 20 литра в гаража и няколко 10 литрови . Ползвам само една 10 литрова за бензин за резачката и тримера и то най вече за да нямат повод на бензиностанцията да ми откажат да ми заредят бензин .
      Последно редактирано от sek.1; 20-02-20, 05:23.

    • Kirilpm
      Kirilpm коментира
      Редактиране на коментар
      Последно като зареждах в туби се сърдиха само за тези от минерална вода, то и с право се цупят хората.Всичко останало пластмасово заредиха без проблем.Иначе аз съм ползвал няколко метални, без да им знам родословието, пасваха на едно място в кабината на трактора, което е неудачно за каквото и да било друго и носех една туба 20л като резерва нафта.С годините тубата се протри от постоянните вибрации и дъното текна, сега е кутия за инструменти.

  • #32
    Весков, не можах да го разбера това - колко много повече отколкото може да носи тир може да се наредят... Алуминиевите ми харесват, вярно е, минавала ми е и такава през ръцете. Ама и по темепературните показатели полиетиленът ще я бие. Да не говорим че онова е и изолатор... Верно, в някои изчанчени случаи пък може да ни се наложи тубата да е толло- и токопроводима, знае ли човек. И с Булаф съм съгласен, вермахтовският дизайн и на мен ми идва неудобен при съвременните алтернативи.
    Хаха, и за нашите служебни коли допреди петнайсетина години имахме по една метална двайселитрова, изискване на военните

    Коментар


    • #33
      За бензина за машинките съм си нагласил няколко 4-5 литрови от масла и никога не са ме спирали по бензостанциите. Всичките тия имат една бяла прозрачна ивица отпред - вертикал от дъното до гърловината. измислили го ората - да можеш да си видиш количеството вътре Металната трябва да я вдигна и на ръка да преценя колко има вътре, в пластмасата както е на рафта виждам 300 грама ли са или литър и половина. Първата ми от тия я ползвам повече от 15 години, не е мръднала. Другата пък, от някъв антифриз, е комплект с външна фунийка дето се прибира под дръжката - с нея мога да си наливам направо в резервоара. Една друга пък има вътре фуния която се вади и прибира - поне 30 пъти съм я разпъвал, не се е скъсала още... Такава същата имам и 10 литрова, но по-рядко я ползвам. За хранителни течности съм си нагласил комплект 30 литрови сини, от някакъв концентрат бяха - също имат прозрачна ивица отпред, разграфена през 5 литра. Стъпвал съм отгоре /85 кила/ като на табуретка, нареждам ги по 3 една върху друга и на всичкото отгоре имат и малка допълнителна гърловинка за отдушник /както едновремешните туби за битова нафта/ и става за монтаж на канелка. Такава съща, само че 60 литрова пълна /понеже 2 пъти в годината се правя на мотокарист/ лично я изпързалях от рогата върху бетон от метър и нещо височина - нищо. На някои модели пък си има и подготвено място за канела...
      Тъй че металните остават само за спомен... Поддържам си ги иначе и си ги пазя, ама само заради сантимента.

      Коментар


      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Преди 5-6 години на бензиностанцията на Петрол срещу КАТ в София ми отказаха да ми заредят бензин в немска пластмасова 5 литрова тубичка която си е специално за горива . Купувал съм я преди години от бензиностанция в Германия и там проблеми да ми я напълнят нямаше . Та за това сега като зареждам бензин за резачката и тримера ходя с метална туба .

      • jordanov sv
        jordanov sv коментира
        Редактиране на коментар
        Точно на Петрол и точно преди няколко години говорех с единя бензинджия /познат/ по тоя въпрос, бяха им спуснали някаква изрична заповед и той ме предупреди че ще ги следят... или нещо такова беше. Наливах един път в десетлитровата метална и после пак си почнахме по стария начин. Даже един-два пъти съм ходил с 3 литрова туба от олио сложена в платнена непрозрачна торба, не са ме връщали никога. Пак на Петрол колега налива няколко пъти за служебни машини дизел в 10 литрови туби от вода, все му викам да зарежда с хубава туба да не се издъним нещо, ама той - така му било удобно...

    • #34
      Покрай тази тема се сетих че преди време бях попаднал на една статия на другарите от За рулем, може и тука някъде във форума да е било... Как да е, давам линк защото все пак правят някакъв анализ на модели които ги има на пазара и така или иначе товаВВ може да е полезно за някой колега който тепърва ще се заинтересува за такова изделие. Можем да съжаляваме, разбира се, че руснакът не се е сетил да вземе за еталон някоя вермахтовска или поне нещо Сделано в СССР.
      https://www.zr.ru/content/articles/9...t-7-obrazcov/#

      А пък покрай тази статия, взех домакинското кантарче /точно мери/ и претеглих моите наличности на тегло. На налягане с компресора не мисля да ги подлагам... Значи:
      -десетлитрова, с маркировка ГОСТ - 3 килограма,
      -двайсетлитрова, маркировка VD и 1943 - 4.5 килограма,
      -двайселитрова, маркировка 1988 и оребряване на тесните страници - 4.5 килограма,
      двайселитрова, маркировка едно малко V с нещо отгоре и щампа на капачката 1974 - 3.9 килограма - тая я имаме откак се помня, оригинално беше зелена и веднъж съм й сменял гарнитурата че беше поизпечена и сълзеше в легнало положение.
      На всички, разбира се има и литража щампован.
      ВВ 

      Коментар


      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        Баш пък ти няма да започнеш спор, щом се отнася за немските туби...

      • turtey
        turtey коментира
        Редактиране на коментар
        Какво общо има пластмасата с немски туби ????

      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Кольо техническите пластмаси се развиха силно през последните 30 години .

    • #35
      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:indus04.jpg
Прегледи:429
Размер:549.4 КБ
ID:6564449
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

      Коментар


      • #36
        Е дай надуй някоя от твоите де, да видим на какво ще заприлича? Аз на моите няма да се пробвам, че много мразя да си чупя имуществото

        Коментар


        • #37
          Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
          И както се казва - усмивки от старите ленти . При наличие от десетилетия на всевъзможни мехове, чували, сгъваеми контейнери за вода не вярвам даже в армията някой да носи вода в такава туба? Освен да налива на Джуганя, ама то пак ще сме за друга тема.
          А, що пък, баш за тая си е
          Ся , в "съвременната" ни армия не знам , ама в БНА металната туба си беше на щатно въоръжение във всеки строеви автомобил .
          А задължително я имаше както заради ръчното пренасяне на "тунджата" , така и по една друга причина .

          ...ама няма да споменавам - колегата petkov_bb ако се сети , да казва

          Иначе е ясно , че Търтея няма да надува вермахтовата .
          Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

          Коментар


          • veskov
            veskov коментира
            Редактиране на коментар
            Основно да я качиш на кабината и с маркуча на самотек като позагрее техниката, да сипеш топла водица по студовете, като годиняса да я напълниш с червено.
            Баси колко ръжда сме излочили, наште си бяха пробити български ръждаци

          • turtey
            turtey коментира
            Редактиране на коментар
            Имам няколко, но не, не бих ги батисал

        • #38
          Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение

          А, що пък, баш за тая си е
          Ся , в "съвременната" ни армия не знам , ама в БНА металната туба си беше на щатно въоръжение във всеки строеви автомобил .
          А задължително я имаше както заради ръчното пренасяне на "тунджата" , така и по една друга причина .

          ...ама няма да споменавам - колегата petkov_bb ако се сети , да казва

          .
          По време на зимните лагери във войнишката палатка (спяхме по трима от страна) имахме вкопан среден участък и поставена печка ,а вечерта се слагаха 2-3 туби с вода за 157 ците и ГАЗките. Нямаше камион без метална туба- дори въздухарките .

          Коментар


          • #39
            Хаха, че той Войника още отгоре на страницата ви го каза - в армията и след сто години ще си ги държат тия туби, вий тука за БНА ми говорите!? Ами чиста проба усмивки от старите ленти.
            Хер, щом си сигурен у вермахтовския стандарт що не им пуснеш по един бар? Аз мойте като не ги знам от какво са и няма да рискувам Виж, на пластмасарките с чиста съвест им пускам налягането. Миналата година имахме една тонка /от тия бидони по един кубик дет са/ с бензин, посред лято се беше издула кат бъбрек... Уау, ми качи се един колега отгоре и с маткап й направи една дюза да я облекчим

            Коментар


            • veskov
              veskov коментира
              Редактиране на коментар
              Тя установката е елементарна, ма простотията ще е голяма да надувам туби, еле нямам ли от всички производители. Просто е, нещо като да надуваш жаби. Някои и толкова няма да издържат. Виж, друго си е да ги пускаш с парашут, точно като руска и американска консерва.

          • #40
            Нямам установка за воден тест.
            но мога да даря няколко руски туби ако някой има възможност и желание.

            ПП и да имах, пак не бих, щото стават неизползваеми

            ​​​
            И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

            Коментар


            • #41
              Ми що, ей го руснакът казва - по ГОСТ бензинът го дават да раздува до 1 бар и това е аварийното. Пластмасата раздува и после се възстановява, ламарината от един момент нататък става необратимо... Разказвал съм у Форума, преди няколко години башаджамийски щях да пръсна едни 30литрови бидончета у гаража. Уж материала ферментирал, ама гаража на село студен, аз ги прекарвам у топъл гараж, забравям да отворя скобите и след два дена като отварям вратата - щях да припадна. Капаците издути до пръсване, ужас. не знам какви атмосфери имаше вътре, ама фъщя и пръска страховито... Оправих се как да е и ракията стана добра, на инвентара му няма нищо, и сега си е в експлоатация.

              Коментар


              • #42
                Е давам няколко туби за тест ако има навити
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

                Коментар


                • #43
                  Т'ва пa (водното изпитание) в каква връзка го дадохте... ?

                  Между другото, химиците имаxа такава система за дезактивация.
                  - Тубата, с налят дезактивиращ разтвор се стяга с една ли, та две ли стяги (обръчи). Поставя се специална капачка със щуцер (за маркуча, с който ще ''деактивираш'') и вентил (като за вътрешна гума). Помпиш с нещо, пръскаш си и ти си човека .

                  /Отдавна я изхвърлихме oт въоръжение (макар че за мен си е живучеста система за съвсем зор-заман положение )

                  Коментар


                  • #44
                    Първоначално публикуван от BulAf Преглед на мнение
                    Т'ва пa (водното изпитание) в каква връзка го дадохте... ?

                    Между другото, химиците имаxа такава система за дезактивация.
                    - Тубата, с налят дезактивиращ разтвор се стяга с една ли, та две ли стяги (обръчи). Поставя се специална капачка със щуцер (за маркуча, с който ще ''деактивираш'') и вентил (като за вътрешна гума). Помпиш с нещо, пръскаш си и ти си човека .

                    /Отдавна я изхвърлихме oт въоръжение (макар че за мен си е живучеста система за съвсем зор-заман положение )
                    Ха! Баш туй имах предвид

                    Както отбелязах , на времето (в БНА) този "тип" система ( "туба, бандспойт и четка" ) " за дегазация и дезактивация на бойната техника" влизаше в оборудването на всеки строеви камион .
                    Разчет от двама души ( водачът на автомобила , плюс "старшия" ) . Като за флуида под налягане имаше 2 варианта : или въздух от бутилките ( ако е оборудван автомобила) или система за подвеждане на отработените газове от ауспуха .
                    ... по онуй време химиците си имаха съвсем друга техника .

                    .. та налягането в тубата : атмосфера , атмосфера и половина .При повече се надува като жаба
                    Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

                    Коментар


                    • #45
                      Сещам се. че имам една туба ГДР - 5л.
                      Много е готина. ама тече от уплътнението на капачката.
                      За 20л. намерих. като резервна част. но за тази - не.
                      Сещам се за маслоустойчива гума. но не и откъде.
                      Дайте някаква идея ... please!
                      Life is too short to drive dull cars!

                      Fight global warming !
                      ... turn on your A/С !

                      Коментар


                      • jordanov sv
                        jordanov sv коментира
                        Редактиране на коментар
                        Правилно си се сетил за гумата. аз съм го правил.

                      • Kirilpm
                        Kirilpm коментира
                        Редактиране на коментар
                        Маслоустойчива гума от всеки магазин където продават части за трактори, търси възможно най-дебела,

                      • Кольо
                        Кольо коментира
                        Редактиране на коментар
                        Имам плоска маслоустойчива гума, мисля,ч е беше 3 мм.
                        Дай данни за куриер да ти изпратя една педя.
                        То по железариите я има, аз от такава съм я купувал. Трябваха ми две шайбички от гума-за уплътнения на течащ резервоар. вътрешен отвор 5 мм, външен към 15.
                        Обаче няма, и се принудих да си купя ивица 10 см, на 1,20. Толкова е широк листа, и режат само по дължина.
                        Та имам запас де, мога да ти пратя.

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X