Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Илинден

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Илинден

Честит празник на всички именници! Бъдете живи и здрави , и много щастливи!
    Последно редактирано от Тихомир; 20-07-08, 05:53.

До: Илинден

Илинден
    20 юли

Св. Илия - един от празниците за предпазване от гръм и градушка. Съществува народно вярване, че светецът е покровител на небесните стихии и дъждовете. В народните представи св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има светкавица без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му. На празника се коли курбан - най-стария петел. В планинските райони на Южна България. Илинден се чества много тържествено. Устройват се и селски сборове и общоселски курбани, като в жертва се принася бик (овен, вол). Този ден е избран за патронен празник на кожарите, кожухарите, самарджиите и керемидарите. Описанията на св. Илия (ІХв.пр.Хр.) в Стария завет го представя като аскет скитник и последовател на единния Бог. Централен момент в биографията на светеца е предизвиканото от него "двуборство" между Йехова и Ваал. Илия предрича на израилския цар Ахав голяма суша. След поднасяне на жертва и молба от страна на св. Илия за изпращане "свише" огън, събраният народ пада на колене и признава за единствен свой бог Йехова, след което Бог изпраща дъжд. По-нататък пророчеството е, че Елисей ще срещне св. Илия и ще стане негов последовател , а Илия след смъртта си ще се възнесе на небето с огнена колесница, теглена от четири коня. Затова в иконографията той е рисуван по този начин. На самия празник се прави молебен за дъжд и плодородие.
    Именници: Илия, Илияна, Илко, Илка.

Коментар

Не знам защо, но аз Илинден все си го броя на 02 август /по старому/. Едно време тогава бяха съборите, а и сега по морето /не знам защо - аз съм привнесена тук/ смятат тази дата за ден на Свети Илия и предупреждават, че на този ден морето винаги си вземало поне по една жертва - млад мъж. А иначе в къщи са ми двама - мъжа и сина. Да са живи и здрави!

Коментар

Поздрави на Belata и на всички други колеги и колежки, които празнуват днес. Да им е живо име и те да са живи, здрави и щастливи.

И да почерпят!
        Искам България чиста!

Коментар

Днес се навършват 5 г. от деня, в който се върнах оттам, където никой не иска да ходи... Писано ми било да се пошматкам още по белия свят и да правя курбан на този ден. Да дава господ /и св. Илия/ здраве и дълъг живот на всички, а и на мене покрай вас!

Коментар

Както се казва: "Лошото да е зад гърба ти!". Знам какво е. И на Илия преди две години точно на 02 август /на именния му ден/ му се случи. Сега, като погледна назад, ми се струва, че понякога в живота на човек има такива преломни моменти, които ако успееш да прескочиш, ставаш малко по-разбиращ, по-умерен и дори - по-мъдър.

Коментар

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
              Както се казва: "Лошото да е зад гърба ти!". Знам какво е. И на Илия преди две години точно на 02 август /на именния му ден/ му се случи. Сега, като погледна назад, ми се струва, че понякога в живота на човек има такива преломни моменти, които ако успееш да прескочиш, ставаш малко по-разбиращ, по-умерен и дори - по-мъдър.
              +100
              За по-мъдър не знам, това другите би трябвало да го кажат, но по-умерен и по-разбиращ със сигурност. Осъзнаваш , че всичко е прах във вятъра и не си струва да се ядосваш за неща, които по-рано са те изкарвали из нерви. Може би благодарение на това успях да се справя по-лесно с последвалите обрати в живота ми , кой знае...
              Както и да е.. Този ден е с особено значение за мен, това исках да кажа.

Коментар

Първоначално публикуван от penka Преглед на мнение
                Не знам защо, но аз Илинден все си го броя на 02 август /по старому/.
                И аз така - не мога да свикна да чествам Имения си ден на 6-ти декември, и това е. На 19-ти съм започнал да го празнувам, та така и до сега.

А на тези, които празнуват днес (поправям се - вчера, че я виж кое време е станало ) - да са живи и здрави, много успехи и късмет да ги спохождат.
                proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
                NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
                Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X