Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Честит имен ден на Volk!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Честит имен ден на Volk!

Даже честити ИМЕННИ ДНИ на колегата!

Вълчи празници са по народната традиция първите първите три дни на февруари.

Наричани са още Трифунци (защото на 1-ви е деня на св. Трифон, който обаче не е Трифон Зарезан, който пък не е светия).

Това че са цели три дни (за разлика от подобните "петльовден" или "мишинден") говори за едно специално отношение към вълка. Обикновено го свързват с вярванията и тотемите на прабългарите.

Но проф. Иван Маразов, например, смята (в любопитната книга "Траките и виното"), че вълчите празници са тракийски по произход. Той ги свързва с един от митичните герои на някои племена - Ликург, дивият воин-вълк.

И двете предположения са точни според мен. Много български обичаи и ритуали са били тракийски преди да станат български. Нестинарството, да речем.

По Трифунци са в сила определени забрани и други магически ритуали, които трябва да опазят от вълци хората и добитъка. Жените не бива работят с остри предмети и особено с ножица - за да остава затворена устата на вълка.

Струва ми се обаче, че акцентът върху предпазването се е явил по-късно. Траките естествено не са си оставяли добитъка на хищниците, но тяхното цялостно усещане за света е било много по-екологично от нашето - подобно на индианското, да речем.

Как "екологично" ли? Божествата и природните сили са едно и ти, които живееш с тях и разчиташ на тях, първо се стремиш да се отъждествиш с тях, пък после вече да ги бориш. Кукерството е възникнало като жест на такова отъждествяване според някои историци и етнолози.

Та да са честити тези интересни празници на колегата с интересния ник Volk.

Най-добри пожелания за здраве, щастие и успехи. И да почерпи, разбира се!
    Искам България чиста!

До: Честит имен ден на Volk!

Да е жив и здрав Вальо. Той отлично си подхожда за прякора, има доста сходно разбиране за някои неща с древните траки. Неща, които и според мен са правилни.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
      Да е жив и здрав Вальо. Той отлично си подхожда за прякора, има доста сходно разбиране за някои неща с древните траки. Неща, които и според мен са правилни.
      И аз се присъединявам към поздрава. Дано да се появи пак, шото нещо ми липсват РАДИКАЛИ )
      Аз също споделям повечето от ценностите му, макар и да съм отегчително умерен.
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Честито съседе, каде се губиш?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
        X