Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ден за опрощение

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Ден за опрощение

Утре е специален ден. Ден за ПРОШКА.
    Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя е празник на всеобщото опрощение. Той е винаги седем седмици преди ВЕЛИКДЕН.

На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.

На трапезата като блажни се ядат само млечни и яйчени ястия, затова е наречен Сирни заговезни - последната неделя преди Великия пост, т. нар. Прощална неделя, защото в този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди, недобри помисли и намерения спрямо своите близки и познати.

В Библията е казано, че който не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните прегрешения, с които всеки ден го прогневяваме.

В някои български селища на този ден казват: „простено - прости!", т. е. „аз ти прощавам и ти ми прости". Не случайно е тази неделя, нека бъдем добри и да си простим , ако сме сгрешили волно или неволно. Ако на някой съм сгрешила в този прекрасен форум, нека ми прости.

От: Ден за опрощение

Значи имам време днес да напсувам шефа, утре да ми прости и да не ме уволни в понеделник? Ебаси кефа.
    Седя и си мисля... по едно време усещам, че само седя...

Коментар

Тя църквата от утре вечер май забранява и секса...как да и го простя!?

Коментар

Първоначално публикуван от chrichri Преглед на мнение
        Тя църквата от утре вечер май забранява и секса...как да и го простя!?
        Ами не се мотай, ами наваксвай!

Коментар

Има символика в подредбат. Преди седмица е задушница - да си спомним и да почетем мъртвите и да си оправим нещата с тях. "Прошка" е ред да си (да се) простим с живите, а от понеделник започват постите - времето, в което е ред да се спогодим с бог и най-вече със себе си. Следва цветница - предвестни на раждането и пролетта. Великден е символът на възкресението - деня, когато умрелият божи син (а не сме ли всички ние такива) се възражда за нов живот.
          Краят на зимата е и периода, в който е имало най-висока смъртност в предишните векове (може и сега да е така). Шансът да се случи това на всеки от нас е бил най-голям именно в този период - добра причина да си вземем прошка с тези, които ни очакват "горе" и с тези, които може да не видим повече "тук".
          Намаляването на запасите в края на зимата също е пряко свързано с поста. Едно от важните неща на постите е да бъдем по-смирени и да внимаваме, да не създаваме конфликти помежду си ... не знам за вас, но аз познавам доста хора, които стават много "лоши", когато са гладни
          Не на последно място, организмът има нужда от пренастройка, за да посрещне по-леко "пролетната умора". Спазването на поста пренастройва организма и го подготвя за идващата пролет и лято.
          И така, колкото и тъпо или "религиозно" да ви се струва, от чисто човешка гледна точка, не е лошо да се обадите утре на по-възрастните си познати и близки и да си кажете по добра дума, да си простите, ако има нещо, пък ... пожелавам на всички да се чуете пак и на великден, щото както е прието да се казва, това си е "божа работа".
          Ако не свършва добре, значи не е свършило!
          0888 315 794
          LZ1UPI
          A1 (Rh+)

Коментар

Прошка давам и прошка искам...

Коментар

От мен и от Господа да Ви е простено. Простете и Вие!
              Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X