Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какъв ден е днес?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Какъв ден е днес?

    Всички знаеха, че вчера трябва да се празнува Хелуин. А какво ОФИЦИАЛНО празнуваме днес?

    За първи път честване на народните будители става на фестивала в Пловдив през 1909 г. Всепризнат патрон на българското будителство е свети Йоан Рилски почитан като небесен покровител на българския народ и държава, който в народната памет е образец за себеотдаване, безсребърничество, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет. През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Стамболийски по инициативата на група интелектуалци (Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, проф. Беньо Цонев, Иван Вазов, проф. Любомир Милетич, д-р Михаил Арнаудов, д-р Фил. Манолов, Христо Цанков – Дерижан, проф. Иван Георгов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска, Елена Снежина) внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. (При установяването на Григорианския календар като държавен през 1916 година, Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар - чак до 1968. Съответно 19 октомври - деня, в който се чества Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец) става 1ви ноември по новия календар). На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно номер 17 743, според което 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г., излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника. На 13 декември същата година 19 Обикновено Народно събрание приема Закон за допълнение Закона за празниците и неделната почивка. Цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители на 3 февруари1923 г. Три години след подписване на Ньойския договор българското общество изпитва остра нужда от духовни стимули и ги намира в наследството от идеи на най-мъдрите българи.
    Прокламацията на Денят:
    „Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.“
    Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
    Из "Златния телец"

  • #2
    От: Какъв ден е днес?

    Освен това е и една от големите задушници.Днес,на Архангелова задушница,отдаваме почити и към загиналите войници и офицери в служба на Родината.
    Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
    Най-добрият ром е студеният ром!
    Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

    Коментар


    • #3
      От: Какъв ден е днес?

      Първи ноември е и Ден на Тетевен! Борбата на Западния отряд срещу Западната турска армия, обсадена в Плевен, изисква прекъсване на комуникационната и линия Плевен - София. На Ловчанско-Севлиевския отряд (командир, генерал-лейтенант Павел Карцов) е възложено развитието на успеха и прекъсването и. Непосредствената задача е овладяването на Тетевен. За целта са съсредоточени силите на отряда от 6 449 войника и 3 батареи. Орханийската армия противодейства със силите на 7 000 войника и 12 оръдия, разделени в Тетевенския и Ябланския гарнизон . Силите на Ловчанско-Севлиевския отряд са разделени на две колони - източна и северна. На 31 октомври преминават в настъпление. Към обяд, източната колона се вклинява дълбоко в подстъпите на Тетевен. Отвлича вниманието на противника, който се увлича, изтегля се напред и я заплашва с обкръжаване. Османските сили се разделят в прекалено голям интервал. Северната колона, използвайки изненадата с активно движение достига слабозащитените околности на града. Изтласква противника от основния редут и съседните укрепления. През нощта обгражда града от три страни. Изправени пред неминуемо поражение, османските сили бягат към Орхание (дн. Ботевград) и Карлово. Руските части влизат града към 10,00 часа на 1 ноември. И така, с преклонение, почит, гордост и поглед към бъдещето, тетевенци честваме подобаващо този голям Ден!
      0889/ 634 448 - за приятели по всяко време...

      Коментар

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X