Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Измама по Viber чрез имитация на Еконт - ВНИМАВАЙТЕ !!!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Измама по Viber чрез имитация на Еконт - ВНИМАВАЙТЕ !!!

    Както казваше един мой бивш началник - " Все някога ще се случи и ти да се пр@@беш"

    Историята е кратка - имам обява тука във форума за продажба на стока (изрично не казвам каква, щото е без значение). Същата я пуснах оня ден и в OLX. Нямам идея дали от тук или от там някой ме е хванал за шаран, но му се получи . Попринцип съм изключително мним човек, особено когато става въпрос за онлайн покупки и прочее, но този път ме изработиха.
    Ситуацията - в натоварения вчерашен работен следобед ми пише непознат номер по вайбът с име на рускиня и снимка на жена, дали стоката още е налична и ако да да изпрати куриер да я вземе, че било по-лесно. В натоварения ден погледнах набързо съобщението и звучеше правдоподобно. Като уловката дойде в това, че когато назначи куриер, "жената" ще плати и доставката и стоката наведнъж едновременно. Попитах за наложен платеж, каза че било по-трудно и тнт. Тук малко се усъмних, но реших че просто параноя. Следователно се съгласих. След което получих линк към сайта на еконт, който си е издокаран както си трябва. Линка води до страница където пише номер на товарителница, кой куриер и в колко часа ще дойде да я вземе. Следователно имаше бутон поръчай куриер и вземи пари . И пак съмнение, пак проверих сайта - ми истински си изглеждаше. Натиснах бутончето и се изведе поле в което да въведеш карта на която да получиш парите - е тука вече незнам кой дявол ме излъга и как подяволите попълних полето. Резултата е не малка сума в рубли която заплатих като онлайн плащане някъде в Русия . Вече ми светна лампичката, ама беше късно. Викам си браво на мен, писах на въпросната, каза че трябвало да въведа код от смс за да ми върнат парите, да бе да.... Е блокирах картата и я наредих, не че има файда де.
    На номера от вайбър отговаря възрастен човек, който видимо няма представа за какво става въпрос. Лицето свали снимката и името си след случката, тази сутрин е активно и пак с име и снимка - явно е за "риба" пак.
    Надявам се някой да предпазя с написаното. Днес ще отида до банката да пусна жалба, не че се надявам да си върна парите . Но това е живота, вярвам че парите ще си дойдат по един или друг начин, важното е да сме здрави, пари се изкарват. А на хората занимаващи се с такива дейности и ако случайно нещото дето ме изпързаля чете това - всичко се връща, но с лихвите


    п.п. ако някой е наясно дали има начин да повиша шансовете си за връщане на парите преди да пусна жалбата в смисъл прикачване на история от чата, снимки и тнт помощни материали, моля да ме светне. Бъдете здрави и помнете, там някой някъде не спи и не винаги ви мисли доброто

  • #2
    Същата, подобна схема я има и в OLX . Дай си номера на картата да платя машината която продаваш !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментар


    • I.Stoyanov
      I.Stoyanov коментира
      Редактиране на коментар
      Тъй де тъй, много нелогично звучи. Но ето на аз се хванах...

  • #3
    Много е логично , но мънито блазни

    Коментар


    • I.Stoyanov
      I.Stoyanov коментира
      Редактиране на коментар
      По-скоро бях силно натоварен със служебни важни задачи и това ми убегна.

  • #4
    Чеки ся тука има нещо гнило.

    Имам дебитна карта към ДСК.

    За да излезне нещо от нея има СМС и мтокен.

    Получаваш смс, въвеждаш пин и после лицево разпознаване през мтокен апликейшън.

    Как може само с въвеждане на номера и да ти изтеглят сума.

    Че аз тогава къде ли не онлайн съм въвел номера на картата
    Land Rover Discovery II, V8 4.0
    VW Golf VI variant
    Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

    Коментар


    • rosen_offroad
      rosen_offroad коментира
      Редактиране на коментар
      т.е. си се объркал и дал пари ?

    • I.Stoyanov
      I.Stoyanov коментира
      Редактиране на коментар
      Тоест вместо да получа парите, ми ги взеха че няколко пъти отгоре. Да знам че е глупаво - сега размишлявайки над събитията е просто ирационално действие. Но уви....

    • Juiced
      Juiced коментира
      Редактиране на коментар
      Има и вариант да си направиш Виртуална карта, която няма наличност и се зарежда само в случай на онлайн покупка от електронното банкиране. Даваш номера на виртуалката и чакаш да се наиграе мамашата.

  • #5
    До колкото знам,паричен превод до 1 или 2 часа от превода,мога да го блокирам,виза бизнес ,имам и застраховка ако има такива работи ,застраховката е към банката издател на виза картата.Не съм сигурен обаче за ФЛ дали има такива екстри,защото картата ми виза на Фл няма тея неща.Просто питай в банката за в бъдеще.
    НОмер на карта съм давал само на тол досега ....

    А и как те чарджат само по номера,таксуват те като пос терминал до 100 лв.....?
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

    Коментар


    • I.Stoyanov
      I.Stoyanov коментира
      Редактиране на коментар
      Ще, след малко паля натам !

  • #6
    Платил си съвсем доброволно, даже си потвърдил с СМС. Нямаш основание за претенции към банката де юре, ако са разбрани обаче могат и да ти помогнат дефакто.
    подаръци за мъже от FACOM
    промоция на читави инструменти

    и на хоби такива

    тел. О879 Ч8Ч 2З5

    Коментар


    • I.Stoyanov
      I.Stoyanov коментира
      Редактиране на коментар
      Напрактика е така, платил съм доброволно! Де факто, както ти каза ако са разбрани може и да се случи нещо. Каквото такова, стискам палци да ме огреее, подадох документите. От там насетне...

  • #7
    Технически - имаш разплащателна сметка в банката издател на картата. Банката те упълномощава да нареждаш парите си от сметката, по правилата на VISA примерно. Номера на картата е САМО за плащане от твойта сметка. Всеки може да ти внесе пари по сметката, но трябва да дадеш IBAN на свързаната с картата сметка!

    Коментар


    • #8
      Куриерските фирми,в случая,не са ти виновни с нищо.
      Вземи си редактирай заглавието,ако можеш.
      Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... )
      ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

      Коментар


      • I.Stoyanov
        I.Stoyanov коментира
        Редактиране на коментар
        Аз и не казвам че са виновни, но ползват тях за параван! Не ги обвинявам в нищо, нито пък някой друг освен себе си.

    • #9
      На много места се плаща без 3Д оторизация, въпреки, че имаш такава. В алиекспрес примерно. Мисля, че и в ибей, ако плащаш с карта, а не през пейпал.

      При мен се случи интересно и е добре да предупредя колкото си може повече хора. Получих имейл уж от пощата за мито, а наистина очаквах такова и се хванах. Уж да платя 3-4 лв, а на другия ден в сметката ми блокирани към 500. Блокирах си картата, но блокираната сума в сметката не може да се спре. Трябва да мине плащането и тогава да се оспорва. 10 работни дни е срока да мине. При мен минаха, плащането не мина и ми освободиха сумата. Рекох си, че сигурно на мързеливи обирджии съм попаднал и нищо не правих. А е трябвало да си опразня и закрия сметката, но нямаше откъде да знам. ЗАТОВА ГО КАЗВАМ НА ВСИЧКИ ДА ГО ЗНАЕТЕ!!! След няколко дена плащането минало и то с датата на деня на измамата. Подадох каквото трябва в банката - около 2-3 месеца се влачело оспорването и още съм в тях.

      Коментар


      • Veselin Monkov
        Veselin Monkov коментира
        Редактиране на коментар
        IvanIvanovi НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙ ХОРАТА! Измамниците нямат идея за номера на сметката ми, а само номера на картата, която на другата сутрин вече бях блокирал. Те бяха направили всичко каквото трябва в минутата на измамата и повече не ги интересува нито номер на карта, нито точно кога банките ще осчетоводят плащането. Не съм експерт как работят картите, но предполагам е нещо такова:
        1. С картата продавача се уверява, че клиента има необходимата сума в сметката, която автоматично се блокира в негова полза. Ако беше възможно да се спре такова плащане от клиента много фирми нямаше да приемат картови разплащания в магазините си.
        2. Физическото прехвърляне на блокираните средства става след определен период от време, който не знам от какво зависи, но предполагам, че може да има и човешки фактор. Примерно при картовите ми плащания в Турция това време е 3-4 дена, докато тук мисля, че за ден става. Жена ми повече се занимава със сметките и от нея съм чувал за такива различия.

        В моя случай се появи някакъв промеждутък от няколко дена между разблокирането на сумата в сметката ми и появяването на нерегламентирания превод (повтарям, че излезе с датата на измамата - две седмици и повече преди да се появи). Не ми се беше случвал такъв промеждутък и мислех, че всичко е приключило. Ако в този момент си бях изпразнил сметката нямаше да има какво да прехвърлят. А дали да се закрива или не - не мога да знам дали при бъдещи постъпления в нея те не биха били блокирани за захранване на неосъществената транзакция.

      • I.Stoyanov
        I.Stoyanov коментира
        Редактиране на коментар
        Странно е! Напрактика аз съм платил веднъж, ако плащането не мине може и да ми ги дръпнат в последствие по-късно. Но ако минат, как биха дръпнали пак, като картата вече не съществува. Така или иначе пуснах нова карта към тази сметка. Да бях я закрил, в банката нищо не казаха.
        п.п. Сега говорих с шефа на местния клон - с нова карта няма как да направят нова транзакция без да знаят данните й! А ако старата транзакция е успешно опровергана следва да бъде възвърната сумата, без прилежащи последствия!!!
        Последно редактирано от I.Stoyanov; 16-02-21, 15:26.

      • Veselin Monkov
        Veselin Monkov коментира
        Редактиране на коментар
        Казах вече, че не разбирам а само предполагам. При използването на картата се задължава сметката. След като тя веднъж е задължена дали съществува картата или не няма никакво значение за въпросната транзакция. Както вече казах - картата си блокирах няколко часа след измамата, а реалното излизане на парите от сметката - след повече от 2 седмици. Аз не казвам, че ги теглят или ще ги теглят втори път. Говоря, че имах възможност да предотвратя единственото теглене, но не го направих.

        А иначе и на мен ми казаха, че шанса да ми върнат парите е много голям, но аз не се надявам много.
        Последно редактирано от Veselin Monkov; 16-02-21, 16:17.

    • #10
      Първоначално публикуван от Veselin Monkov Преглед на мнение
      На много места се плаща без 3Д оторизация, ...
      В Европа вече не би трябвало да може.

      И да. Не е никак добра идея да си даваш данни за плащане, щото някой ти пратил линк.
      Ние не сме неутрални!

      Коментар


      • #11
        В сайта на А1 отскоро си плащам за интернет.Без никакви защити и оторизации.Иска ти данните на картата и плащаш.Та внимавайте там!
        Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... )
        ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

        Коментар


        • IvanIvanovi
          IvanIvanovi коментира
          Редактиране на коментар
          избрал си многократно плащане, без въвеждане всеки път а картата, и аз се бях прецакал така, но се поправих.

        • Asen Kushlev
          Asen Kushlev коментира
          Редактиране на коментар
          Така си плащам вивакома, но с виртуална карта. Зареждам пари преди плащане, дебитната не я бутам.

      • #12
        Тази пачавра ли се свърза с теб? Ако да и при мен се пробва ама... яде курАц. Браво че си се сетил да пуснеш предупреждение поне тук.

        Коментар


        • I.Stoyanov
          I.Stoyanov коментира
          Редактиране на коментар
          Тц, ако номера не бе нашенски, никак нямаше да се хвана. Ама на.. понякога дето се вика - бута си те дявола...

      • #13
        Първоначално публикуван от ognqn Преглед на мнение
        В сайта на А1 отскоро си плащам за интернет.Без никакви защити и оторизации.Иска ти данните на картата и плащаш.Та внимавайте там!
        Когато си плащаш в сайт, който познаваш - защо трябва да се притесняваш?

        Коментар


        • I.Stoyanov
          I.Stoyanov коментира
          Редактиране на коментар
          Щото и аз подходих така - Еее еконт, сигурен всичко точ. Е да де ама не! Точно това използват гадините, спокойствието от нещо познато. Само се надявам някога да не ми допада такова недоносено хакерче. Че ще го лежа като човек, а той ще съжалява че някога е пипнал мишка....

        • ognqn
          ognqn коментира
          Редактиране на коментар
          Ами това е първия сайт,в който е така.В Теленор не е,а в НАП,въпреки че влизането е със служебен КЕП,при разплащане пак си има защити и динамични пароли.

        • Veselin Monkov
          Veselin Monkov коментира
          Редактиране на коментар
          Със сигурност не е бил сайта на еконт, а някой, който го наподобява. В моя случай видях, че в домейна, в който трябваше да въведа данните си има bgpost (bg-bgpost-bg.com беше фалшивия) и не сторих мокает да го изследвам по-подробно. А и аз имам система за плащане с карти на един от сайтовете ми и знам, че при плащането води до някаква подстраница, която в моя случай е на подстраница сайта на банката и домейна не е много ясно какъв точно трябва да е, за да сме сигурни, че не е измама.

      • #14
        Четох под диагонал, но за превод към теб не се ли праща Айбан, защо ще си даваш картата?!

        Коментар


        • I.Stoyanov
          I.Stoyanov коментира
          Редактиране на коментар
          Не е нужно да четеш, аз сам не разбирам как го направих. Но ето на факт е и в крайна сметка случилото се случило, дано ми възвърнат сумата. Каквото и да е, важното е да сме здрави, пари се изкарват, а човек се учи докато е жив!

        • Veselin Monkov
          Veselin Monkov коментира
          Редактиране на коментар
          Горе-долу при превод към теб е като при превод от теб. Когато ми връщат пари от провалени сделки в ибей или алиекспрес ги връщат по номера на картата, за която имат информация. Айбан даваш за преводи на суми без участието на карти и ПОС терминали.

      • #15
        И аз нещо не вдявам,как по номера на картата ,ще теглят пари от картата.Това е възможно ако ми се отвори сайта на банката,с моя юзер и парола,после ме пита дали да пусне парите към еди койси,после ми иска софтуерен токън,за да го генерира ми иска друга парола за софтуерния токън и чак тогава пуска парите към получателя.

        Пари от картата мисля че могат да излезнат само до максималната стойност без пин която в момента е 100 лв.

        Поправете ме ако греша?
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
        Анатолий Пейчинов o8875о9815
        https://dvrbg.com/

        Коментар


        • cnc82
          cnc82 коментира
          Редактиране на коментар
          В алито и други подобни сайтове съм плащал без никакви потвърждения , а инъче навсякъде другаде смс кодове , динамични пароли и т.н.ми иска .

        • I.Stoyanov
          I.Stoyanov коментира
          Редактиране на коментар
          Анатолии, пропуснал си факта, че автоматично телефона ми въведе 6 цифрения код който се генерира за удостоверяване на транзакцията. А аз в бързината му натиснах "продължи"...

      Активност за темата

      Свий

      В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

      Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

      Зареждам...
      X