Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА

    ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА
    ( "oткраднато" )

    Посвещава се на всички, които ще
    кажат: "Това не се отнася до мене!"


    "Кой си ти?" - попита го Дяволът.
    "Аз съм плебей по рождение и всички дриплювци са мои братя! О, колко грозна е земята и колко нещастни хората!"
    Това говореше млад мъж с изправено чело и стиснати юмруци. Той стоеше пред стълбата - висока стълба от бял мрамор с розови жилки. Погледът му бе стрелнат в далечината, гдето като мътни води на придошла река шумяха сивите тълпи на мизерията. Те се вълнуваха, кипваха мигом, вдигаха гора от сухи, черни ръце, гръм от негодувание и яростни викове разлюляваха въздуха и ехото замираше бавно, тържествено, като далечни топови гърмежи. Тълпите растяха, идеха и облаци жълт прах, отделни силуети все по-ясно и по-ясно се изрязваха на общия сив фон. Идеше някакъв старец, приведен ниско до земи, сякаш търсеше изгубената си младост. За дрипавата му дреха се държеше босоного момиченце и гледаше високата стълба с кротки, сини като метличина очи. Гледаше и се усмихваше. А след тях идеха все одрипели, сиви, сухи фигури и в хор пееха протегната, погребална песен. Някой остро свиреше с уста. Друг, пъхнал ръце в джебовете, се смееше високо, а в очите му гореше безумие.
    "Аз съм плебей по рождение и всички дриплювци са мои братя! О, колко грозна е земята и колко са нещастни хората! О, вие, там горе, вие..."
    Това говореше млад момък с изправено чело и стиснати в закана юмруци.
    "Вие мразите онези мъже?", попита Дяволът и лукаво се приведе към момъка.
    "О, аз ще отмъстя на тия принцове и князе. Жестоко ще им отмъстя заради братята си, заради моите братя, които имат лица жълти като восък, които стенат по-зловещо от декемврийските виелици! Виж голите им кървави меса, чуй стоновете им! Аз ще отмъстя за тях! Пусни ме!"
    Дяволът се усмихна:
    "Аз съм страж на онези горе, и без подкуп няма да ги предам."
    "Аз нямам злато, аз нямам нищо, с което да те подкупя. . . Аз съм беден дрипав юноша. . . Но аз съм готов да сложа главата си."
    Дямолът пак се усмихна:
    "О, аз не искам толкова много! Дай ми ти само слухът си!"
    "Слухът си? С удоволствие. . . Нека никога нищо не чуя, нека. . ."
    "Ти пак ще чуваш!" успокои го Дяволът и му стори път. "Мини!"
    Момъкът се завтече, наведнъж прекрачи три стъпъла, но косматата ръка на дявола го дръпна:
    "Стига! Спри да чуеш, как стенат там долу твоите братя!"
    Момъкът се вслуша. Странно - защо те започнаха изведнъж да пеят весело и така безгрижно да се смеят! . . . И той пак се завтече. Дяволът пак го спря:
    "За да минеш още три стъпала, аз искам очите ти!"
    Момъкът отчаяно махна ръка:
    "Но аз тогава няма да мога да виждам нито моите братя, нито тези, на които отивам да отмъстя!"
    Дяволът: "Ти пак ще виждаш. . . Аз ще ти дам други, много по-хубави очи!"
    Момъкът мина още три стъпъла и се вгледа надолу. Дяволът му напомни:
    "Виж голите им кървави меса!"
    "Боже мой! Та това е тъй странно: кога успяха да се облекат толкова хубаво! А вместо кървавите рани, те са обкичени с чудно алени рози! . . ."
    През всеки три стъпала Дяволът взимаше своя малък откуп. Но момъкът вървеше, той даваше с готовност всичко стига да стигне там и да отмъсти на тези тлъсти князе и принцове: Ето едно стъпало, само още едно стъпало и той ще бъде горе! Той ще отмъсти заради братята си!
    "Аз съм плебей по рождение и всички дриплювци. . ."
    "Млади момко, едно стъпало още! Само още едно стъпало и ти ще отмъстиш! Но аз винаги за това стъпало искам двоено откуп: дай ми сърцето и паметта си!"
    Момъкът махна ръка:
    "Сърцето ли? Не! Това е много жестоко!"
    Дяволът се засмя гърлесто, авторитетно:
    "Аз не съм толкова жесток. Аз ще ти дам в замяна златно сърце и нова памет! Ако не приемеш, ти никога няма да минеш това стъпало, никога няма да отмъстиш за братята си - тези, които имат лица като пясък и стенат по-зловещо от декемврийските виелици."
    Юношата погледна зелените иронични очи на дявола.
    "Но аз ще бъда най-нещастния. Ти ми взимаш всичко човешко!"
    "Напротив - най-щастливия! . . . Но? Съгласен ли си: само сърцето и паметта си?"
    Момъкът се замисли, черна сянка легна на лицето му, по сбръчканото чело се отрониха мътни капки пот, той гневно сви юмруци и процеди през зъби:
    "Да бъде! Вземи ги!"
    . . .И като лятна буря, гневен и сърдит, разветрил черни коси, той мина последното стъпало. Той беше вече най-горе. И изведнъж в лицето му грейна усмивка, очите му заблестяха с тиха радост и юмруците му се отпуснаха. Той погледна пируващите князе, погледна долу, гдето ревеше и проклинаше сивата тълпа. Погледна, но нито мускул не трепна по лицето му; то бе светло, весело, доволно. Той виждаше долу празнично облечени тълпи, стоновете бяха вече химни.
    "Кой си ти?" - дрезгаво и лукаво го попита Дяволът.
    "Аз съм принц по рождение и боговете ми са братя! О, колко красива е земята и колко са щастливи хората!"
    Разликата между това, което си и това, което искаш да бъдеш, е това , какво ще направиш!

  • #2
    От: ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА

    [QUOTE=dembito;2381224]ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА
    ( "oткраднато" )

    Това ако не се лъжа е творба на Христо Смирненски.
    Тя доказва,че нищо под небето не се променя само времената в които се случва са други.

    Посвещава се на всички, които ще
    кажат: "Това не се отнася до мене!"
    Да ама Не.
    Така ни говореха преди години и кандидатите за народни избраници,а като седнаха в депутатските кресла забравиха за нас.Забравиха,че се бореха да няма правоимащи-забравиха,че всеки има нужда от нормален живот-забравиха,че държавата не е тяхна собственост-забравиха а бе забравиха за многоооооо неща.Сложиха розовите очила и на народа да му ..........................!
    Решиха,че са недосегаеми,богоизбрани и какво ли не решиха за себе си,а за народа решиха,че трябва да е свободен роб в свободната си родина и това за него трябва да е най-голямото щастие.

    Коментар


    • #3
      От: ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА

      Неее - сериозно ли???
      Имам много интересен анализ на тази приказка. Извинявайте, тези, които си спомнят друго от училище ...
      В нея става дума за това, как човек може да победи съдбата си и от прост и зъл голтак с омраза и озлобление към другите, да се превърне в щастлив човек, който е на ясно със същността си човешка и с божествения си произход (каквото пише в библията).

      "Аз съм плебей по рождение и всички дриплювци са мои братя! О, колко грозна е земята и колко нещастни хората!"

      Вижте как добере описва авторът липсата на себеуважение у лирическия герой. Нещо повече - негативизмът, както се вижда е не само негов, а и на голяма група хора, от които произхожда и към които се причислява. От тук насетне имаме много ясно описание на това, как младежът "герой" обвинява онези "там горе" за всякакви неща, за които те нямат никаква вина. Старецът, който е загубил младостта си по никой начин не може да се сърди на "богаташите" задето е остарял (това са естествени процеси независими от богатство и бедност или от горе и долу - пояснението е за тея, които не са вдянали). Всъщност единствено родителите на детето са виновни, че то е босоного, но освен босоного, то явно е прозряло, че човек трябва да си избира по-високи цели и да се стреми към хубавото. Гледа към стълбата и се усмихва.

      "О, аз ще отмъстя на тия принцове и князе. Жестоко ще им отмъстя заради братята си, заради моите братя, които имат лица жълти като восък, които стенат по-зловещо от декемврийските виелици! Виж голите им кървави меса, чуй стоновете им! Аз ще отмъстя за тях! Пусни ме!"

      И тук, все още младежът обвинява всички, които живеят по-добре, за бедите, които се случват по света. Неща повече - продължава да си мисли, че някой го спира, да промени нещата и дори да отмъсти. Дяволът - това е образът на задръжките и оправданията, които човек сам си слага, за да може да се чувства жертва и да продължи по лесния начин да се оправдава с какво ли не, вместо да хване живота си в ръце и да започне да поправя света малко по малко.

      "Искам слухът ти", казва дяволът, за да те пусна да започнеш катеренето. Защо ли слухът? Слухът - това е нагласата да слушаш телевизия и радио, да слушаш новините в които винаги някой е зле, пострадал, подпален, наводнен или кучето му е умряло. За да излезеш от калта, първо трябва да разбереш, че светът не се състои само от беди и злини, а има хиляди добри неща, за които си струва да се напъне човек и да живее по-добре. Първото стъпало, това е надеждата. Надеждата, че всички тези хубави неща могат да са част и от твоя живот, а и от живота на всички хора (на който не му е ясна идеята, да ме пита на лично продължавам ..)
      И така - очите ... не можеш да си вгледан в нещастието, в кървищата и в голотата и да успееш да прозреш, че от теб зависи всичко, което искаш да промениш. За да прогледнеш, първо трябва да ослепееш - да жертваш мирогледа си, за да можеш да получиш поглед отгоре. Трябва да изпразниш чашата си, за да получиш топлия животворен чай. Трябва да излезеш от дърветата, за да можеш да видиш гората.
      Нека още малко - едно стъпало. "Паметта и сърцето" ти искам ... Паметта - това е казано много ясно в машата религия - ПРОШКАТА. Дори празник имаме посветен на тази "жертва". Човек пълен с омраза не може да живее добре - това е втората жертва за това стъпало - остави омразата и прости, само тогава ще можеш да продължиш живота си пълноценно. Това е, което ще те извиси и ще те превърне в истински човек.
      И да, тук авторът се заиграва с чувствата и задръжките на свободните и богати хора - "кой си ти, дрезгаво и лукаво пита дяволът" Остава опасността, да си повярваш прекалено

      П.П. За всички, които ще кажат, че това са глупости, качете се едно стъпало
      Ако не свършва добре, значи не е свършило!
      0888 315 794
      LZ1UPI
      A1 (Rh+)

      Коментар


      • #4
        От: ПРИКАЗКА ЗА СТЪЛБАТА

        [QUOTE=upi;2382071]
        И да, тук авторът се заиграва с чувствата и задръжките на свободните и богати хора - "кой си ти, дрезгаво и лукаво пита дяволът" Остава опасността, да си повярваш прекалено

        А ми нали тук точно е предела да ли ще останеш Човек или ще загубиш човешкото в себе си.Дяволът може да се крие във всичко.
        Някъде беше написано,че дявола е провалил се ангел.Точно по тези въпроси никога на съм имал ни най-малко желание да дискутирам.

        Колкото до анализите тях всеки може да ги интерпретира както на него му е угодно.
        Някога ни налагаха как да разсъждаваме какво е искал да каже твореца/самия творец никой никога не го е питал какво иска да каже в творбата си/ и се тълкуваше така,че да се хареса там някъде Горе защото не трябваше да има инако мислещи.Трябваше да сме от матрицата.
        Сега може да мислиш и говориш каквото ти сака душата и там Горе никой не го е еня,че си инако мислещ защото те се затвориха в собствена матрица в която няма место за обикновения човек.
        Много може да се пише по темата,но и без това е написано доста много така,че може да си го спестим. И още нещо не задължавам никого да се съобразява с мнението ми.
        Свободата на мислене е неограничена стига да не произнасяш по някога на глас това което мислиш!

        Пожелавам на всички приятно посрещане на Новата Година и всичко най-добро през нея.

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X