Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Най-известните картини

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Най-известните картини

.

...................................................................................................................................................... ..........................................

Колекционерите харчат милиони долари, за да допълнят своите колекции.
    Но не винаги най-известните картини са най-скъпите.
    Най-известната картина на света принадлежат на световно известни музеи, и в буквалния смисъл на думата, те са безценни.
    Нека да разгледаме най-различни музеи на света, и видим тези известни произведения.

...................................................................................................................................................... ..........................................

Дамата с хермелина - Музея на Чарториски, Краков
    Картината е нарисувана с маслени бои върху дърво в края на 15 век от Леонардо да Винчи.
    Според историците, дамата е Чечилия Галерани, която е била любовница на херцога на Милано Людовико Сфорца.

Раждането на Венера
    Тази картина е нарисувана от великия флорентински художник Сандро Ботичели.
    Той изобразява богинята Венера, която излиза от морската пяна.
    Днес картината е изложена в музея Уфици във Флоренция.

Водни лилии
    Мотивите с лилии заемат значително място в творчеството на Моне,
    обаче, картината в Метрополитън музей в Ню Йорк е една от най-известните картини в света.

Нощна стража
    Завършен през 1642 г., по време на пика на холандската живопис.
    Нощна стража" е една от най-известните картини на холандския художник Рембранд ван Рейн.
    Картината е представена в Държавния музей в Амстердам.

Викът
    Тази картина е от поредица от творби на норвежкия художник - експресионист Едвард Мунк.
    Картината изобразява страдаща фигура срещу кървавочервено небе.
    Рисувана през 1893 г. и се намира в Националната галерия на Норвегия.

Момичето с перлената обица - музей Маурицхойс, Хага.
    Понякога картината се нарича "холандската Мона Лиза".
    "Момичето с перлената обица" е нарисувана през 1665 от холандски художник Ван Вермеер.

Герника - Център по изкуствата "Кралица София", Мадрид, Испания
    "Герника" - една от най-известните картини на Пабло Пикасо, която показва трагедията на войната.
    Основната цел на Пикасо, създаването на тази работа е да се привлече вниманието на света атентата на баската град "Герника".
    Картината е била завършена през 1937 година.

Сътворението на Адам
    Тавана на Сикстинската капела е рисуван от Микеланджело между 1508 и 1512 г.
    Той е един от най-известните произведения на късния Ренесанс. "Сътворението на Адам" е един от най-известните картини на всички времена.
    Също така, тази работа е била обект на безброй пародии и справки.

Тайната вечеря
    "Тайната вечеря" е нарисувана от Леонардо да Винчи.
    Картината бе направено на задната стена на трапезарията на манастира Санта Мария деле Грацие в Милано, всъщност.
    Картината показва сцена, в която Иисус обявява, че един от неговите дванадесетте апостоли ще Го предаде.
    Леонардо започва работа по "Тайната вечеря" в 1495 и е завършен през 1498.

Звездна нощ
    "Звездна нощ" е нарисувана от холандския художник Винсент ван Гог.
    През целия си живот художникът е продал само една творба, но творческата му дейност е много богата.
    "Звездна нощ" - една от най-известните му творби. Намира се в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.

Мона Лиза
    Най-известната картина на света е "Мона Лиза", от Леонардо да Винчи.
    Той започва този шедьовър през 1503 (1504) и завършва малко преди смъртта си през 1519.
    Днес "Мона Лиза" е в Лувъра, където 6 милиона души всяка година виждат прочутата картина.

.................

Източник

.................

.

От: Най-известните картини

Класацията я преписах дословно от цитирания източник.
    Тези, които са правили класацията не са внимавали.
    Чакам някой да посочи няколко неточностите.

Коментар

Супер. Определено няма да съм аз,в тая насока кулурата ми е мнооого бедна.Тенкю,че ме облагороди в духовно. Едва ли някога бих проявил сам интерес да ги прегледам,ама сега поне знам,как изглеждат някои от най-известните картини. Явно и вкус нямам,щото няколко определено ми изглеждат доста грозновати

Коментар

Първоначално публикуван от Борислав Ангелов (fnqkhhhzzz) Преглед на мнение
        Супер. Определено няма да съм аз,в тая насока кулурата ми е мнооого бедна.Тенкю,че ме облагороди в духовно. Едва ли някога бих проявил сам интерес да ги прегледам,ама сега поне знам,как изглеждат някои от най-известните картини. Явно и вкус нямам,щото няколко определено ми изглеждат доста грозновати
        Ами Ренесанса и импресионистите са ми хоби и съм стигнал средно любителско ниво.
        Затова усетих грешки и неточности и надвечер ще ги кажа заедно с любопитни факти.

Коментар

Очакваме ги с нетърпение.
          Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
            Ами Ренесанса и импресионистите са ми хоби и съм стигнал средно любителско ниво.
            Затова усетих грешки и неточности и надвечер ще ги кажа заедно с любопитни факти.
            Скромничиш, явно си го по задминал любителското ниво..
            Виж в заглавието долавям неточност. Може би: "Някои от най-известните картини"..?!?

Коментар

Благодаря за желанието ти да ни показваш още и още чудни неща!

Коментар

.

...........................................

Кратък анализ на темата:

Започвам от заглавието Най-известните картини.
                Обаче в списъка има включени фрески, а разликата между картина и фреска е огромна.
                Картината може да се купува/продава и мести на различни места.
                Фреската си остава завинаги на стената е не може да се продава.
                Правилното заглавие следва да е: Най-известните картини и фрески
                Любопитен факт.
                Фреска /fresco/ в превод от италиански означава - пресен, свеж. защото художниците са рисували докато мазилката е прясна.
                По късно през английския език думата fresco придобива сегашното си значение за напитки от изцедени плодове-фреш.

............................................................................................

Раждането на Венера
                Любопитното в тази картина е, че Ботичели, / в превод "бъчвичката" защото бил дебел/,
                ползвал за модел в картината си прочутата флорентинска хубавица - Симонета Веспучи.
                Както си личи от фамилията, Симонета е била родственица на Америго Веспучи, на когото днес е кръстена почти половината земя.

Тя е позирала и на други гении.
                Верокио - учителят на Леонардо да Винчи
                и
                Гирландайо - "Мадона делла Мизерикордия"
                Гирландайо, остава в историята с факта, че е учителя на Микеланджело.
                Любопитен е факта, че от неговото име идва названието - гирлянд,
                заради украшения които направил за вплитане в косите на жените.

.............................................................................................

Викът
                Тази картина включена в списъка като много известна,
                тук я видях за първи път и никога не съм предполагал, че съществува.

.............................................................................................

Сътворението на Адам
                Вярното заглавие на тази може би най-известна фреска е - "Сътворението на света".
                Тази фреска е доста обемна и впечатляваща, а показаната снимка е само детайл от всичко.
                "Сътворението на Адам" е погрешно, защото на снимката се вижда, че Адам вече е сътворен,
                а Бог докосвайки го с ръка, му вдъхва душа. Това е бил основния замисъл Микеланджело.
                Постепенно през времето, основното нозвание се е променило
                и сега източниците почти винаги се казват, че този детайл се нарича-"Сътворението на Адам"

............................................................................................

Тайната вечеря
                Вярното име на тази прочута фреска е: "Последната вечеря"
                Защото ако е била тайна, нямаше да знаем за нея.
                Но през вековете, постепенно се възприема названието "Тайната вечеря".

...........................................................................................

Това са няколко едва забележими неточности,
                които отбелязвам, гарнирани с малко любопитни факти.
                Не е изключено и аз да съм прочел някоя погрешна информация из нета,
                но гледам да се базирам преди всичко на факти от стари хартиени носители.

.

Коментар

Първоначално публикуван от Майкъл Преглед на мнение
                  .

Герника - Център по изкуствата "Кралица София", Мадрид, Испания
                  "Герника" - една от най-известните картини на Пабло Пикасо, която показва трагедията на войната.
                  Основната цел на Пикасо, създаването на тази работа е да се привлече вниманието на света атентата на баската град "Герника".
                  Картината е била завършена през 1937 година.

.
                  Понеже питаш за неточности - в Герника не е извършен атентат. Градът е подложен на няколко часова бомбардировка от легиона "Кондор" на Луфтвафе, въпреки почти пълната липса на военни цели в или около града. Предполага се че са отработвани методи на бомбомятане, тактики и т.н. върху "жива" цел. Загиват над 1000 души, изцяло цивилни.

Има и интересна история, свързана с картината (не знам доколко е истина, и доколко градска легенда). След падането на Париж, германски офицер посещава ателието на Пикасо, и зървайки картината възкликва "О, това ваше дело ли е", на което Пикасо отговаря - Не господине, това е ВАШЕ дело.
                  Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X