Обява

Свий
Няма добавени обяви.

8 различия между Северния и Южния полюс

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • 8 различия между Северния и Южния полюс

    Ето още една любопитна тема която прочетох и реших да споделя с ВАС!


    Двата полюса са асоциация за противоположност, тъй като се намират на две срещуположни точки върху земната сфера. Макар да са потънали в студ и лед, те имат значителни различия, някои от които не са видими на пръв поглед, а други са познати само на учените. И двете дестинации обаче имат обща характеристика – те са може би най-негостоприемните райони на Земята.

    1. Метаморфози

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Differences 1.jpg
Прегледи:1
Размер:66.6 КБ
ID:5986163

    Арктическата област е разположена в региона на Северния полюс и включва естествен цикъл на топене, по време на който почти половината от ледените маси се топят през летните месеци, а през зимата се превръщат отново в лед. Обикновено тези маси възстановяват периодично размерите си. През зимните месеци те са с площ, равна на площта на Съединените американски щати. И все пак учените са на мнение, че леден слой с дебелина 3.5 километра, намиращ се на остров Гренландия, се разтапя толкова бързо, че има риск да изчезне до края на века. Други пък са на мнение, че Северният полюс ще остане без лед през летата за период не повече от сто години в бъдещето. От друга страна Антарктида, където се намира Южният полюс, не включва подобен цикъл и шелфът ѝ запазва сравнително постоянни мащаби през цялата година. Ако се забелязва топене в района, той се дължи не на естествени причини, а на така популярното за този век глобално затопляне. Ако се разтопи всичкият лед на Южния континент, нивата на океаните ще се вдигне с 60 метра.

    2. Дупка в озоновия слой

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Differences 2.jpg
Прегледи:1
Размер:37.5 КБ
ID:5986164
    Учените откриват озоновата дупка през 80-те години на миналия век. Всяка година тя започва да се образува през август, достига максимални размери в края на септември и изчезва в средата на декември. Тя се образува само над Антарктида и е с размери колкото континенталните територии на Съединените американски щати. Макар някои теории да обясняват озоновата дупка с естествения цикъл на природата, а други да твърдят, че тя започва да се свива, изтъняването на озоновият слой е сериозна заплаха за човечеството. Така намалява защитата на атмосферата срещу слънчевата радиация, като на места такава липсва. Учените считат, че по-високите температури на Северния полюс не позволяват да се образуват полярни стратосферни облачни маси, които поразяват озоновия слой.

    3. Студено и точка на замръзване

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Differences 3.jpg
Прегледи:1
Размер:74.7 КБ
ID:5986165

    Макар да свързваме юг с топло време, Южният полюс е по-студен от Северния. Температурите на най-южния континент са толкова ниски, че ледът и снегът в някои части не се топят. Средните годишни показатели са -49 градуса по Целзий. В Арктика средните зимни температури са -34 градуса, значително по-високи от тези на Антарктида. През лятото пък тези показатели се покачват с няколко градуса. Най-ниската температура на Земята е измерена близо до геомагнитния Южен полюс, в станция Восток, и е -89.6 градуса. Региона на Арктика е леден шелф и това го прави по-незащитен от климатичните промени.

    4. Полярни мечки и пингвини

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Differences 4.jpg
Прегледи:1
Размер:41.3 КБ
ID:5986166

    Някога беше много актуална логическата загадка „Защо белите мечки не ядат пингвини?”. И макар доста хора все още да смятат, че двете животни имат еднакъв хабитат, всъщност те живеят на противоположни части на Земята. Тази заблуда вероятно се дължи на разпространените реклами и филми, които показват двете животни като съседи по местоживеене. Истината е обаче, че полярните мечки живеят в Арктика, а пингвините живеят в Антарктида, където нямат естествени врагове в животинския свят. Всъщност тези черно-бели същества могат да се видят и на други места в южното полукълбо. Противно на всеобщото мнение, те не живеят само в студен климат, като три вида пингвини обитават тропиците, а един живее на островите Галапагос. На Северния полюс обаче няма естествени популации на пингвини. Ако имаше, белите мечки нямаше да имат поводи да се тревожат за препитанието си. Те са най-големият сухоземен хищник и ендемично животно за Арктика, които се хранят с тюлени, морски крави и понякога с китове.

    5. Природни богатства

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Differences 5.jpg
Прегледи:1
Размер:85.9 КБ
ID:5986167

    Почти половината от останалите световни запаси на петрол се намират под ледената шапка на Арктическия кръг. Районът е основно под контрола на Русия и страната се надява да експлоатира натрупванията от хребета Ломоносов. Той се простира на повече от 1800 километра и се намира под Северния ледовит океан. Предполага се, че съдържа 10 билиона тона петрол. Съединените американски щати пък изпращат ледоразбивачи от своята страна на океана, в морето Рос, в търсене на нефт. Предполага се, че има петрол и под Антарктида, но Антарктическият договор забранява всякакви подобни експедиции в района.

    6. Ничия земя.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Differences 6.jpg
Прегледи:1
Размер:77.4 КБ
ID:5986168

    Въпреки гордите снимки на дръзки пътешественици, забили знамена в ледовете на Антарктида и на Южния полюс, континентът е единствената територия на планетата, която не принадлежи на никоя държава. Това се определя от Антарктическия договор и свързаните с него споразумения, сключени през 1959 г. и подписани от 47 държави до 2003 г. Договорът има за цел Антарктида да бъде запазена като единствения континент без постоянно население, като неутрална и демилитаризирана зона, а територията на континента може да се използва само за мирни цели, основно от научни експедиции. Северният полюс пък се намира в район, разделен между няколко държави. В границите на арктичния кръг живеят над четири милиона население, сред които немалко инуити, както в градове, така и в малки селца.

    7. Лед и още лед

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Differences 7.jpg
Прегледи:1
Размер:52.8 КБ
ID:5986169

    Най-южният континент на планетата съдържа 90% от ледените маси и 75% от запасите на прясна вода на Земята. Някои учени обмислят вариант да се отчупват огромни ледени късове и да се транспортират до сухите райони на планетата. В сравнение с това, Арктика разполага с много по-малко ледени запаси.

    8. Континент и океан

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Differences 8.jpg
Прегледи:1
Размер:99.8 КБ
ID:5986170

    Артическият район е всъщност замръзнал океан, а Антарктида е континент с планини, долини и езера. Макар и солени и замръзнали. Континентът е заобиколен изцяло от водите на океана. На територията на Антарктида се намира и Еребус, който е най-южният активен вулкан на планетата, висок 3794 метра. Арктика пък, макар да е изградена от ледове, е предмет на политически и икономически интереси на няколко държави, сред които Съединените американски щати, Русия, Канада, Исландия, Норвегия и прочее.


    И три любопитни факта за полюсите:

    * Ледниците съхраняват около 70-80% от сладката вода на Земята. Около 99% от тези ледници се намират в Арктика и Антарктида.

    * Най-сухото място на Земята е Антарктида. В някои части на най-южния континент дъжд не е валял от два милиона години. Пустинята всъщност невинаги е регион, пълен с нагорещен пясък и дюни – това е област, на която пада дъжд по-малко от 254 мм за година. В Сахара падат 25 мм, а в пустинята Атакама – 1 мм. Освен най-сухи, пустинните региони на Антарктида са и най-ветровитите в света.

    * Последният ледников период все още не е приключил и ние живеем в него. Географията дефинира ледената епоха като период от развитието на Земята, в който планетата разполага с ледени полярни шапки. Нашият период е "междуледников", което не означава, че той се намира между два ледникови периода, а че ледът по шапките се отдръпва заради нарастващите температури. Ледниковият период започва преди 10 000 години и е четвъртата ледена епоха в историята на Земята. Кога ще приключи е въпрос, на който не може да се отговори със сигурност – без човешка намеса, тези периоди обикновено продължават между 12 000 и 50 000 години. Друг интересен факт е, че температурната разлика между сегашния климат и климата по време на същинската част на ледниковия период е... 5 градуса.

    Информация е харесана за вас от линк
    Последно редактирано от Zahari007; 04-10-12, 09:23.
    LZ1ZAH

  • #2
    От: 8 различия между Северния и Южния полюс

    Истината е обаче, че полярните мечки живеят в Арктика, а пингвините живеят в Антарктида, където нямат естествени врагове в животинския свят.
    Уточнение:

    Не съвсем вярно. Основният враг на пингвините, похапващ ги с кеф и то за основно ядене е ей това животно, наречено морски леопард, което всъщност е вид тюлен.

    Коментар


    • #3
      От: 8 различия между Северния и Южния полюс

      Северноатлантическо течение си казва думата...
      Публикувайте отговор

      Коментар


      • #4
        От: 8 различия между Северния и Южния полюс

        За всички любители на конспирацията, на южния полюс има нацистка база и затва така там не се пуска никой.
        И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

        Коментар


        • #5
          От: 8 различия между Северния и Южния полюс

          Благодаря! Прочетох го с интерес!
          edoors.bg- Джаджи за врати и врати

          Коментар


          • #6
            От: 8 различия между Северния и Южния полюс

            Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
            За всички любители на конспирацията, на южния полюс има нацистка база и затва така там не се пуска никой.
            Mхм, и се обитава от извънземни, които идват, и си отлитат когато им кефне. Казват още, че ползвали базата за почивка и понеже на тяхната планета било аЦки студ, Антарктида им се виждала като Бора-Бора.

            Коментар


            • #7
              От: 8 различия между Северния и Южния полюс

              Една моя стара мечта е да заселя малко бели мечки на южния полюс- като контролиран експеримент разбира се. Интересно ми е дали ще цъкат пингвините като гладно цигане семки...
              Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
              No man left's behind !!!!

              Коментар


              • #8
                От: 8 различия между Северния и Южния полюс

                Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                Една моя стара мечта е да заселя малко бели мечки на южния полюс- като контролиран експеримент разбира се. Интересно ми е дали ще цъкат пингвините като гладно цигане семки...
                Ц, не става. Там белите мечки ще измрат от глад. Основните им жертви - тюлените и моржовете живеят в Арктика, на юг освен морските леопарди няма друга потенциална плячка, а и те не биха се дали без бой. Самите пингвини не стават за обед, прекалено са постни - белите мечки се хранят основно с маста и сланината, а месото оставят на лисиците.

                Коментар


                • #9
                  От: 8 различия между Северния и Южния полюс

                  Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                  Ц, не става. Там белите мечки ще измрат от глад. Основните им жертви - тюлените и моржовете живеят в Арктика, на юг освен морските леопарди няма друга потенциална плячка, а и те не биха се дали без бой. Самите пингвини не стават за обед, прекалено са постни - белите мечки се хранят основно с маста и сланината, а месото оставят на лисиците.
                  Я това за белите меци не го знаех... Нищо че Ursus Polaris ( всъщност правилното е Ursus maritimus) ми е един от любимите хищници.
                  Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                  No man left's behind !!!!

                  Коментар


                  • #10
                    От: 8 различия между Северния и Южния полюс

                    Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                    Я това за белите меци не го знаех... Нищо че Ursus Polaris ( всъщност правилното е Ursus maritimus) ми е един от любимите хищници.
                    След като са ти любими навярно знаеш, че езикът им е син, кожата черна, а козината прозрачна, макар да изглеждат бели? Също, че и се кръстосват с гризли, но макар и повече от два пъти по-едри бягат от гризлито и дори изоставят плячката си.

                    Коментар


                    • #11
                      От: 8 различия между Северния и Южния полюс

                      Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                      След като са ти любими навярно знаеш, че езикът им е син, кожата черна, а козината прозрачна, макар да изглеждат бели? Също, че и се кръстосват с гризли, но макар и повече от два пъти по-едри бягат от гризлито и дори изоставят плячката си.
                      Знаех че е с първия кожух от кухи влакна ... А виж за гризлитата не знаех.
                      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                      No man left's behind !!!!

                      Коментар


                      • #12
                        От: 8 различия между Северния и Южния полюс

                        Е, тука малко за гледане:



                        Коментар


                        • #13
                          От: 8 различия между Северния и Южния полюс

                          Една моя стара мечта е да заселя малко бели мечки на южния полюс- като контролиран експеримент разбира се. Интересно ми е дали ще цъкат пингвините като гладно цигане семки...
                          Правени са такива опити за симбиоза, но се оказва, че пингвините са много проклети и тормозят белите мечки.
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:penguin polar bear.jpg
Прегледи:1
Размер:23.6 КБ
ID:5414735
                          There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                          No wahalla.

                          Коментар


                          • #14
                            От: 8 различия между Северния и Южния полюс

                            Цитат от по-горе:
                            "Най-сухото място на Земята е Антарктида. В някои части на най-южния континент дъжд не е валял от два милиона години. Пустинята всъщност невинаги е регион, пълен с нагорещен пясък и дюни – това е област, на която пада дъжд по-малко от 254 мм за година. В Сахара падат 25 мм, а в пустинята Атакама – 1 мм. Освен най-сухи, пустинните региони на Антарктида са и най-ветровитите в света."

                            Какво означава това? Че там изобщо не вали, или че не вали дъжд, а само сняг. Ако не вали изобщо, как тогава се е натрупала тази ледена шапка? Или тя си стои непроменена от 2 милиона години? Да, ама нали ледниците се свличат към окена. Как се натрупва новия лед?

                            Коментар


                            • #15
                              От: 8 различия между Северния и Южния полюс

                              Първоначално публикуван от ctef Преглед на мнение
                              Цитат от по-горе:
                              "Най-сухото място на Земята е Антарктида. В някои части на най-южния континент дъжд не е валял от два милиона години. Пустинята всъщност невинаги е регион, пълен с нагорещен пясък и дюни – това е област, на която пада дъжд по-малко от 254 мм за година. В Сахара падат 25 мм, а в пустинята Атакама – 1 мм. Освен най-сухи, пустинните региони на Антарктида са и най-ветровитите в света."

                              Какво означава това? Че там изобщо не вали, или че не вали дъжд, а само сняг. Ако не вали изобщо, как тогава се е натрупала тази ледена шапка? Или тя си стои непроменена от 2 милиона години? Да, ама нали ледниците се свличат към окена. Как се натрупва новия лед?
                              Ето ти един линк

                              Интересното в случая е,че на територията на долината(Долината Мак Мърдо), която се простира на повече от 8 хил кв. км. няма снежна обвивка.
                              LZ1ZAH

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X